Öğretim Elemanlarının Sınıflandırılması

Öğretim elemanlarının sınıflandırılması 2914 Sayılı kanunun 3.maddesinde yapılmıştır.Buna göre öğretim elemanları 3 sınıfa ayrılmaktadır.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretim elemanlarının sınıflandırılması 2914 Sayılı kanunun 3.maddesinde yapılmıştır.Buna göre öğretim elemanları 3 sınıfa ayrılmaktadır.


Öğretim elemanlarının sınıflandırılması 2914 Sayılı kanunun 3.maddesinde yapılmıştır.Buna göre öğretim elemanları 3 sınıfa ayrılmaktadır.

1-Öğretim Üyeleri Sınıfı


Bu sınıf, profesörler, doçentler ve yardımcı doçentlerden oluşur.
En yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişi olan Profesörler, profesör kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren birinci derecenin, Doçentlik sınavını başararak akademik unvana sahip kişi olan Doçentler, doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren üçüncü derecenin, Doktora çalışmalarını başarı ile tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış,ilk kademedeki akademik unvana sahip kişi olan Yardımcı doçentler, yardımcı doçent kadrosuna atandıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren beşinci derecenin, İlk kademe aylığını alırlar.
Bunlardan üst dereceye atananlar, bu dereceleri kazanılmış hak olarak aldıktan sonra geçirecekleri her yıl için bir kademe ilerlemesinden yararlanırlar.

2-Öğretim Görevlileri ve Okutmanlar Sınıfı


Bu sınıf, öğretim görevlileri ile okutmanlardan oluşur.

Öğretim Görevlisi; Ders vermek ve uygulama yaptırmakla yükümlü bir öğretim elemanıdır.

Okutman; Eğitim - öğretim süresince çeşitli öğretim programlarında ortak zorunlu ders olarak belirlenen dersleri okutan veya uygulayan öğretim elemanıdır.

3-Öğretim Yardımcıları Sınıfı:


Bu sınıf, araştırma görevlileri ile uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacılarından oluşur. Öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarının giriş dereceleri (657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 36. maddesinin "Ortak Hükümler"i ile getirilen kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin hükümleri hariç) Devlet memurları Kanunu hükümleri uyarınca öğrenim niteliğine ve süresine göre tespit edilecek kazanılmış hak aylık derece ve kademelerine iki derece eklenmek suretiyle belirlenir.

657 sayılı Devlet memurları Kanununun Memurların bir kurumdan diğerine nakillerini düzenleyen 74.maddesinde; "13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36. madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca 657 sayılı kanunun 54.maddesinin son fıkrasında; "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az, iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." Denilmektedir.
Yukarıda zikredilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi ile 217 sayılı KHK kapsamına giren üniversitelerdeki akademik personelin 657 sayılı kanun kapsamına tabi kurumlara naklen atanmaları mümkündür.
Ancak, 2547 sayılı kanunun 33.maddesinin (a) fıkrasında; Araştırma görevlileri, "yükseköğretim kurumlarında yapılan araştırma, inceleme ve deneylerde yardımcı olan ve yetkili organlarca verilen ilgili diğer görevleri yapan öğretim yardımcılarıdır. Bunlar ilgili anabilim veya anasanat dalı başkanlarının önerisi, Bölüm Başkanı, Dekan, enstitü, yüksekokul veya konservatuvar müdürünün olumlu görüşü üzerine rektörün onayı ile araştırma görevlisi kadrolarına en çok üç yıl süre ile atanırlar; atanma süresi sonunda görevleri kendiliğinden sona erer." hükmü ile 657 sayılı kanunun 54.maddesinin ikinci fıkrasındaki "adaylık süresi içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz" hükmü uyarınca araştırma görevlisi kadrolarına atananların, azami adaylık süresi kadar üniversitede görevde bulunmaları kaydıyla 657 sayılı kanuna tabi kurumlara aynı kanunun 74.maddesine göre naklen atanmaları mümkündür.
Bu şekilde memuriyete naklen geçenler iki dereceye isabet eden süre kadar derece ve kademe ilerlemesi yapamazlar. Çünkü bunlar araştırma görevlisi olduklarında ilave olarak iki derece almışlardı. Bu nedenle bulundukları derece ve kademelerde iki derece süresi kadar(6 yıl ) bekletilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber