MEB'den 2007 Yılı Yarıyıl Tatili Özür Durumlarına İlşkin Açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı, 2007 Yılı Yarıyıl Tatili Özür Durumuna Bağlı İl İçi ve İller Arası Yer Değiştirme Döneminde Yapılacak Başvurularda Dikkat Edilecek Hususlara ilişkin geniş bir açıklama yayımlamıştır. Sözkonusu açıklamada, il içi ve iller arası tayinler ayrı ayrı yer almıştır. Bakanlık Personel Genel Müdürlüğünün yaptığı açıklamanın internet sayfasına uyumlu şekli ile pdf halini görmek için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2007 12:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007 YILI YARIYIL TATİLİ ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI İL İÇİ VE İLLER ARASI YER DEĞİŞTİRMELERE YAPILACAK BAŞVURULARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI İL İÇİ YER DEĞİŞTİRME BAŞVURULARI

Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler
Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın sağlık ve eş durumu özürleri nedeniyle il içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olan öğretmenler de öğrenim durumu özrüne bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Özür durumuna bağlı olarak il içinde yer değiştirmek isteyen öğretmenler, özrünün bulunduğu ilçe içindeki eğitim kurumlarına istekte bulunabileceklerdir.

Büyükşehir Belediyesi sınırları dışında görev yapan ve özür durumundan yer değiştirmek isteyen öğretmenler, Büyükşehir Belediye sınırları içindeki eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.

Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde görev yapan öğretmenler, özür durumlarına bağlı olarak Büyükşehir Belediyesi kapsamındaki ilçeler arasında il içi yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

Bu şekilde ataması yapılanların sırada bulunmaları hâlinde sıradan atanma istekleri iptal edilecektir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 39'uncu maddesine göre yer değiştirmek isteyen öğretmenler, 31/05/2006 tarih ve 26184 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulundan alınacak rapora göre başvuru yapabileceklerdir.

Sağlık (Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu dâhil) ve eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerde istenilen vukuatlı aile nüfus kayıt bilgileri, elektronik başvuru ekranına otomatik olarak yansıtılacağından bu belge ilgili öğretmenden istenmeyecektir.

1. Sağlık Durumu Özrü:
Sağlık durumu özründen il içinde yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin; kendisinin, eşinin, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla kardeşine vasi tayin edilmesi kaydıyla, son altı ay içinde hastanelerden alacağı sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi gerekmektedir.

Bu şekilde ibraz edilecek sağlık kurulu raporlarında hastalığın, öğretmenin görevli olduğu yerleşim yerindeki (köy, belde, ilçe ve merkez ilçe belediyesi ile Büyükşehir Belediye sınırları) sağlık kurumlarınca tedavisinin yapılamadığına ve yer değiştirme isteğinde bulunduğu yerleşim yerinde de hastalığın tedavisinin mümkün olduğuna ilişkin il sağlık müdürlüğünden alınacak (üniversite ve anlaşmalı özel hastaneler dâhil) görüş doğrultusunda işlem yapılacaktır.

İbraz edilen sağlık kurulu raporlarının uygunluğu hususunda tereddüde düşülmesi hâlinde, Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 29'uncu maddesi http://www.saglik.gov.tr/sb/extras/mevzuat/Buran/ytk/yatakli_tedavi_kurumlari_isletme_yonetmeligi.pdf hükümlerine göre incelettirilecektir.

Bu kapsamda yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler aşağıda belirtilen belgeleri de eklemek suretiyle bir dilekçe ile görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüklerine başvuracaklardır. Yukarıda belirtilen şekilde yapılacak değerlendirmeler sonucunda görev yerlerinin değiştirilmesi uygun bulunanların, elektronik ortamda başvuru yapması sağlanarak onay işlemi gerçekleştirilecektir.
Sağlık durumu özründen başvurular zamana bağlı değildir.

Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Tam teşekküllü hastanelerden alınacak sağlık kurulu raporu (başvuru tarihine göre son altı ay içinde alınmış),
3- Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu,
4- Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı.

2. Eş Durumu Özrü
Eş durumu özründen dolayı il içinde yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenin eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir.

Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğuna ilişkin bilgiler elektronik başvuru ekranına otomatik olarak yansıtılacağından, bu duruma ilişkin belge istenmeyecektir. Ancak, elektronik başvuru ekranına yansıtılamayan prim ödemelerine ilişkin belgelerin SSK müdürlüklerinden alınarak eğitim kurumu müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.

Eğitim kurumlarımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4'üncü maddesinin (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların eşleri, eş durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Bu durumda olanlarda SSK prim gün sayısı şartı aranmayacaktır.

Eşleri son iki yıllık süre içinde farklı sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışan öğretmenlerin eş durumu özründen yer değişikliği isteklerinde, eşlerinin iş değişiklikleri nedeniyle farklı statüde geçen hizmetleri birlikte değerlendirilir.

Örneğin; eşi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/12056-657.html) kapsamında herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda görevliyken ayrılan ve sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaya başlayanların, Emekli Sandığındaki görevleri ile SSK kapsamındaki çalışma süreleri birlikte değerlendirilir.

Eşleri sigortalı olarak herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmakta iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere askere alınanların asker dönüşü sigortalı olarak çalışmaya başlamaları hâlinde özür durumundan yer değişikliği istediklerinde, borçlanılması kaydıyla, askerlikte geçen süreleri, sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilir.

Öğretmenlerden eş durumu özrüne bağlı yer değişikliği isteyenlerden; eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde olan şirketlerde çalışanların, yukarıdaki belgelere ilave olarak yer değiştirmek istenilen ilde iş yerinin çalışır durumda olduğunu anonim şirketlerde çalışanlar bakımından işyerinden, diğer şirketlerde çalışanlar bakımından da vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından herhangi birinden alınacak belge ile belgelendirmeleri şartı aranır.

Eşi, 506 sayılı Kanunun 20'nci maddesine göre bankalar için kurulmuş olan özel emeklilik sandığına tabi banka personeli olarak çalışanlar http://rehber.tnn.net/searchall.asp?keywrd=506+say%FDl%FD+Kanun ile Baroya kayıtlı olup topluluk sigortası ödeyen avukatlardan sigorta prim belgesi istenmeyecektir. Bunlardan SSK veya Bağ-Kur'a prim ödendiğine dair belge yerine, kuruluşun topluluk sigortasına ya da özel emeklilik sandığına prim ödendiğine ilişkin belge istenir.

Eşi isteğe bağlı sigortalı olan, eşi emekli olan ve eşinden boşananlar ile eşi öğrenci olan öğretmenler, özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır.

Eş durumu özründen başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, eşi kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur olarak görevli olanlar ile sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ve bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kuruluşları ile özel bankalarda çalışanlar, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamına girenlerden;
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan/kuruluştan alınacak Görev Yeri Belgesi,

Eşi; kamu kurum ve kuruluşları dışında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı işçi statüsünde çalışanlardan;
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak Görev Yeri Belgesi,
3- Eşinin çalışmakta olduğu işyerinin çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge,
4- Başvuru tarihinde eşinin sigortalılığının hâlen devam ettiğini gösterir belge,
Eşi; 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar n(http://rehber.tnn.net/searchall.asp?keywrd=1479+say%FDl%FD+Kanun)
ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu (http://rehber.tnn.net/searchall.asp?keywrd=1479+say%FDl%FD+Kanun) kapsamında tarımsal faaliyette bulunanlardan;
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- İş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir vergi dairesinden alınacak belge (tarımda kendi hesabına çalışanlar için ilgili kurum/kuruluşlardan alınacak faaliyet belgesi),
3- Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük iki yıllık süre içinde en az on iki ay sigortalı hizmeti olduğunu, sigortalılığının hâlen devam ettiğini ve prim borcu bulunmadığını gösterir Bağ-Kur'dan alınacak belge
istenecektir.

3. Öğrenim Durumu Özrü
Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olmaları kaydıyla Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yükseköğretim programları ile aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin kararında belirtilen bütün öğretmenlik alanları ile aylık karşılığı okutacakları derslerde veya eğitim bilimlerinde yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil (tezli/tezsiz) yüksek lisans veya doktora eğitimine devam etmekte olan öğretmenler, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere atanmak üzere yer değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.

Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi olan öğretmenlerin bu özür durumundan yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olmaları gerekir.

Ancak, İkinci ve Üçüncü Hizmet Bölgelerine dâhil illerde görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler, il içinde bu özür durumundan yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Birinci Hizmet Bölgesinin (D) ve (E) ilçelerinde görev yapan zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenler de bu özür durumundan, bu ilçeler arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Bu durumda bulunan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri; hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak atanmak istedikleri yerlerdeki, alanlarındaki norm kadro açığı ölçüsünde, yarıyıl ve yaz tatilinde değerlendirilir.

Ortaöğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programına (Pedagojik Formasyona yönelik) devam etmekte olanlar, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yükseköğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.

Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Başvuru tarihi itibarıyla hazırlık sınıfı, yüksek lisans veya doktora öğrenimine
kayıtlı ve hâlen devam etmekte olduğunu gösterir belge.

Olağanüstü Hâllere Bağlı Yer Değiştirmeler
1. Genel hayatı etkileyen deprem, su baskını, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle, kendileri veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından maddi veya manevi zarara uğrayanlar, bu durumlarını kriz merkezlerinden alacakları belgenin, o ilin valisinin uygun görmesi kaydıyla, olay tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

2. Özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak görevini bulunduğu yerde verimli biçimde yerine getirme imkânı kalmadığını savcılık veya güvenlik birimlerine intikal etmiş ve kanıtlanmış olaylara ilişkin düzenlenmiş belgelerle bildiren öğretmenlerden, o ilin valisince yaptırılacak inceleme ve değerlendirme sonucu görev yeri değişikliği rapor ile teklif edilen ve uygun görülenler, il içinde görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler. Bu durumdaki öğretmenler, il içinde norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarında değerlendirilir.

Birinci Hizmet Bölgesinde görevli öğretmenlerden zorunlu çalışma yükümlüsü olanlar ise, bulunduğu ilin (D) ve (E) ilçelerindeki norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarında değerlendirilir.

3. Eşi ölen öğretmenler, eşinin ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde bulundukları yerleşim yeri dışındaki yerlere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bunların görev yerleri, eğitim-öğretimi aksatmayacak ve alanlarında ihtiyaç duyulan sıra kapsamı dışındaki eğitim kurumları olacak şekilde belirlenir.

4. Birinci derece yakınları (anne, baba, eş, çocuk veya kardeş) şehit olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bu öğretmenlerin yer değişikliği istekleri, yer değiştirme dönemi ile sınırlı olmaksızın ve atanacakları yerde alanlarında ihtiyaç bulunan sıra kapsamı dışındaki eğitim kurumları olacak şekilde, bunun mümkün olmaması hâlinde ise alanlarında norm kadro açığı bulunması şartına bağlı kalınmadan tercihleri doğrultusunda gerçekleştirilir.

Bunlardan başvuru yapacaklar olay tarihinden itibaren bir yıl içinde (eşi şehit olanlar hariç) zamana bağlı olmaksızın yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Maddi veya manevi zarara uğradığına ilişkin kriz merkezinden alınmış ve mülkî idare amirince onaylı belge,
3- Eşlerden her ikisi de Bakanlık personeli olarak görev yapanların birlikte atanabilmeleri bakımından çalışmakta olduğu kurumdan alınacak görev yeri belgesi,
4- Birinci derecede yakını şehit olanlar ile eşi ölenlerden Ölüm Kâğıdı.

TERCİHLER

İl içinde isteğe bağlı yer değiştirmek isteyen öğretmenler; başvuru süresi içinde atanmak istediği eğitim kurumunda norm kadro açığı bulunup bulunmadığına bakılmaksızın en fazla beş eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

Özür durumuna bağlı yer değiştirmek isteyen öğretmenler, özürlerine uygun eğitim kurumlarından en fazla on eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir.

Örnek 1: Ankara ilinin Çamlıdere ilçesine bağlı Peçenek beldesindeki Peçenek İlköğretim Okulunda görevli öğretmen, eş durumu özründen Çamlıdere ilçesi merkez, belde ve köylerindeki eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.

Örnek 2: Ankara ilinin Nallıhan ilçesindeki Sakarya İlköğretim Okulunda görevli öğretmen, özrünün bulunduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.

Örnek 3: Ankara ilinin Keçiören ilçesindeki İsmail Enderuni İlköğretim Okulunda görevli öğretmen, Keçiören ilçe belediye sınırları dışında kalan eğitim kurumları ile Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki tüm eğitim kurumlarını tercih edebilecektir.



ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI İLLER ARASI YER DEĞİŞTİRMELERE BAŞVURULAR

Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirmeler
1. Öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartıyla öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünün bulunup bulunmadığı veya bulundukları görev yerinde çalışmaları gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın sağlık ve eş durumu özürleri nedeniyle yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

2. Öğretmenler, özürleri nedeniyle yer değişikliği başvurularında, özürlerinin bulunduğu yerleşim yerindeki eğitim kurumlarını tercih edebileceklerdir.

Ancak, öğretmenler, atanmak istedikleri yerleşim yerinde yeterli sayıda tercih bulunmaması durumunda aynı ilin farklı yerleşim yerlerindeki eğitim kurumlarını da tercih edebileceklerdir.

3. Yüksek lisans veya doktora öğrenimi görmekte olan öğretmenler, zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olmaları şartıyla öğrenim özründen dolayı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir.

4. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek 39'uncu maddesine göre yer değiştirmek isteyen öğretmenler, 31/05/2006 tarih ve 26184 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulundan alınacak rapora göre başvuru yapabileceklerdir.

5. Sağlık (Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu dâhil) ve eş durumu özrüne bağlı yer değiştirmelerde istenilen vukuatlı aile nüfus kayıt bilgileri, başvuru ekranına otomatik olarak yansıyacağından bu belge ilgili öğretmenden istenmeyecektir.

6. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesi kapsamında görev yapan sözleşmeli öğretmenler de sağlık ve eş durumu özrüne bağlı olarak özürlerinin bulunduğu ilde, boş pozisyon bulunması hâlinde il millî eğitim müdürlüğünün belirlediği ihtiyaç bulunan alanlarda, elektronik ortamda eğitim kurumları tercih edilmek suretiyle başvuru yapabileceklerdir. Bunların yer değiştirme işlemleri, hizmet süresi üstünlüğü, bu sürenin eşit olması hâlinde ise KPSSP10 puan üstünlüğü esasına göre yapılacaktır.

1. Sağlık Durumu Özrü
1.1. Sağlık durumu özründen iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunan öğretmenlerin; kendisinin, eşinin, ana, baba ve çocuklarından biri ile yargı kararıyla kardeşine vasi tayin edilmesi kaydıyla, son altı ay içinde hastanelerden alacağı sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi gerekmektedir.

Bu şekilde ibraz edilecek sağlık kurulu raporlarında hastalığın, öğretmenin görevli olduğu ildeki sağlık kurumlarınca tedavisinin yapılamadığına ve yer değiştirme isteğinde bulunduğu ilde hastalığın tedavisinin mümkün olduğuna ilişkin illerin sağlık müdürlüklerinden alınacak (üniversite ve anlaşmalı özel hastaneler dâhil) görüş doğrultusunda işlem yapılacaktır.

1.2. İbraz edilen sağlık kurulu raporlarının uygunluğu hususunda tereddüde düşülmesi hâlinde Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 29'uncu maddesi gereği incelettirilecektir (http://www.saglik.gov.tr/sb/extras/mevzuat/ytkiy.doc).

1.3. Sağlık durumu özrü kapsamında yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenler aşağıda belirtilen belgeleri de eklemek suretiyle bir dilekçe ile görevli oldukları eğitim kurumu müdürlüklerine başvuracaklardır. Yukarıda belirtildiği şekilde yapılacak değerlendirmeler sonucunda görev yerlerinin değiştirilmesi uygun bulunanların elektronik ortamda başvuru yapması sağlanarak onay işlemi gerçekleştirilecektir.

1.4. Sağlık durumu özrünün önem ve önceliği dikkate alınarak bu kapsamdaki başvurular, bu kılavuz ekinde belirtilen yer değiştirme dönemi ile sınırlı olmaksızın öğretmenin başvuruda bulunduğu tarihte kabul edilecektir.

1.5. Bunların yer değiştirme istekleri; alanlarında norm kadro açığı ve hizmet puanı üstünlüğüne göre tercihleri göz önüne alınarak değerlendirilecektir. Tercihlerine atanamayanlar ise istemeleri hâlinde atanmak istedikleri ilin diğer eğitim kurumlarına atanabileceklerdir. Ancak, zorunlu çalışma yükümlüsü olan öğretmenler, tedavi olacakları zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen illerdeki eğitim kurumlarını tercih edeceklerdir.

1.6. Atanmak istediği yerlerde alanında norm kadro açığı bulunamaması nedeniyle ataması yapılamayanların; özrünün devam ettiğini yazılı olarak beyan etmeleri hâlinde aşağıda belirtilen belgeler tekrar istenmeden yer değiştirme istekleri altı ay süreyle geçerli sayılacaktır.

Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Tam teşekküllü hastanelerden başvuru tarihine göre son altı ay içinde alınmış sağlık kurulu raporu,
3- Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu,
4- Kardeşine vasi tayin edilenlerden mahkeme kararı.

2. Eş Durumu Özrü
2.1. Eş durumu özründen dolayı iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenin eşinin, atanmak istediği yerde herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalıştığını belgelendirmesi gerekmektedir.

2.2. Kendisi, eşi askerde veya yurt dışında bulunan öğretmenler ile eşi öğrenci olanların eş özrüne bağlı yer değiştirme istekleri dikkate alınmayacaktır.

2.3. Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük iki yıllık süre içinde en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğuna ilişkin bilgiler elektronik başvuru ekranına otomatik olarak yansıtılacağından, bu duruma ilişkin belge istenmeyecektir. Ancak, elektronik başvuru ekranına yansıtılamayan prim ödemelerine ilişkin belgelerin SSK müdürlüklerinden alınarak eğitim kurumu müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.

2.4. Eğitim kurumlarımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) bendi kapsamında sözleşmeli öğretmen olarak çalışanların eşleri, eş durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Bu durumda olanlarda SSK prim gün sayısı şartı aranmayacaktır.

2.5. Eşleri son iki yıllık süre içinde farklı sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışan öğretmenlerin eş durumu özründen yer değişikliği isteklerinde eşlerinin iş değişiklikleri nedeniyle farklı statüde geçen hizmetleri birlikte değerlendirilir.

Örnek: Eşi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda görevliyken ayrılan ve sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaya başlayanların süreleri, Emekli Sandığındaki görevleri ile SSK veya Bağ-Kur kapsamındaki çalışma süreleri birlikte değerlendirilecektir. Yine aynı şekilde SSK kapsamında olan bir sigortalının Bağ-Kur kapsamına girmesi durumunda SSK ve Bağ-Kur kapsamında geçen hizmet süreleri birlikte değerlendirilecektir.

2.6. Eşleri sigortalı olarak herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olarak çalışmakta iken muvazzaf askerlik hizmetini yerine getirmek üzere askere alınanların asker dönüşü sigortalı olarak çalışmaya başlamaları hâlinde özür durumundan yer değişikliği istediklerinde sigortalılık sürelerinin eksik olması durumunda borçlanılması kaydıyla askerlikte geçen süreleri sigortalı olarak geçirilen süreler kapsamında değerlendirilir.

2.7. Eşleri ülke genelinde faaliyet gösteren ancak merkezi bir ilde olan şirketlerde çalışanların, eş durumu belgelerine ilave olarak yer değiştirmek istenilen ilde iş yerinin çalışır durumda olduğunu anonim şirketlerde çalışanların işyerinden, diğer şirketlerde çalışanların da vergi dairesinden, belediyeden veya ilgili meslek kuruluşlarından herhangi birinden alınacak belge ile belgelendirmeleri şartı aranır.

Örnek-1: Anonim şirket olan X ilaç firmasında görevli bir kişinin çalıştığı ilaç firmasının merkezinin İstanbul'da, ilgilinin görev yerinin de Adana olması durumunda, öğretmen olan eşinin eş durumu özründen Adana'ya yer değiştirme isteğinde bulunduğunda, Yönetmelikte belirtilen eş durumu belgelerinin tamamını ibraz edecektir. Ancak, eşinin çalışmakta olduğu ?işyerinin Adana'da çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge? yerine eşin Adana'da çalıştığına dair X ilaç firmasından alınacak görev yeri belgesi yeterli olacaktır.

Örnek-2: Anonim şirketler dışındaki diğer şirketlerden X şirketinde görevli bir kişinin çalıştığı şirket merkezinin İstanbul'da, ilgilinin görev yerinin de Adana olması durumunda, öğretmen olan eşinin eş durumu özründen Adana'ya yer değiştirme isteğinde bulunduğunda, Yönetmelikte belirtilen eş durumu belgelerinin tamamını ibraz edecektir. Ancak, eşinin çalışmakta olduğu ?işyerinin Adana'da çalışır durumda olduğunu? gösterir Adana Belediyesinden alınacak belge yeterli olacaktır.

2.8. Eşi, 506 sayılı Kanunun 20'nci maddesine göre bankalar için kurulmuş olan özel emeklilik sandığına tabi banka personeli olarak çalışanlar ile baroya kayıtlı olup topluluk sigortası ödeyen avukatlardan sigorta prim belgesi istenmeyecektir. Bunlardan SSK veya Bağ-Kur'a prim ödendiğine dair belge yerine kuruluşun topluluk sigortasına ya da özel emeklilik sandığına prim ödendiğine ilişkin belge ibraz etmesi istenecektir.

(http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.506&sourceXmlSearch=)

2.9. Eşi isteğe bağlı sigortalı olan, eşi emekli olan veya eşinden boşanan öğretmenlerin, bu durumlarından dolayı yer değiştirme istekleri kabul edilmeyecektir.

2.10. Eğitim kurumlarımızda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (C) bendi kapsamında kısmî zamanlı geçici öğretici olarak çalışanlar da özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklardır. (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/12056-657.html)

2.11. Eş durumu özründen yer değişikliği isteyenlerden aşağıdaki belgeler istenir:
Eşi; yasama organı üyeliği, belediye başkanlığı, 2451 sayılı Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde belirtilen görevlerde bulunanlar, eşi kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında memur olarak görevli olanlar ile sürekli işçi ve sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ve bunların dışında özel kanunlarla kurulan kamu kuruluşları ile özel bankalarda çalışanlar, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu kapsamına girenlerden;
(http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.2451&sourceXmlSearch=) (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.657&sourceXmlSearch=) (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.926&sourceXmlSearch=) (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.2547&sourceXmlSearch=) (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.2802&sourceXmlSearch=) (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.1136&sourceXmlSearch=)
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Eşinin çalışmakta olduğu kurumdan / kuruluştan alınacak görev yeri belgesi,

Eşi; kamu kurum ve kuruluşları dışında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı işçi statüsünde çalışanlardan; (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.506&sourceXmlSearch=)
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Eşinin çalışmakta olduğu iş yerinden alınacak görev yeri belgesi,
3- Eşinin çalışmakta olduğu işyerinin çalışır durumda olduğunu gösterir bağlı bulunduğu vergi dairesinden veya ilgili meslek teşekkülünden alınacak belge,
4- Başvuru tarihinde eşinin sigortalılığının hâlen devam ettiğini gösterir belge,

Eşi; 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu (Bağ-Kur) kapsamında çalışanlar ile 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında tarımsal faaliyette bulunanlardan;
(http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.1479&sourceXmlSearch=) (http://mevzuat.basbakanlik.gov.tr/mevzuat/metinx.asp?mevzuatkod=1.5.2926&sourceXmlSearch=)
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Eşinin iş yerinin çalışır durumda olduğunu gösterir vergi dairesinden alınacak belge
(Tarımda kendi hesabına çalışanlar için ilgili kurum / kuruluşlardan alınacak faaliyet belgesi),
3- Başvuru tarihinden itibaren eşinin geriye dönük iki yıllık süre içinde en az on iki ay
sigortalı hizmeti olduğunu, sigortalılığının hâlen devam ettiğini ve prim borcu bulunmadığını ya da borcunun taksitlendirildiğini gösterir Bağ-Kur'dan alınacak belge istenecektir

3. Öğrenim Durumu Özrü
3.1. Zorunlu çalışma yükümlülüğünü tamamlamış olmaları kaydıyla Talim ve Terbiye Kurulunun öğretmenliğe atanacakların mezun oldukları yükseköğretim programları ile aylık karşılığı okutacakları derslere ilişkin kararında belirtilen bütün öğretmenlik alanları ile aylık karşılığı okutacakları derslerde veya eğitim bilimlerinde yurt içindeki yükseköğretim kurumlarında bilimsel hazırlık, yabancı dil hazırlık ve tez dönemi dâhil (tezli/tezsiz) yüksek lisans veya doktora eğitimine devam etmekte olan öğretmenler, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumlarının bulunduğu yere atanmak üzere yer değişikliği isteğinde bulunabileceklerdir.

Örnek-1: Eğitim kurumlarımızda Sınıf Öğretmeni olarak görev yapan bir öğretmen, Kimya Öğretmenliği bölümü mezunu olduğu varsayıldığında, Kimya öğretmenlerinin aylık karşılığı okutacakları derslerde veya Bilgisayar, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Eğitim Programları Öğretimi ve benzeri öğretmenlik alanlarında yapmakta olduğu lisansüstü öğrenime bağlı olarak,

Örnek-2: ODTÜ Kimya Öğretmenliği Bölümü mezunu olan ancak İngilizce Öğretmenliğine atanmış bir öğretmen ?Mütercim-Tercümanlık? alanında yapmakta olduğu lisansüstü öğrenime bağlı olarak
yer değiştirme isteğinde bulunabilecektir.

3.2. Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE) ile ortaöğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programına (Pedagojik Formasyon) devam etmekte olanlar, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.

Öğrenim durumu özründen yer değişikliği talebinde bulunacaklardan istenecek belgeler:
1- Elektronik Başvuru Formu,
2- Başvuru tarihi itibarıyla hazırlık sınıfı, yüksek lisans veya doktora öğrenimine kayıtlı ve hâlen devam etmekte olduğunu gösterir son bir ay içinde alınmış belge.

Olağanüstü Hâllere Bağlı Yer Değiştirmeler
Bulundukları görev yerinde veya ilde çalışılması gereken süreyi tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın;
1. Genel hayatı etkileyen deprem, su baskını, yangın ve benzeri doğal afetler nedeniyle, kendileri veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından maddi veya manevi zarara uğrayanlar, bu durumlarını kriz merkezlerinden alacakları belgenin o ilin en üst mülki amirinin uygun görmesi kaydıyla olay tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

2. Özel hayatını etkileyen olumsuz nedenlere bağlı olarak görevini bulunduğu yerde verimli biçimde yerine getirme imkânı kalmadığını savcılık veya güvenlik birimlerine intikal etmiş ve kanıtlanmış olaylara ilişkin düzenlenmiş belgelerle bildiren öğretmenlerden, o ilin valisince yaptırılacak inceleme ve değerlendirme sonucu görev yeri değişikliği rapor ile teklif edilen ve uygun görülenler, iller arasında görev yerlerinin değiştirilmesini isteyebilirler. Bu durumdaki öğretmenlerin, ülke genelindeki dengeli dağılımı da dikkate alınarak alanında norm kadro açığı bulunan illere/eğitim kurumlarına,

Bunlardan zorunlu çalışma yükümlüsü olan öğretmenler, İkinci ve Üçüncü Hizmet Bölgesi kapsamındaki alanında norm kadro açığı bulunan il veya ilçelerdeki eğitim kurumlarına yer değiştirme istekleri Bakanlıkça değerlendirilir.

3. Eşi ölen öğretmenler, eşinin ölüm tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bunların görev yerleri eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumlarına yapılır.

4. Birinci derece yakınları (anne, baba, eş, çocuk veya kardeş) şehit olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. Bu öğretmenlerin yer değişikliği istekleri, yer değiştirme dönemi ile sınırlı olmaksızın ve atanacakları yerde alanlarında ihtiyaç bulunan sıra kapsamı dışındaki eğitim kurumları olacak şekilde, bunun mümkün olmaması hâlinde ise alanlarında norm kadro açığı bulunması şartına bağlı kalınmadan tercihleri doğrultusunda gerçekleştirilir.
Bunlardan başvuru yapacaklar olay tarihinden itibaren bir yıl içinde (eşi şehit olanlar hariç) zamana bağlı kalmaksızın, bir defaya mahsus olmak üzere yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.

Bu kapsamda başvuruda bulunacaklardan istenecek belgeler:
? Elektronik Başvuru Formu,
? 1. maddesine göre başvuranlardan maddi veya manevi zarara uğradığına ilişkin kriz merkezinden alınmış ve mülkî idare amirince onaylı belge,
? 2. maddesine göre başvuranlardan yer değiştirmeye esas olacak inceleme raporu,
? 1. ve 2. maddelerine göre başvuranlardan eşlerden her ikisi de Bakanlık personeli olarak görev yapanların birlikte atanabilmeleri bakımından çalışmakta olduğu kurumdan alınacak görev yeri belgesi,
? Birinci derecede yakını şehit olanlar ile eşi ölenlerden Ölüm Kâğıdı.

TERCİHLER
Özür durumuna bağlı yer değiştirmek isteyen öğretmenler;
1- Özürlerinin bulunduğu ildeki alanında en fazla on eğitim kurumunu,
2- İl genelinde alanında atanabileceği eğitim kurumlarını tercih etmemesi, tercih edeceği eğitim kurumu bulunmaması veya tercih ettiği eğitim kurumlarına atanamaması hâlinde, dağıtım için il emrine atanmak isteyip istemediklerini
tercih edebileceklerdir.

Yer değiştirme işlemleri eşzamanlı yapılacağından her ikisi de öğretmen olan eşler, atama şartlarını taşımaları kaydıyla alanlarında norm kadro açığı bulunan aynı iller olacak şekilde birlikte tercihte bulunacaklardır.

Yapılan değerlendirme sonucunda norm kadro açığı ya da alanında hizmet puanı üstünlüğü ve tercih sıralamasına göre atanamayan eş, özür durumuna bağlı yer değiştirme takviminde belirtilen dönemlerde başvurması hâlinde değerlendirmeye alınacaktır.

Her ikisi de öğretmen olan eşlerden; iller arası yer değiştirme şartlarını taşıdığı hâlde yer değiştirme isteğinde bulunmayan veya aynı illeri tercih etmeyen eşin özür durumu başvurusu bir yıl süreyle dikkate alınmayacaktır.

EK-1
2007 YILI İL İÇİ VE İLLER ARASI ÖZÜR DURUMUNA BAĞLI YER DEĞİŞTİRME TAKVİMİ


? Başvuruların Kabul Edilmesi : 15 Ocak - 09 Şubat 2007

Atamaların Yapılması ve Sonuçların İlan Edilmesi
? I. Grup : 29 Ocak 2007
? II. Grup: 09 Şubat 2007

Kararnamelerin Gönderilmesi: ?Atama Tarihinden İtibaren En Geç 1 Hafta İçinde
Tebliğ ve İlişik Kesme İşlemlerinin Tamamlanması: ?En geç 10 Gün İçinde

Pdf dokuman için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber