Gelir vergisinde değişiklik tasarısı alt komisyona gönderildi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 14:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

ve memurların vergi iadesi uygulamasına son verilmesini ve vergi iadesi yerine asgari geçim indirimi getirilmesini de öngören Gelir Vergisi Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda alt komisyona gönderildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Sekman'ın önergesi doğrultusunda, Vergi Kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı alt komisyona gönderildi. Alt komisyon çalışmalarını 10 gün içinde tamamlayacak.

AA

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklik ile 4 çocuklu asgari ücretlinin ücretinin tamamen vergi dışı bırakılacağını açıkladı.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Toplantıya Maliye Bakanı Unakıtan da katıldı. Unakıtan tasarı hakkında yaptığı konuşmada Gelir Vergisi Kanunu'nun tamamının yeniden yazılması çalışmalarının Vergi Konseyi, çok sayıda akademik ve mesleki kuruluşun görüş ve önerilerinin alınması ve farklı görüşler arasında mutabakat sağlanmasını gerektiren bir süreç olduğuna işaret ederek bu nedenle Yasa'da daha dar kapsamlı bir değişiklik tasarısı hazırladıklarını ifade etti. Unakıtan, tasarının yasalaşmasıyla vergi sisteminin daha adil ve etkin olmasının sağlanacağını kaydetti.

Vergilendirmede emek üzerinden elde edilen gelirlerden, sermaye üzerinden elde edilen gelirlere kıyasla daha düşük vergi alınması yaklaşımının sosyal devlet anlayışının bir gereği olduğunu ifade eden Unakıtan, bu amaçla gerçek usulde vergilendirilen ücret gelirlerinin belirli bir kısmını vergi dışı bırakan asgari geçim indirimi uygulamasını yürürlüğe koymayı öngördüklerini söyledi. Ailevi durumları da dikkate alınmak suretiyle ücretlilerin elde ettikleri ücret gelirlerinin asgari ücretin yıllık brüt tutarının en az yüzde 50'sine tekabül eden kısmından vergi alınmayacağını kaydeden Bakan Unakıtan, asgari ücretin en az yarısının vergi dışında bırakılacağını vurguladı. Bu miktarın bir bekar ücretli için yüzde 50 olduğunu belirten Unakıtan, bu miktara evli olanların çalışmayan eşleri için yüzde 10, ilk 2 çocuk için yüzde 7.5 ve sonraki her çocuk için yüzde 5 ilave edileceğini bildirdi. Unakıtan, tasarıyla getirilen asgari geçim indirimi müessesesi ile asgari ücret üzerindeki vergi yükünün büyük ölçüde azaldığını, 4 çocuk sahibi asgari ücretli çalışanan ücretinin tamamen vergi dışı bırakıldığını açıkladı.

Bu düzenleme sonrasında Türkiye'nin, OECD ülkeleri arasında çalışanlar üzerindeki vergi ve sosyal güvenlik primi yükü sıralamasında 5 basamak daha aşağı ineceğini kaydeden Unakıtan, bir yandan dar gelirli ücretli vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamalarında ilave bir destek sağlanmış olacağını, bir yandan da medeni durumu aynı olan ücretlilerin aynı seviyede indirimden faydalanması temin edilerek yatay eşitlik açısından önemli bir adım atılmış olacağını belirtti. Unakıtan, bu adımla birlikte sıklıkla kötüye kullanımlara konu olan toplanan fatura ve fiş karşılığında yapılan vergi iadesi sisteminin kaldırıldığını açıkladı.

Tasarıyla öngörülen diğer bir uygulamanın 'özel gider bildirimi' adlı yeni vergi güvenlik müessesesi olduğunu kaydeden Unakıtan, mükelleflerin yıl içinde yaptıkları kişisel tüketime yönelik hacamalarını dikkate almak suretiyle gelirlerini beyan etmelerini teşvik etmeyi amaçlayan bir vergi güvenlik müessesesinin öngörüldüğünü dile getirdi. Bütün mükelleflerden her yıl bu bildirimin istenmesinin sözkonusu olmadığını açıklayan Unakıtan, bir ön inceleme neticesinde gelir beyanı ile özel harcamaları arasında tutarsızlık olanlardan bu bildirimin istenmesi konusunda Maliye Bakanlığı'na yetki verildiğini söyledi. Verilen bildirimle beyan edilen gelir arasında tutarsızlığın açıklanamaması durumunda vergi incelemesi yapılacağını belirten Unakıtan, bir vergi incelemesi yapmadan otomatik bir tarhiyat yapılmasının sözkonusu olmadığını vurguladı. Unakıtan, 2005 yılı rakamlarına göre ticaret ve serbest meslekle uğraşan mükelleflerin yüzde 82'sinin asgari ücretlilerden daha az gelir beyan ettiklerini hatırlatarak, bunun önüne geçmek için bu uygulamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Unakıtan, tasarıda yer alan düzenlemelerden birinin de gayrimenkullerin elden çıkarılmasından elde edilen kazançların vergilendirilmesine ilişkin olduğunu belirtti. Halen gayrimenkullerin iktisaptan itibaren 4 yıl içinde elden çıkarılmasından elde edilen kazançların vergiye tabi olmadığına işaret eden Unakıtan, bu sürenin 5 yıla çıkarıldığını, böylece elde edilişinden itibaren 5 yıl geçmeden elden çıkarılan gayrimenkullerden elde edilen kazancın vergiye tabi olacağını söyledi. Unakıtan'ın konuşmasının ardından Sait Açba başkanlığındaki Plan ve Bütçe Komisyonu'nda tasarının maddeleri üzerinde görüşmelere geçildi. Tasarı ile getirilen asgari geçim indirimi uygulaması kapsamında 7 ve üzerinde çocuğu bulunan bir ücretlinin kazancının asgari ücret kadarki bölümünden vergi alınmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber