Terörle mücadelede TSK'ya topyekün görev

Bakanlar Kurulu yer ve zaman belirterek TSK'yı terörle mücadelede görevlendirebilecek İllerde koordinasyonu valiler sağlayacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Haziran 2016 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Terörle mücadelede TSK'ya topyekün görev

Ortak operasyonlarda komuta askerde olacak

Genelkurmay başkanı ile kuvvet komutanlarının yargılanmasında başbakan izni aranacak

Terörün kökünün kazınması için güvenlik güçleri büyük bir mücadele verirken, hükümetten son derece önemli bir adım geldi. Hükümet, terörle asker-polis topyekün mücadeleyi sağlayacak TSK Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı'nı Meclis'e gönderdi. Tasarı şu düzenlemeleri içeriyor:

Terörle mücadelede askerin görevlendirilmesine dönük yeni bir sistem kurulacak. Bakanlar Kurulu kararı ile TSK terörle mücadelede görevlendirilecek.

İllerde icra edilecek görevlerde asker ve genel kolluk kuvvetleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları arasındaki işbirliği, koordinasyon ve gözetim valiler tarafından yenine getirilecek.

Askeri birliklerin belirli görevleri genel kolluk kuvvetleriyle birlikte yapması halinde komuta, sevk ve idare askeri birliklerin en kıdemli komutanı tarafından üstlenilecek. Askerin ihtiyaç duyacağı istihbari bilgiler acil toplanıp gecikmeden paylaşılacak.

Operasyonlar sırasında teröristlerin kaçarken girdiği ev, işyeri veya kapalı alana yetkili birlik komutanının emri ile girilebilecek. Burada "gecikmesinde sakınca bulunan hal" kriteri aranacak.

Terörle mücadele eden TSK mensuplarının bu sırada işledikleri suçlar "askeri suç" olarak kabul edilecek. Böylece, soruşturma ve yargılamalar askeri mahkemelerde yapılacak.

Görev sırasında suçlardan adli yargı tarafından soruşturma yapılması da izne tabii olacak. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları için Başbakan'ın, diğer personel için Milli Savunma Bakanı'nın, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı ile bu komutanlıklardaki diğer personel için ise İçişleri Bakanlığı'nın izni aranacak. Cumhuriyet savcılarınca memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında doğrudan soruşturma yapılması; İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının merkez teşkilatlarında görevli olanlar ile valiler için İçişleri Bakanı'nın, bölge veya ilde görevli olanlar ile kaymakamlar için valinin, ilçede görevli olanlar için de kaymakamın izni gerekecek.

Soruşturma izni verilene kadar yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak. Asker ve mülki idare amirleri hakkında açılan davalardaki avukatlık ücretini devlet ödeyecek.

Terörle mücadelede tazminat davaları devlete karşı açılacak. Devlet, daha sonra tazminatı rücu ettirecek.

İTİBARİ RÜTBE UYGULAMASI

Tasarı ile TSK Personel Kanunu'nda yapılacak değişikler şunları içeriyor: "Yurtdışı sürekli veya geçici görevlere atanan subay ve astsubaylara, ihtiyaç duyulan durumlarda TSK'da daha etkin bir rütbe ile temsil etmesine imkan sağlamak amacıyla "itibari rütbe" uygulamasına geçilecek"; "Üstün başarı değerlendirmesi için sicil notu ortalamasının sicil tam notunun yüzde 90'ı olması koşulu, yüzde 95'e çıkarılıyor"; "Her yıl YAŞ tarafından karar alınmak suretiyle, hizmet süresinin sonuna gelmiş albaylardan bir kısmının yaş haddi olan 60'a kadar görevlerine devam edebilmeleri sağlanacak"; "AYM'nin kararı doğrultusunda TCK'nın hapis cezasının ertelenmesine ilişkin hükümleri bazı istisnalar dışında askeri suçlar içinde uygulanabilecek."

ZÜBEYDE YALÇIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber