Yerleşip de gitmek istemeyenler

Bir yerleştirme işlemi daha sona erdi. Memurlar.net olarak hiç cevaplamak istemediği sorularla yine yoğun olarak karşılaşmaktayız. Bazı adaylar işin zorluğu, bazıları ailevi nedenler ve anladığımız kadarıyla da bazı adaylar keyiften dolayı yerleştiği yere gitmek istemediğini belirtmekte ve ne yapacağıı sormaktadır. Konuya ilişkin olarak hazırladığımız dosyaya ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Kasım 2006 22:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manşet spotunda yer alan sorunun memurlar.net editörlerini rahatsız ettiğini belirtmek istiyoruz. Zira bu tür durumlardan dolayı yine bir çok kadro boş kalacaktır. Ve yine bir çok aday bir umut olarak bir sonraki yerleştirmeyi bekleyecektir.

Ancak, soru hoşumuza gitmese de memurlar.net olarak bu soruyu mevzuat bağlamında değerlendirmek ve sorumlu kuruluşların nasıl yeteriz uygulamalar yaptığını göstermek istiyoruz.

KPSS yönetmeliğinde bu soruya cevap teşkil edebilecek iki düzenleme yer almaktadır.

"Ek yerleştirme yapılması
Madde 24- (Değişik birinci fıkra: 28/3/2005-2005/8714 K.) Kamu kurum ve kuruluşları, genel yerleştirme sonucu boş kalan kadrolarına ya da yerleştirme yapılmasından sonra ortaya çıkan acil ve zorunlu hallerde açıktan atama izni alınmış boş kadrolarına yerleştirme yapılmasını isteyebilirler.
Boş kalan kadrolar için ek yerleştirme, bu Yönetmeliğin 22 ve 23 üncü maddelerinde yazılı yol izlenerek yapılır.
Ek yerleştirmeye, genel yerleştirme sırasında yerleşen adaylar başvuramaz."

"Ek Madde 2- (Ek: 28/3/2005-2005/8714 K.)
Yapılan yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleştirilip ataması yapılanlar, daha sonraki personel alımları için, yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar."

MEMURLAR.NET'İN DEĞERLENDİRMELERİ

- Yukarıdaki maddelere dikkat edilecek olursak, ilk madde de, ek yerleştirme yapılması halinde genel yerleştirmede katılan adayların ek yerleştirmeye başvuru yapamayacağı; ikinci madde de ise B grubuna ait herhangi bir kadroya yerleşenlerin, yerleşmelerine esas alınan puanla bir daha başvuramayacakları belirtilmiştir.

- Yukarıdaki her iki maddeden de, yerleşenlerin hem ek hem de genel yerleştirmeye başvuramayacağı sonucu çıkmasına rağmen, Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM'nin ortak uygulamasına göre, yerleştiği kuruma ataması yapılmayanlar, atanamadığına dair bir belge alması ve bu belgeyi bir sonraki yerleştirme işleminde ÖSYM'ye iletmesi halinde, yapılan yeni yerleştirmelere katılabilmektedir.

- Yerleşmesi yapılmasına rağmen, göreve başlamak isteyenleri bir sonraki yerleştirmeye dahil eden ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığı uygulamasının, hukuki anlamda tam olarak doğru olduğu söylenemez. Ancak bu uygulamaya, Danıştay'ca iptal kararı verilmediği sürece, devam edilecektir.

- Burada bir diğer ayrıntıyı belirtmek gerekmektedir. Adayın yerleştiği yere hiç başvurmaması ile başvurup istenen belgeler temin edip kuruma verdikten ve kurumca atama onayı alınarak ataması yapıldıktan sonra, atandığı yere gitmemesi arasında fark vardır. Kişi yerleştiği yere hiç gitmez ise ÖSYM ve Devlet Personel Başkanlığının ortak uygulamasından yararlanabilecektir. Ancak kişi istenen belgeleri verip, atama onayı çıktıktan sonta atandığı yere gitmemesi halinde bu aday memur olarak atanmış sayılacaktır. Kamu kurumlarının bazı yanlış uygulamaları olmakla birlikte, kamu kurumlarının bu ikinci durum için kişiye "ataması yapılmamıştır" gibi bir yazı vermemesi, bu yazı alınmış olsa dahi, adayın yeni yerleştirmelere dahil edilmemesi gerekemktedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber