Eş durumundan Doğuya gitmeyen öğretmenler az gelişmiş ilçelerine tayin edilecek

Haber Giriş : 18 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, yönetmelik gereği 4 yıl aradan sonra başlattığı rotasyon (zorunlu yer değiştirme) uygulamasını ilk defa bu yıl il içine de yaygınlaştıracak.

Buna göre eş durumu özrü sebebiyle zorunlu hizmetini tamamlamadan birinci hizmet bölgesi batı illerine atanan ve doğuya gitmekten kurtulan öğretmenler, bulundukları illerin en az gelişmiş ilçelerine tayin edilecek.

Bakanlık, ?Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Hatay, Isparta, Mersin, İzmir, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova ve Düzce' olmak üzere birinci hizmet bölgesi toplam 30 ildeki yeni öğretmenleri ilgilendiren uygulamayı başlattı. Buna göre 11 Haziran 2000'den sonra öğretmenliğe başlayan ve eş durumu sebebiyle bu illere nakil yaptıran öğretmenler, doğu illerine gönderilemediği için, bulundukları illerdeki en az gelişmiş ilçelere gönderilecek.

İlçe sınıflaması Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nde çizelge halinde bulunuyor. Öğretmenlere hizmet puanı verilirken kullanılan bu çizelgede, ?öğretmen ataması ve çalıştırılmasında güçlük derecesi bakımından benzerlik ve yakınlık gösteren il ve ilçeler' gruplandırılarak en iyiden en kötüye göre A, B, C, D ve E şeklinde beş sınıfa ayrılıyor. 11 Haziran 2000'den sonra atanan ve eş durumu sebebiyle Ankara'da bulunan öğretmenler D ve E sınıfındaki Çamlıdere ve Haymana'ya, Eskişehir'dekiler Mihalıççık, Günyüzü ve Han'a, Konya'dakiler Bozkır, Doğanhisar, Hadim, Taşkent, Yunak, Ahırlı, Çeltik, Emirgazi ilçelerine tayin edilecek. Adana'da bu şekilde bulunan öğretmenler Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı, Saimbeyli, Tufanbeyli ve Pozantı ilçelerine, Afyon'dakiler Bayat ve İhsaniye'ye, Manisa'dakiler ise, Demirci, Gördes, Kula, Selendi ve Köprübaşı ilçelerine gidecek.

Eş ve sağlık özrü sebebiyle bir ile atanan öğretmenlerin zorunlu hizmeti 3 yıla kadar erteleniyor. Bu sürenin sonunda eş durumu özrünün devam ettiğini belgelendirenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerinin, ?bulundukları ilin varsa D ve E ilçe sınıflarına ait hizmet alanlarında en az beş yıl süre ile, yoksa zorunlu çalışma süresi öngörülen hizmet bölgeleri içindeki illerde en az çalışma süresi ölçüsünde tamamlattırılması' öngörülüyor. Eşi şehit ve emekli olanlar bu uygulamanın dışında tutuluyor.

Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, batıda da olsa az gelişmiş ilçelerde bugüne kadar hep aynı öğretmenlerin kaldığını, il içinde boşluk oluşmayınca il merkezlerine uzun yıllar gelemediğini söyledi. Kaya, D ve E sınıfındaki ilçelere rotasyonla gidecek öğretmen sayısının ihtiyaçtan fazla çıkması halinde hizmet puanı en az olan öğretmenlerin bu ilçelere gönderileceğini açıkladı.

İl içi veya iller arası rotasyon, 11 Haziran 2000'den sonra atanan ve 30 Eylül 2004 tarihi itibarıyla en az 3 yıllık çalışma süresini dolduran öğretmenleri kapsıyor. İstanbul zorunlu hizmet kapsamında olduğu için rotasyon dışında tutulurken, rotasyona tabi olmasına rağmen tercih yapmayan öğretmenlerin formunu okul müdürleri dolduruyor. 12 Nisan'da başlayan il içi tayin müracaatları yarın sona erecek. İller arası isteğe bağlı ve zorunlu yer değişiklikleri için başvurular ise 3-16 Mayıs tarihleri arasında yapılacak

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber