'HDP'li vekillere ayrı bir muamele söz konusu değil'

Adalet Bakanı Bozdağ, "HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Diğerlerine nasıl bir muamele yapıldıysa öyle bir muamele yapılmıştır." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2016 16:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'HDP'li vekillere ayrı bir muamele söz konusu değil'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Hukuka, yargıya saygı göstermeyen ve meydan okuyan bir tavır ortaya koydular. Hukukun gereği yapıldı. Eğer bunlar gitmiş olsaydı, zorla getirme kararı kesinlikle çıkması mümkün değildi. Burada HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Diğerlerine nasıl bir muamele yapıldıysa öyle bir muamele yapılmıştır. Tabii tutuklama konusu mahkemenin takdirinde olan bir konudur. Bizim ona dair bir değerlendirme yapmamız doğru değil." dedi.

Bozdağ, NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen "Güvenliğin Sivil Boyutu Komitesi" toplantısında "Darbe girişimi ve OHAL önlemlerinin uygulanması" konusunda konuşma yaptı.

Bozdağ, Türkiye'nin PKK, DEAŞ, FETÖ, PYD/YPG ve DHKP-C başta olmak üzere 10 civarında terör örgütüyle dünyada eş zamanlı mücadele eden belki de tek ülke olduğuna işaret ederek, "O nedenle terörden bugüne kadar en fazla zarar gören ve terör nedeniyle en fazla bedel ödeyen ülkelerin başında yer almaktadır. Biz Türkiye olarak NATO'nun ve dünyanın NATO dışındaki bütün ülkelerinin terör karşısında iş birliğinin önemli olduğuna inanıyoruz. Bu iş birliğini başarabilirsek DEAŞ, PKK, FETÖ, PYD ve YPG gibi terör örgütleri veya dünyanın başka ülkelerinde terör faaliyetlerinde bulunan bütün örgütleri yok etmeyi başarabiliriz. Bugün terör örgütleri canımızı yakmaya devam ediyorsa uluslararası iş birliğinin tam anlamda hayata geçirilememiş olmasının bunda büyük bir katkısı vardır." diye konuştu.

"Türk halkı takdir edilmedi"

Fetullah Gülen'in Pensilvanya'da olduğunu, FETÖ'nün 18 yıllık bir sürede ABD'de sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla toplumun her alanında ve özellikle üniversitelerde büyük bir etkinlik ve güce ulaştığını ifade eden Bozdağ, "Seçimlerde dahi yatırım yapıyorlar. Geçen ABD seçimlerinde de bu yatırımı ve seçim çalışmalarında bir adayın kazanması için nasıl gayret ettiklerini hem ABD halkı gördü, hem de tüm dünya gördü. O nedenle bu örgüte karşı bütün ülkelerin, kendi kamu düzenlerini ve kamu güvenliklerini muhafaza etmek bakımından da tedbir almaları son derce önemlidir." diye konuştu.

Darbe teşebbüsü sonrasında Türkiye ve Türk halkının yalnız bırakıldığını belirten Bozdağ, darbe girişimine karşı çıkan halka dünyanın en prestijli ve onur ödüllerinin verilmesi gerektiğini ancak halkın bu duruşunun yeterince takdir edilmediğini söyledi.

'HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması söz konusu değil'

Bakan Bozdağ, milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması, HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasına ilişkin sorulara karşılık, milletvekillerinin çağrı üzerine ifade vermeye gitmemeleri üzerine hukukun gereğinin yapıldığını söyledi.

Zorla getirilme kararı verildiğini, HDP'lilerin hukuka, yargıya saygı göstermeyen ve tanımayan bir tavır ortaya koyduğunu ifade eden Bozdağ, HDP'lilerin hukuka aykırı olarak zorla getirilmesi gibi bir durumun olmadığını vurguladı.

Adalet Bakanı Bozdağ, "Hukuka, yargıya saygı göstermeyen ve meydan okuyan bir tavır ortaya koydular. Hukukun gereği yapıldı. Bunlar gitmiş olsaydı, zorla getirme kararı kesinlikle çıkması mümkün değildi. Burada HDP'li vekillere ayrı bir muamele yapılması kesinlikle söz konusu değildir. Diğerlerine nasıl bir muamele yapıldıysa öyle bir muamele yapılmıştır. Tabii tutuklama konusu mahkemenin takdirinde olan bir konudur. Bizim ona dair bir değerlendirme yapmamız doğru değil." diye konuştu.

'Suçun unsurları değiştirilmemektedir'

Bakan Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısındaki "cinsel istismar" düzenlemesine ilişkin soru üzerine de hükümetleri döneminde yapılan kadına yönelik şiddeti önleme çalışmalarından bahsetti.

Kadının cinsel istismarına ilişkin kanun düzenlemeleri de yaptıklarını ifade eden Bozdağ, tecavüzcüyle evlenmeyi ortadan kaldıran düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Adalet Bakanı Bozdağ, şöyle devam etti:

"Bizim kanunlarımıza göre 17 yaşından gün alan bir kişi mahkeme kararıyla evlenebiliyor. 18 yaşından gün alan bir kişi de velisi muvafakat ederse evlenebiliyor. Bazı yerlerde, Roman vatandaşlarımızda daha yoğun olmak üzere, bu yaşın altında aileler düğün yapıyorlar, tören yapıyorlar ve evlendiriyorlar. Bunu biz tasvip etmiyoruz, ortadan kaldırmak için mücadele ediyoruz. Yasalarımızı onun için de ağırlaştırdık ama böyle de bir maalesef Türkiye'de yaşanan bir sıkıntı var. Bu mücadeleyi, zarar vermeden, bu sorunu nasıl çözeriz, bizim yaptığımız şey o. Kesinlikle tecavüzcülere af getirilmemektedir. Suçun unsurları değiştirilmemektedir. Cezada indirim yapılmamaktadır. Sadece toplumumuzun bazı yerlerinde olan gerçeklikten ortaya çıkan bu sorunu çözmeye dönük bir adımdır."

"ABD'nin elindeki olan kanıttan bin kat fazlası terörist Gülen'in bu işi yaptığını ispat eden delil var"

Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in 15 Temmuz darbe girişiminin faili olduğuna dair yeterince kanıt olduğunu vurgulayan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Usame Bin Laden, Dünya Ticaret Merkezi'ni bombaladığında ABD, Usame Bin Laden'i sorumlu tuttu. ABD'nin elinde olan kanıttan bin kat daha fazlası terörist Gülen'in bu işi yaptığını ispat eden delil var. O delillerin bir kısmını gönderdik, bir kısmı da devam ediyor... Bunda hiç şüphe yok. Sokağa çıkın, Türkiye'de hangi partiye mensup olursa olsun sorun, herkese deyin ki 'Bu darbe teşebbüsünü kim yapmıştır.' Herkes size söyleyecektir."

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bizim askerlerimiz sadece bu terör örgütüne üye olanlardan ibaret değil. Öyle bir yaklaşım var ki? Şimdi bunlar gitti, bitti. Türk ordusu bugün dünyanın en güçlü ordularından biri, NATO'nun da ikinci büyük ordusu. İçerisindeki generallerin liyakati, NATO'daki generallerin liyakatinden aşağı değildir. O yüzden bir endişeye kapılmayın. FETÖ'cüler bakımından bir endişeniz varsa ona bir şey diyemem ama Türkiye bakımından lütfen endişe etmeyin. Bizim generallerimiz, askerlerimiz liyakat bakımından NATO'da olanlar kadar kalitelidir." dedi.

Bozdağ, NATO Parlamenterler Asamblesinin 62. Genel Kurulu'nun "Güvenliğin Sivil Boyutu Komitesi" toplantısında "Darbe girişimi ve OHAL önlemlerinin uygulanması" konusunda yaptığı konuşmanın ardından, delegelerin sorularını yanıtladı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşananlara ilişkin bir soru üzerine Bozdağ, delegasyonları darbe girişimine karşı geç tepki göstermelerinden dolayı eleştirdi.

Bakan Bozdağ, "Darbenin başarısızlığı ortaya çıktıktan sonra yapılan açıklamaların darbe sırasında yapılan açıklamalar kadar bir değer taşımadığını da buradan ifade etmek isterim." diye konuştu.

Kamudaki görevden almalarla ilgili sorular üzerine ise Bozdağ, bunların anayasal çerçevede yapıldığını dile getirdi.

Darbe girişimi karşısında hukukun gereklerini yerine getirdiklerini, bu noktada verilmesi gereken kararlar ne ise onu verdiklerini belirten Bozdağ, şunları kaydetti:

"Herkes darbe teşebbüsünden yargılanmıyor, soruşturulmuyor. Darbeye fiilen katılanlar, darbe teşebbüsünden soruşturuluyor. Yargılamaları henüz başlamadı. Ancak bir kısım Fetullahçı Terör Örgütü üyesi ise hem darbe teşebbüsünden hem de örgüt üyeliğinden yargılanacak. Örgüt üyeliği yanında başka suçlar işledilerse işledikleri suçlarla ilgili ve sınırlı bir soruşturma oluşturulmaya tabii tutulacaklardır."

Bekir Bozdağ, idam cezasına ilişkin bir soru üzerine de, talebin halktan geldiğini ve bunun tartışıldığını ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanı, 'Parlamento bir değişiklik yaparsa onaylarım' dedi. Başbakan da 'Halktan gelen talepler var. Bunu görmezden gelemeyiz' dedi. MHP de 'Böyle bir adım atılırsa biz buna destek veririz' dedi. Şu an bu tartışılıyor. Türkiye'de serbest bir tartışma ortamında değerlendiriliyor. Bu, Anayasa değişikliği gerektiriyor. Şu an için Anayasa değişikliği konusunda AK Parti'nin yeter sayısı yok. Diğer partilerle anlaşması gerekir. MHP ile anlaştığında da yeter sayısı yok. O sefer de halk oylamasına gitmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- HDP'nin terör örgütüyle olen ilişkisi

Gelen sorular üzerine HDP'li milletvekillerinin ve belediyelerin terör örgütüyle olan ilişkisine değinen Bozdağ, "Terör örgütlerine belediyelerin kaynakları aktarılıyor. Patlayan araçlarda belediyelerin araçları var. Bütün bunları, Türkiye'yi değerlendirirken biraz da Türkiye'nin yaşadıklarına da bakarsanız faydalı olacağını düşünüyorum." dedi.

Bu sırada söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Bakan Bozdağ'ın söylediklerinin doğru olmadığını, kendisinin de gözaltına alındığını ve bununla ilgili herhangi bir tebligatın yapılmadığını öne sürdü.

Bozdağ, yabancı delegelerin sorularının ardından Pir'in iddialarına ilişkin şunları söyledi:

"Sayın Ziya Pir konuştu, gitti. Umarım haftaya istifa eder. Çünkü insanın gözünün içine baka baka yalanı söyledi, gitti. Açıklayacağım. Kamuoyuna da bilgi verdik. Tebligat hepsine yapıldı. Ama burada diyor ki; 'Bana yapılmadı, iş yerime yapılmadı, evime yapılmadı.' Ben şimdi nasıl anlatabilirim? Tebligat yapılmış bir konuda bir milletvekili, bu kadar saygın bir heyetin önünde kalkıyor, bunu söylüyor. Siz ona inanırsanız, benim size de yapacağım bir şey yok. Ama gerçek budur."

- "Türk ordusu, NATO'nun da ikinci büyük ordusu"

Bir başka delegenin sorusuna, Bozdağ, "Endişeniz olmasın. Bizim askerlerimiz sadece bu terör örgütüne üye olanlardan ibaret değil. Öyle bir yaklaşım var ki? Şimdi bunlar gitti, bitti. Türk ordusu bugün dünyanın en güçlü ordularından biri, NATO'nun da ikinci büyük ordusu. İçerisindeki generallerin liyakati, NATO'daki generallerin liyakatinden aşağı değildir. O yüzden bir endişeye kapılmayın. FETÖ'cüler bakımından bir endişeniz varsa ona bir şey diyemem ama Türkiye bakımından lütfen endişe etmeyin. Bizim generallerimiz, askerlerimiz liyakat bakımından NATO'da olanlar kadar kalitelidir." yanıtını verdi.

Bozdağ, FETÖ'nün yurt dışında Türkiye'ye karşı yaptığı propagandaya dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Darbenin ne gerekçesi olurmuş? Allah aşkına, demokrasilerde iktidara gelmenin yolu halkın sandıkta verdiği oy, iktidardan gitmenin yolu da oydur. Doğru mu? Halk getirmiş, halk götürür. İktidara karşıysanız çalışacaksınız, meydan meydan gezeceksiniz, oy alacaksınız, göndereceksiniz. AK Parti 2002'de yüzde 34'le iktidara gelmiş. Yüzde 47 almış, sonra yüzde 49 olmuş, sonra yüzde 50 oy almış. Bir ülke de seçmenlerin yüzde 50'sinin oyunu alan bir partinin demokratik meşruiyeti tartışılabilir mi? Eğer tartışılabiliyorsa Avrupa Birliği'nin üzerinde yükseldiği değerlerin bir anlamı yok demektir. Tartışmayız. Terör örgütlerinin bakışıyla, Türkiye'de yüzde 1 bile oyu olmayanların bakışıyla Türkiye'ye baktığınızda doğru karar verme şansınız yok."

Cezaevlerine ilişkin hazırlanan raporlarda yer alan eleştirilere de değinen Bozdağ, "Objektif olan raporların hepsine saygı duyarız, başımızın üstüne koruz. Onlardan istifade ederiz. Ama ön yargı, Türk düşmanlığı, Türkiye düşmanlığı veya terör örgütlerinin propagandalarıyla hazırlanmış raporları kim imzalarsa imzalasın bizim açımızdan saygı görmeyecektir. Objektif olanların hepsine bugüne kadar uyduk, bundan sonra da uymaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber