'Sela okunurken darbeciler camiye ateş açtılar'

Darbe girişiminin kesinleşmesinin ardından vatandaşları Akıncı üssüne gitmeleri konusunda teşvik ettiklerini ve üssün önüne 8 bine yakın vatandaşın geldiğini belirten Ertürk, darbe girişimine karşı ilk selanın Kazan'da okunduğunu, bu sayede kalabalığın arttığını, üssün yakınındaki camide sela okunurken darbecilerin camiye ateş açarak, selayı susturduklarını ifade etti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Aralık 2016 20:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
'Sela okunurken darbeciler camiye ateş açtılar'

FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunda AK Parti'li Selçuk Özdağ, FETÖ ile bağlantısı olduğu iddiasıyla CHP Yüksek Disiplin Kuruluna sevkedilen Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın dinlenilmesini isterken, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da "Damadı Fetullahcılıktan tutuklanan Kadir Topbaş ve Melih Gökçek'in, Bülent Arınç'ın da davet edilmesini talep ediyorum." dedi.

AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek başkanlığında toplanan FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimini, darbelerin ve gizli oluşumların siyaset üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk'ü dinledi.

Halkın siyasi düşüncesini, dilini, etnik kimliğini düşünmeden demokrasiye, milli iradeye sahip çıktığını, vatan, millet ve bayrak uğruna neler yapabileceğini 15 Temmuz gecesi Kazan'da gösterdiğini ifade eden Ertürk, o gece yaşananları, Akıncı üssündeki uçakların kalkışını nasıl engellediklerini anlattı.

Ertürk, Kazan'da yaşayanların birçoğunu tanıdığını, Akıncı üssünde çalışan rütbeli subayları da bir şekilde bildiğini ifade ederek, 15 Temmuz gecesi Akıncı üssünde tanımadıkları çok sayıda rütbeli bulunduğunu söyledi.

Darbe girişiminin kesinleşmesinin ardından vatandaşları Akıncı üssüne gitmeleri konusunda teşvik ettiklerini ve üssün önüne 8 bine yakın vatandaşın geldiğini belirten Ertürk, darbe girişimine karşı ilk selanın Kazan'da okunduğunu, bu sayede kalabalığın arttığını, üssün yakınındaki camide sela okunurken darbecilerin camiye ateş açarak, selayı susturduklarını ifade etti.

Akıncı üssünün etrafındaki anızları ve belediye garajından getirilen lastikleri ateşe vermek suretiyle uçakların kalkmasına mani olduklarını dile getiren Ertürk, Kazan garnizon komutanı olan Tuğgeneral Hakan Evrim'e de gece boyu ulaşmaya çalıştığını, birçok kez mesaj gönderdiğini, Evrim'in darbeci olduğunun anlaşılması üzerine de son olarak "10 bin kişiyle geliyorum, hadi sık" mesajı gönderdiğini söyledi.

Kazan'da 9 şehit, 92 gazi verdiklerini ve şehitlerden 6'sını ailecek tanıdığını anlatan Ertürk, ilçede halen yüksek sesli uçak geçmesiyle kendini sokağa atan, psikolojik tedavi gören insanlar bulunduğunu kaydetti.

Hava Kuvvetleri imamı olduğu iddia edilen FETÖ'cü Adil Öksüz'ün darbeden önce kaldığı evin Kazan'da olduğunun hatırlatılması üzerine Ertürk, "Adil Öksüz'ün akrabası Kazan'da yok. Barındığı iddia edilen ev Fetullah'ın eski bir arkadaşının evi, yaşlı bir çiftin evi. Kazan'da bu çiftin dışında girebileceği hiçbir evin olacağını zannetmiyorum." dedi.

Ertürk, "Adil Öksüz yakalandığında 'Hava Kuvvetleri imamı yakalandı' diye duydum. Kaldığı evde de darbeden 1 hafta, 10 gün sonra polis tarafından kara ve harp okullarına ait gizli evrakların ele geçirildiğini biliyorum. Ev sahibi çok yaşlı. Yıllar öncesinde FETÖ'nün arkadaşlığını yapmış, yol arkadaşlığı yapmış biri. Adil Öksüz'ü Kazan'da tanıyan yok." diye konuştu.

Kazan'da görev yapan üst düzey bürokratların çoğunun kamudan ihraç edildiğini ve tutuklandığını vurgulayan Ertürk, "FETÖ'nün Kazan'a özel bir ilgi gösterdiğini düşünüyorum. İlçede görev yapan hakim ve savcıların yüzde 90'ı tutuklu. Hedef olan yerde, devletin imkanlarını daha iyi kullanarak sızma yapmışlar. Buranın bir stratejik konumu var." değerlendirmesinde bulundu.

Ertürk, Kazan'da şehitlerle ilgili müze ve anıt çalışmalarının devam ettiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle bu projelerini hayata geçireceklerini kaydetti.

-CHP'li ve AK Partili belediye başkanlarının dinlenmesi talebi

Komisyon Başkanvekili AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP'li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın Komisyonda dinlenmesini talep etti.

Özdağ, Hazinedar'a FETÖ soruşturmaları kapsamında yurtdışına çıkış yasağı getirildiğini ve hakkındaki iddialar nedeniyle geçici ihraç talebiyle CHP Yüksek Disiplin Kuruluna sevk edildiğini anımsatarak, "Murat Hazinedar'ın FETÖ ile münasebetleri bilindiği ve CHP içinde rahatsızlıklar ifade edildiği halde, 13 Ekim 2016 tarihinde parti disiplin kuruluna sevk edilebildi. Bu nedenle CHP'li belediye başkanının buraya davet edilmesini, dinlenmesini talep ediyorum." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da Murat Hazinedar'ın komisyonda dinlenmesinde hiçbir mahsur görmediklerini belirterek, "Damadı Fetullahçılıktan tutuklanan Kadir Topbaş ile Melih Gökçek'in, Bülent Arınç'ın da bu komisyona davet edilmesini talep ediyorum." diye konuştu.

Fetullahçı şirketlere hangi belediyelerin, kamu kurumlarının ihale verdiğinin tespit edilmesini isteyen Erdoğdu, Kamu İhale Kurumu, TOKİ, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve belediyelerden bu şirketlere verilen imar izinleri, kamu ihaleleri ve kamu bankalarından verilen kredilerin sorulmasını talep etti.

Erdoğdu, "Bunları soralım. Liste gelsin. Baktık ki bizim belediyemizde yoğunlaşma mı var, vallahi sizinle birlikte her türlü gereğini yapmaya hazırız. Ama yeter ki bunu kurallı, ahlaklı, vicdanlı, temiz bir şekilde yapalım. Eğer CHP içerisinde bir Fetullahçı varsa gereğini bu komisyon yapmazsa sorumluluk hepimizin sırtında." ifadesini kullandı.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da komisyonun çalışma süresinin kısaldığını, dinlenmesini istedikleri kişilere ilişkin karar verilmediğini belirterek, komisyonun çalışma süresinin uzatılmasını istedi.

Komisyon Başkanı Petek de komisyonun çalışma süresini uzatmayı şu an için düşünmediklerini, çalışmaları 3 aylık yasal sürenin sonu olan 4 Ocak'ta tamamlamayı düşündüklerini söyledi.

Petek, Özel Kuvvetler Komutanlığında incelemede bulunmak ve Özel Kuvvetler Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'yı dinlemek için Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ile diyalog halinde olduklarını, ancak yurtdışı operasyonları nedeniyle tarih konusunda anlaşamadıklarını açıkladı.

Tutuklu generaller konusunda da Adalet Bakanlığından yazı geldiğine işaret eden Petek, Bakanlığın hukuki gerekçelere dayandırdığı yazıda, adli soruşturması devam eden kişilerle ilgili bilgi gönderemeyeceklerini belirttiğini söyledi.

Reşat Petek, eski cumhurbaşkanı ve başbakanlara da farklı yazılı sorular gönderildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber