30 yıldan fazla sürelere ikramiye tasarısı TBMM'de bekliyor

30 yıldan fazla süreler için ikramiye alamayan memurlara yönelik olarak hazırlanan kanun tasarısı hala Meclis'te yasalaşmayı bekliyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Kasım 2016 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
30 yıldan fazla sürelere ikramiye tasarısı TBMM'de bekliyor

Devlet memurlarının emeklilik ikramiye tutarları 5434 sayılı Kanun Madde 89 hükmünde belirlenen kurallara göre hesaplanır.

Bu kuralların en önemlisi, memurlar ne kadar süre çalışırlarsa çalışsınlar, azami 30 tam yıl sürelerine emekli ikramiyesi alabiliyorlardı. 30 yıldan fazla çalışılmış sürelerin emekli ikramiyeleri ise alınamıyordu. Bu sistem işçilere ödenen kıdem tazminatındaki süre ile eşitsizlik ortaya çıkarıyordu.

Anayasa Mahkemesi 2014 tarihli kararı ile (7 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır) bu maddedeki kuralı değiştirmiş ve 30 yıl sınırını ortadan kaldırmıştır.

Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru işlem tesis etmez, sadece yapılan başvuru ile sınırlı karar verir, bu bağlamda bu karar sadece 7 Ocak 2015 tarihinden sonra emekli olan devlet memurları lehine bir durum meydana getirmiştir.

Akabinde, 6645 sayılı Kanunla Madde 89 hükmündeki 30 yıl ibareleri iptal edilmiş, ancak bu kanunda 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanları kapsama dahil edecek bir madde hükmüne yer verilmemiş, bu nedenle de memurlar mahkemeler yoluyla haklarını aramaya başlamışlardır.

Kanun Tasarısı TBMM'ye sevk edilmiştir.

7 Ocak 2015 tarihinden önce emeklileri kapsayacak şekilde düzenleme, Bakanlar Kurulunca TBMM'ye sevk edilmiş olmasına rağmen, halen düzenleme TBMM. tarafından gündeme alınmamış durumdadır.

Peki, gündeme alınacağı gün belli olmayan bu tasarının kanunlaşmasını emeklilerin beklemesi mi veya beklemeden SGK. aleyhine dava açması mı lehlerine olur.

Aşağıdaki şekliyle yeni tasarı ne getiriyor;

. Tasarı kanunlaştığında 7 Ocak 2015 tarihinden önce 30 yıldan fazla süreleri için ikramiye almamış memurlar, vefat edenlerin hak sahipleri Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı müracaat da bulunacak, Sosyal Güvenlik Kurumunca da ikramiye ödemesi yapılacak. Kanunlaştığında 1 yıl içerisinde müracaat etmeyenler yeni düzenlemeden yararlanamayacak.

. Emekli ikramiyesi tutarları, memurların emekli oldukları tarihteki derece ve kademeleri ve ikramiye hesaplanmasında kullanılan memur maaş katsayıları üzerinden bulunacak.

. Emekli ikramiyesi tutarlarının 7500 TL.lik kısmı müracaat tarihinden itibaren ilk 3 ay içinde, kalan kısmı da bu tasarının kanunlaştığı yılı takip eden yıl içerisinde faiziyle birlikte ödenecek.

. Kanunlaşmadan önce dava açanlarla ilgili yargılama giderleri ve vekalet ücretleri açısından dava açan memur veya hak sahipleri için de avantaj sağlayacak, mahkemeler tarafından davalar düşürülecektir.

DEĞERLENDİRMEMİZ:

Tasarının kanunlaşmasını beklemek emekli memur veya hak sahipleri için avantajlı bir durum olacaktır. Hükümetin tasarıyı bir an önce TBMM Genel Kuruluna taşımasında fayda bulunmaktadır.


30 yıldan fazla sürelere dair ikramiye davaları hangi mahkeme açılmalı?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber