İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Belediyelerdeki taşeron işçiler de kadroya geçecek

Davutoğlu, asıl ve yardımcı işi yapan taşeronların tümünün kadroya alınacağını duyurdu. Yeni taşeron düzenlemesi 595'i asıl işçi olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin çalışanı etkileyecek. Peki, yeni taşeron düzenlemesi kimleri kapsıyor? Hangi taşeron işçilere kadro verilecek? Taşeron düzenlemesiyle bütün detaylar haberimizde.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Mart 2016 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Belediyelerdeki taşeron işçiler de kadroya geçecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, asıl ve yardımcı işi yapan taşeronların tümünün kadroya alınacağını müjdeledi. Tasarının, 595'i asıl işçi olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bini bulan çalışanı etkilemesi bekleniyor.

DAVUTOĞLU'NDAN TAŞERON İŞÇİLERE MÜJDE
Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı dünkü konuşmasında taşeron işçilere müjdeyi verdi. "İster asıl iş, ister yardımcı iş olsun dışarıda kalan hiçbir taşeron işçi kalmayacak" sözünü veren Davutoğlu, taşeron işçilerin merakla beklediği çalışmada sona gelindiğini açıkladı. Kamu kurum ve kuruluşlarının, hizmet alımı yoluyla çalıştırdığı taşeron işçiler, yapılacak yasal düzenlemenin ardından devlette kadroya dahil edilecek.

YENİ TAŞERON DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?
Önümüzdeki günlerde TBMM'ye sunacakları yasa tasarısı için Başbakan Davutoğlu, "Hem kamuda hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde sürekli olarak çalışıp emeklilik hakkını elde etmemiş olanları da kamuya alacağız. Söz konusu çalışanlarımız, özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretleriyle beraber çalıştıkları yerlerde çalışmaya devam edecekler. 1 Kasım'dan önce kamuda alt işveren yanında çalışmaya başlamış olup halen çalışmaya devam eden kardeşlerimiz de bu haktan yararlanacak. Bu süre içinde herhangi bir suistimale de izin vermeyeceğiz. Belediyeler ve il özel idarelerinde alt işveren yanında çalışanlar ise mahalli idareler tarafından kurulacak şirketlerde istihdam edilecek" dedi.

HENÜZ TASARI TAMAMLANMADI
Bakanlar Kurulu'nda ana hatları ortaya konulan taşeron işçilere kadro verilmesine ilişkin taslak henüz tamamlanmadı. Daha önce ilgili bakanlıklar tarafından yapılan çalışmalar ve Bakanlar Kurulu'nda yapılan bilgilendirmelerde asıl iş yapan taşeron işçilere kadro verilmesi, yardımcı hizmetlerde çalışanların kadro dışı bırakılması konusu, Başbakan Davutoğlu'nun "tüm taşeron işçilere kadro verilecek" açıklamasının ardından taslağa dahil edilmeye çalışılıyor. Maliye Bakanlığı'ndan alınacak görüş doğrultusunda taslağa son halinin verileceği, önümüzdeki pazartesi günü toplanacak Bakanlar Kurulu'nda imzalandıktan sonra Meclis'e sunulması bekleniyor.

HANGİ TAŞERON İŞÇİLERE KADRO VERİLECEK?

- Kanun taslağına göre, daha önce emekliye ayrılmasına rağmen taşeron işçi olarak çalışmaya devam edenler, kadroya alınmayacak.

- Hem asıl işlerde hem de yardımcı işlerde sürekli olarak çalışıp emeklilik hakkını elde etmemiş olanları da kapsayacak.

- 1 Kasım seçimlerinden önce taşeron olarak işe giren kişiler, kadroya alınacaklar arasına dahil edilecek. Seçimden sonra işe başlayanlar ise kadro dışı bırakılacak.

- Taşeron bazı işçiler kamu görevlisi ve bazıları ise geçici personel statüsüne geçirilecek.

- Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik yasayla ortadan kaldırılarak, hangi işçinin hangi kadroya dahil edileceği kesinleştirilecek.

- Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşturulacağı, diğer işlerde çalışanların ise 657 sayılı devlet memurları kanuna tabi sözleşmeli olacağı bekleniyor.

- Belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınabilecek.

- Kanun kabul edildikten sonra çıkarılacak yönetmelikler doğrultusunda 3 aylık süre içerisinde kadroya alımların kapılacağı tahmin ediliyor.

Tasarı taslağı çalışmalarının son halinin verilmiş olması nedeniyle henüz kaç işçiye kadro verileceği de kesinlik kazanmadı.Ancak kamuda asıl işlerde çalışan 485 bin, belediyelerde çalışan 110 bin kişiye kadro verileceği tahmin ediliyor. Taslakta yapılacak düzenlemelerle birlikte yardımcı işçilere de kadro verilmesiyle sayının 1 milyon 200 bine kadar çıkma ihtimalinin bulunduğu belirtiliyor.

ASIL VE YARDIMCI İŞ AYIRIMI YAPILAMAMIŞTI

Devlette çalışan taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili ilk gelişme, 2014 yılının Eylül ayında yapılan düzenlemeyle olmuştu. O tarihte çıkarılan kanunla kamuda çalışan taşeron işçilerin asıl iş, yardımcı iş ayrımına dayanarak kadroya geçirilmeleri bir takım esaslara bağlanmıştı. Bu konuda yetki de Bakanlar Kurulu'na tanınmıştı. Ancak bir türlü kanunun öngördüğü asıl iş ve yardımcı iş ayrımı yapılamamıştı.

EN ÇOK BELEDİYELERDE VAR

Taşeron işçilerin en çok çalıştığı kurumlar belediyeler. Belediyelerde özellikle tüm memur işleri 'temizlik işçisi' olarak gösterilen taşeron işçilere yaptırılıyor. Taşeron şirketten 'temizlik işçisi' ya da 'yemekhanede bulaşıkçı' kadrosuyla alınan personel belediyenin tüm birimlerinde görevlendiriliyor. Bu muvazaalı durumunda ortadan kaldırılması bekleniyor. Çünkü örneğin zabıta olmak için KPSS'ye giren bir kişinin yerine taşeron vasıtasıyla zabıta olanlar, ya da itfaiye eri olanlar kadroya geçmiş olacak.

EYÜPHAN KILIÇ/ karar.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber