Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 10 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 30/11/1973 tarihli ve 14728 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri Yönetmeliğinin 1 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Madde 1? Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlerinin görev, yetki ve sorumlulukları, çalışma usul ve esasları, bu göreve atanmak için gerekli olan şartlar ile Bakanlık, diğer daire ve kuruluşlarla ilişkileri ve meslek içinde uyulacak esaslar, Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı, merkezi, yönetimi ile görev ve yetkileri bu Yönetmelikte düzenlenmiştir.

Bu Yönetmelik, 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 12 nci ve değişik 43 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelikte geçen;

Bakan : Maliye Bakanını,

Bakanlık : Maliye Bakanlığını,

Genel Müdür : Gelirler Genel Müdürünü,

Genel Müdürlük : Gelirler Genel Müdürlüğünü,

Başkan : Gelirler Kontrolörleri Başkanını,

Başkanlık : Gelirler Kontrolörleri Başkanlığını,

Grup Başkanı : Grup bulunan illerdeki Grup Başkanlarını,

Grup Başkanlığı : Grup bulunan illerdeki Grup Başkanlıklarını,

Kontrolör : Gelirler Başkontrolörü, Gelirler Kontrolörü ve Stajyer Gelirler Kontrolörlerini,

ifade eder.?

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu memurlar hakkında işledikleri suçların nev'i ve mahiyetlerine göre 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgili mercilere bir raporla kovuşturma, soruşturma veya inceleme yapılmak üzere gerekli bildirimde bulunurlar."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Grup Merkezi Esası

Madde 5 ? Her Gelirler Kontrolörünün bir Grup Merkezi vardır. Bu merkez Bakanlık tarafından tayin edilir."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 8 ? Stajyer Gelirler Kontrolörlüğüne atanmak için Meslek Giriş Sınavını kazanmak şarttır.

Meslek Giriş Sınavına katılabilmek için Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik uyarınca yapılacak "Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)"nda önceden her sınav dönemi için belirlenen yeterli taban puanı almış olmak ve KPSS kılavuzu ve/veya ilanlarda belirlenen şartları taşımak gerekir.

Meslek Giriş Sınavı, Bakanlık Makamınca onaylanan tarihte açılır. Meslek Giriş Sınav tarihleri, sınav yerleri, giriş şartları ve belirlenen asgari KPSS taban puanı Resmî Gazete'de ve Türkiye genelinde yayınlanan tirajı en yüksek ilk beş gazetenin en az birinde ilan verilmek suretiyle adaylara duyurulur.

Meslek Giriş Sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Yazılı sınavda başarı gösterenler sözlü sınava çağrılır. Her iki sınavda başarı gösterenler Meslek Giriş Sınavını kazanmış sayılır."

MADDE 6 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 9 uncu maddesinin (a), (b) ve (c) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye (d), (e), (f) bentleri eklenmiştir.

"a) Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesindeki nitelikleri taşımak,

b) Süresi içinde, kendi el yazıları ile düzenlenmiş başvuru belgesi ile birlikte istenen diğer bilgi ve belgeleri Başkanlığa vermiş bulunmak,

c) Gelirler Kontrolörü olmak için gerekli karakter ve niteliklere sahip bulunmak (Bu husus Meslek Giriş Sözlü Sınavından önce Başkanlıkça yaptırılacak araştırma ve soruşturma ile saptanır. Gerekli karakter ve niteliklere sahip olmama durumu atamadan sonra ortaya çıktığı taktirde atama işlemi iptal edilir.),

d) Sınavın açıldığı yılın Ocak ayı başında 30 yaşını doldurmamış olmak,

e) Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümlerine göre, Meslek Giriş Sınavına katılacaklar için açılan Kamu Personel Seçme Sınavını kazanmış ve KPSS giriş koşullarını kaybetmemiş olmak,

f) En az dört yıllık lisans eğitimi veren Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki öğrenim kurumlarından birisinden mezun olmak."

MADDE 7 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 10 uncu maddesinin (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) KPSS sonuç belgesi aslı veya onaylı örneği,"

MADDE 8 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 16 ncı maddesinin başlığı ile birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü Dönemi ile Yetki ve Yeterlik Sınavı

Madde 16 ? Stajyer Gelirler Kontrolörleri, mesleğe girişlerinden itibaren 18 aydan erken ve 20 aydan geç olmamak üzere tespit edilen bir sürede yetki sınavına tabi tutulurlar. Sınav sonucunda yeterli görülenlere re'sen teftiş, soruşturma ve inceleme yetkisi verilir.

Stajyer Gelirler Kontrolörleri yetki sınavında başarılı olup olmadıklarına bakılmaksızın 3 yıllık staj döneminden sonra Yeterlik Sınavına tabi tutulurlar. Stajyer Gelirler Kontrolörlüğü süresinin fiilen çalışılarak tamamlanması zorunludur. Ancak teorik eğitimde geçen süreler 3 yıllık sürenin hesabında dikkate alınır."

MADDE 9 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 17 nci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Teftiş, Soruşturma Usul ve Esasları

Gelir İdaresine dahil birimlerin teftiş usulleri, Vergi Daireleri Kuruluş ve Görev Yönetmeliği, İşlem Yönergesi, İç Genelgeler ve bunlara ilişkin uygulamalar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu, 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun soruşturmaya, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun memur suçlarına ilişkin hükümleri ve ilgili diğer mevzuat."

MADDE 10 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 18 ? Yazılı ve sözlü sınavlar 100 tam not üzerinden değerlendirilir. Yazılı sınavda konuların her birinden ayrı ayrı en az 50 puan alınması ve yazılı sınav not ortalamasının en az 60 olması zorunludur. Yazılı sınavda bu şartı yerine getiremeyenler sözlü sınava çağrılmazlar. Sözlü sınav notunun en az 50 olması ve yazılı sınav notu ile birlikte tek not olarak verilecek notun en az 60 olması zorunludur.

Yeterlik başarı derecesi, yazılı, sözlü ve yetişme genel notu ortalamasına göre belirlenir.

Sınav sonuçları sınav kurulu tarafından tutanakla tespit edilir ve liste halinde Başkanlık ve Grup Başkanlıklarında uygun yerlere asılarak duyurulur. Sonuçlar adaylara ayrıca yazılı olarak da bildirilir."

MADDE 11 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 20 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 20 ? Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörlüğü "Giriş" ve "Yeterlik" sınavı kurulları Bakanlık Makamının onayı ile belirlenir. Kurul, Gelirler Genel Müdürünün başkanlığında; Genel Müdür yardımcısı, Gelirler Kontrolörleri Başkanı ile iki Kontrolörden oluşur. Tespit edilen üyeler dışında iki de yedek üye belirlenir."

MADDE 12 ? Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Gelirler Kontrolörlerinin Unvanları

Madde 21 ? Gelirler Kontrolörlerinin unvanları Stajyer Gelirler Kontrolörü, Gelirler Kontrolörü ve Gelirler Baş kontrolörü unvanından oluşur.

Gelirler Kontrolörlerinin yönetme ve yürütme, çalışma ve yetişme gibi faaliyetlerin organizasyonu ile protokol ve temsil konularında "Meslek Kıdemi" esası uygulanır. Ancak işin gerektirdiği hallerde Başkan ve başkan yardımcıları ile Grup Başkanları ve yardımcıları meslekte kıdemliler yerine ondan sonra gelen kıdem sırasındakilerden seçilebilir.

Meslek kıdeminde esas, yeterlik sınavlarının tarihleri ile bu sınavlarda kazanılan dereceler ve meslekte geçirilen sürelerdir.

Gelirler Kontrolörlüğüne atananlar, Başkanlıkta bulunan meslek tablosuna, kıdem sırasına göre kaydedilir.

Gelirler Baş kontrolörlüğüne yükselmek için mesleki bilgi, gayret ve başarı esastır.

Kontrolör sıfatı muhafaza edilmek şartıyla geçici olarak idari görevlerde bulunma veya askerlik sebepleri ile Kontrolörlük görevinde bulunamama halleri yukarıda belirtilen sürelerin hesabında dikkate alınır."

MADDE 13 ? Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş olup, Yönetmeliğe Ekli Turne Bölgeleri Listesi (Ek-1) yeniden düzenlenmiştir.

"Turne çalışmaları: Turne çalışmaları Gelirler Kontrolörleri Grupları dışındaki teftiş ve inceleme yerlerinde yürütülür. Turne çalışma yerleri, ekli listede gösterildiği üzere 5 bölgeden ibarettir. Bu bölgelerdeki turne çalışmalarını tamamlayan Kontrolörler, Başkanın teklifi Genel Müdürün uygun görmesi üzerine merkez emrinde görevlendirilebilirler."

MADDE 14 ? Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Turne Süreleri:

a) Stajyer Gelirler Kontrolörleri ile 10 yılını doldurmamış Gelirler Kontrolörleri için 4 ay,

b) 10 yılını doldurmuş Gelirler Başkontrolörleri için 3 ay,

c) 15 yılını doldurmuş Gelirler Başkontrolörleri için 2 ay,

d) 20 yılını dolduran Gelirler Başkontrolörlerinde ise isteğe bağlıdır."

MADDE 15 ? Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Gelirler Kontrolörleri Başkanlığı, Yönetimi ve Merkezi ile Grup Başkanlıkları ve Bulunduğu İller ile Büro Hizmetleri

Madde 32 ? Başkanlık bir Başkan, yeteri kadar Başkan Yardımcısı ile Bakanlık tarafından görevlendirilecek şube müdürü, şef ve memurlar ile diğer personelden oluşur.

Başkanlık doğrudan Gelirler Genel Müdürüne bağlıdır. Genel Müdür yönetimi Başkan eliyle yürütür. Başkan, meslekte en az 10 yıl çalışmış Gelirler kontrolörleri arasından Genel Müdürün önerisi ile Bakan tarafından belirlenir. Başkan Yardımcıları ile Grup Başkanı ve Yardımcıları başkanın önerisi ile Genel Müdür tarafından belirlenir.

Başkan Yardımcıları Başkan tarafından verilen işleri yapmakla görevli ve yetkili olup görev süreleri azami 2 yıldır.

Başkanlığın merkezi Ankara'dır.

Başkanın Görev ve Yetkileri

a) Genel Müdür adına Başkanlığı yönetmek, çalışmaları düzenlemek, Kontrolörlerle ilgili tüm yazışmaları Genel Müdür adına doğrudan yapmak,

b) Yıllık çalışma plan ve programlarını hazırlamak, onaya sunmak, uygulanmasını sağlamak ve sonuçlandırmak,

c) Teftiş, inceleme ve soruşturmaya ilişkin görevleri Kontrolörler eliyle yürütmek, uygulatmak ve sonuçlandırmak,

d) Vergi kanunları, çeşitli kanun ve kanun hükmünde kararnameler ve diğer mevzuatla Bakanlık ve Genel Müdürlüğe verilen görevleri yapmak,

e) Bu Yönetmelik uyarınca Stajyer Gelirler Kontrolörlerinin mesleğe alınma, yetki ve yeterlik sınavlarına ilişkin işlemleri yürütmek ve sonuçlandırmak,

f) Kontrolörlerin meslekte yetiştirilmelerini ve verimli şekilde çalışmalarını sağlamak,

g) Kontrolörlerin ilerleme ve yükselmeleri ile ilgili önerilerde bulunmak,

h) Bakanlık veya Genel Müdürlük tarafından verilen diğer görevleri yapmakla,

görevli ve yetkilidir.

Gelirler Kontrolörleri Başkanlığındaki büro hizmetlerinin yürütülmesi için Bakanlık tarafından Başkana bağlı olarak görev yapmak üzere yeterli sayıda Şube Müdürü, Şef ve memur ile diğer personel görevlendirilir. Şubenin yönetiminden, birinci derecede Şube Müdürü sorumludur.

Büroda görevli şube müdürü, şef ve memurlar ile diğer personel, Başkanın vereceği büro işlerini yaparlar ve bu işleri dolayısıyla Başkana karşı sorumludurlar.

Şube müdürü, şef ve memurlar ile diğer personel görevleri dolayısıyla edindikleri bilgileri açıklayamazlar."

Grup Başkanlıkları ile Bulunduğu İller ve Büro Hizmetleri

Grup Başkanlıkları, bir Başkan ile yeteri kadar Başkan Yardımcısı ve Kontrolörden oluşur. Grup Başkanları azami 3 yıl, Başkan Yardımcıları ise 2 yıl süre ile görev yaparlar.

Gelirler Kontrolörleri Grup Başkanlıkları Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde bulunur. Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde bulunan "Grup Başkanlıkları" çalışmalarını Başkanlığa bağlı olarak Grup Başkanları eliyle yürütürler."

Gelirler Kontrolörleri Gruplarında da birer büro bulunur ve bu büroların personeli Maliye Bakanlığı ile Defterdarlıklar tarafından temin olunur. Büro hizmetleri bir şef ve lüzumu kadar memur ile diğer personel tarafından yürütülür. Büroda görevli personel, Grup Başkanlarının vereceği büro işlerini yaparlar ve bu işleri dolayısıyla Grup Başkanlarına karşı sorumludurlar.

Bürolarda görevli personel, görevleri dolayısıyla, edindikleri bilgileri açıklayamazlar."

MADDE 16 ? Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Grup Başkanlarının Görev ve Yetkileri

Madde 33 ? Grup Başkanları;

a) Gruplarda bulunan Kontrolörlerin bu Yönetmelik esaslarına göre düzenlenen programlar gereğince çalışmalarını sağlamak,

b) Başkanlık tarafından gönderilen vergi incelemeleri, teftiş ve soruşturma işlerini, Kontrolörlere vermek ve sonuçlarını takip ederek Başkanlığa bildirmek,

c) Genel Çalışma Planına uygun olarak Grup Çalışma Planını hazırlamak ve bu plana göre vergi incelemesi, teftiş ve soruşturma çalışmalarını düzenlemek,

d) Başkanlıkça verilen veya incelenmek üzere seçilen işlerin kontrolörlere dağıtımını yapmak,

e) Grup istatistiklerinin düzenlenmesini sağlamak,

f) Grup Çalışma Raporlarının düzenlenmesini sağlamak,

g) İncelenecek sektörler ve mükelleflerin tespiti amacıyla gerekli çalışmaları yaptırmak ve bu hususlarda Başkanlığa önerilerde bulunmak,

h) Grubu temsil etmek,

ı) Büro işlemlerini takip etmek ve sonuçlandırmak,

i) Kontrolörlerinin çalışma durumlarını, tavır ve davranışlarını izleyerek bu konuda Başkanlığa bilgi vermek,

j) Stajyer Gelirler Kontrolörlerinin giriş, yetki ve yeterlik sınavları ve yetişmeleri için yapılması gereken her türlü iş ve işlemleri yapmak,

k) Başkanlıkça verilen diğer işleri yapmakla,

görevli ve yetkilidir.

MADDE 17 ? Aynı Yönetmeliğin değişik 35 inci maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Kontrolörlerin yanında ve Kontrolörlere tabi olarak çalışırlar ve onların göstereceği işleri yaparlar."

MADDE 18 ? Aynı Yönetmeliğin 53 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 53 ? Devamlı çalışma yerlerinde görev ifası sırasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre alınacak izinlere ilişkin dilekçeler Grup Başkanlığı kanalı ile Başkanlığa intikal ettirilir. Uygun bulunan izin dilekçeleri üzerine izine başlayış ve göreve dönüş tarihleri Grup Başkanlığına ve Başkanlığa ayrı ayrı bildirilir.

Başkanlıktan ayrıca müsaade alınmadıkça izin aralıksız kullanılır. Zorunlu hallerde Kontrolörlerin isteği üzerine verilecek 3 günlük mazeret izinleri önceden Başkanlığın müsaadesi alınmaksızın Grup Başkanlıklarınca verilebilir.

Turne sırasında izin kullanılması halinde söz konusu bildirim doğrudan doğruya Başkanlığa yapılır."

MADDE 19 ? Aynı Yönetmeliğin 54 üncü maddesinin (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"b) Yukarıdaki (a) bendi dışında kalıp yeniden kabulleri uygun görülenler, Gelirler Kontrolörlüğünde kalmış olmaları halinde yükselebilecekleri dereceye atanmakla beraber, giriş promosyonlarının sonuna (Maliye Bakanlığında idari bir göreve atandıktan sonra dönenler hariç) alınırlar."

Yürürlük

MADDE 20 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 21 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.

EK:1

 

GELİRLER KONTROLÖRLERİ YÖNETMELİĞİNE

EKLİ TURNE BÖLGELERİ LİSTESİ

I.BÖLGE

II.BÖLGE

III.BÖLGE

IV.BÖLGE

V.BÖLGE

AMASYA

AFYON

BALIKESİR

ADIYAMAN

ADANA

ARTVİN

AKSARAY

BARTIN

AĞRI

ANTALYA

BAYBURT

ANKARA

BİLECİK

ARDAHAN

AYDIN

EDİRNE

ÇANKIRI

BOLU

BATMAN

BURDUR

GİRESUN

ÇORUM

BURSA

BİNGÖL

GAZİANTEP

GÜMÜŞHANE

DENİZLİ

ÇANAKKALE

BİTLİS

HATAY

KASTAMONU

ESKİŞEHİR

DÜZCE

DİYARBAKIR

MERSİN

KIRKLARELİ

KARAMAN

İSTANBUL

ELAZIĞ

ISPARTA

ORDU

KAYSERİ

KARABÜK

ERZİNCAN

İZMİR

RİZE

KIRIKKALE

KOCAELİ

ERZURUM

KAHRAMANMARAŞ

SAMSUN

KIRŞEHİR

MANİSA

HAKKARİ

KİLİS

SİNOP

KONYA

SAKARYA

IĞDIR

MUĞLA

TOKAT

KÜTAHYA

TEKİRDAĞ

KARS

OSMANİYE

TRABZON

NEVŞEHİR

UŞAK

MALATYA

 

ZONGULDAK

NİĞDE

YALOVA

MARDİN

 

 

YOZGAT

 

MUŞ

 

 

 

 

SİİRT

 

 

 

 

SİVAS

 

 

 

 

ŞANLIURFA

 

 

 

 

ŞIRNAK

 

 

 

 

TUNCELİ

 

 

 

 

VAN

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber