Halk Bankın özelleştirilmesi Danıştay kararına uygun hale getiriliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Aralık 2006 10:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Halkbank'ın satışına Danıştay freni 6/12/2006

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankasının özelleştirilmesi için tanınan sürenin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasını öngören kanun teklifi benimsendi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve Emlak Bankasının özelleştirilmesi için tanınan sürenin 5 yıldan 10 yıla çıkarılmasını öngören kanun teklifi benimsendi.

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba başkanlığında toplanan komisyonda, teklif sahibi AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, kanun teklifi hakkında bilgi verdi.

Şu anda özelleştirme kapsamı ve programında 15 kamu kuruluşu bulunduğunu ifade eden Yeni, bugüne kadar 26 milyar dolarlık özelleştirme geliri elde edildiğini söyledi. Yeni, bunun 17.6 milyar dolarının 2003'ten sonra elde edildiğini anlattı.

AK Parti'li Yeni, kamu bankalarının özelleştirilmesi sürecinde bazı aksaklıklar yaşandığına işaret ederek, kamu bankalarının, ilgili kanunun yayınlanmasının ardından 5 yıllık süre içinde özelleştirilmesinin öngörüldüğünü, ancak bu sürede Halk Bankası özelleştirilemediği için, bu sürenin 10 yıla çıkarılmasını öngören bu teklifi getirdiklerini kaydetti. Teklif üzerinde söz alan CHP'li milletvekilleri, kamu bankalarının özelleştirilmesiyle ilgili eleştirilerini dile getirdi.

-''EŞYAYI EVİN HAYIRSIZ EVLADI SATAR''-

CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının özelleştirilmesinin önündeki engelleri kaldırmak için bu teklifin getirildiğini ifade etti.

''Bir evin eşyasını o evin hayırsız evladı satar'' denildiğini belirten Ergin, AK Parti'lilere, ''O hayırsız evladın eşyaları satması elbette sizleri üzmüştür. Ama bu vatanın varlıkları satılırken neden üzülmüyorsunuz?'' diye sordu.

Ergin, şöyle konuştu: ''Bu ülkenin hiç bir varlığı kalmasın diye yemin etmiş gibi davranıyorsunuz. Buradaki bir çok milletvekili özelleştirme konusundaki bu kararlardan dolayı ileride çok pişman olacak. Zaten zor durumda olan çiftçiyi, bir de ona kredi sağlayan bankadan neden mahrum bırakıyorsunuz? Özelleştirilen kamu kurumlarına ve bankalarına hep yabancılar talip oluyor ya da alıyor. Bu yüzden de buna artık özelleştirme demeyin, yabancılaştırma deyin. Özelleştirdiğiniz kurumları yerli bir kuruluş almıyor, yabancı alıyor. Bunu nasıl yapıyorsunuz anlamak mümkün değil. Size göre bu ülkenin hiç mi satılmayacak kurumu yok? Bunlar satıldıktan sonra neyi satacaksınız?''

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi de Hükümetin ekonomide başarısız olduğunu öne sürdü.

Özelleştirme kapsamındaki kamu bankalarını alacak yerli sermaye bulunmadığını, alabilecek olanın da almak istemediğini ifade eden Hamzaçebi, 3 yıl önce yüzde 10'un altında olan banka sektöründeki yabancı payının bugün yaklaşık yüzde 30 olduğunu iddia etti.

-''KAMU BANKALARININ KRİZLERDEKİ ÖNEMİ BÜYÜK''-

CHP Mersin Milletvekili Mustafa Özyürek ise yapılmak istenen bu özelleştirmelerle yabancıların kamu bankalarındaki payının yüzde 50'lere çıkarılacağını ileri sürdü.

Özyürek, ''Kamu bankalarının krizlerdeki önemi çok büyük. Geçmişte ekonomi hayatında krizler yaşandı. Şimdi bir kriz yaşamak istemeyiz ama olası bir krizden etkilenmemek için bu kamu bankalarını koruyalım'' diye konuştu. AK Parti İstanbul Milletvekili Alaattin Büyükkaya da yabancıların ekonomilerine güvendikleri ülkelere yatırım yaptıklarını söyledi. ''Bu bankalar bizim bankalarımız bir yere gittiği yok'' diyen Büyükkaya, CHP'lilerin özelleştirmeye karşı çıkmasına tepki gösterdi.

-''VATAN SATMA HÜKÜMETİMİZ İÇİN SÖZKONUSU DEĞİLDİR''-

Komisyona hükümet adına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Toprak ve vatan satma bizim hükümet için de sözkonusu değildir, başka hükümetler için de sözkonusu olmamıştır'' dedi.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ise CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun sorusu üzerine, özelleştirmede, 3'lü bir konsorsiyum olan danışman firmanın, özelleştirme stratejisi belirlemediğini, kurumlarına önerilerde bulunduğunu söyledi.

Kilci, bu firmaya 120 bin dolar ödeme yapıldığını kaydetti. Müzakerelerin ardından kanun teklifi benimsendi.

-SÜRE 2005'TE DOLMUŞTU-

Kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve hisse satış işlemleri için tanınan süre 25 Kasım 2005'te sona ermişti.

Teklifle, Halk Bankasının özelleştirilmesi bu tarihten sonra devam ettiği ve Danıştayın yürütmeyi durdurma kararı vermesinin ardından oluşan hukuki boşluğu gidermek amacıyla, kamu bankalarının özelleştirilmesi için gerekli olan 5 yıllık süre 10 yıla çıkarılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber