Özel güvenliğin silah kullanma yetkisi genişledi

Yeni düzenlemeye göre kişi korumasında çalışan özel güvenlik görevlilerinin görev alanı koruduğu kişinin yanındayken ülke geneli, koruduğu kişi olmaksızın kişi koruma izni verilen ilin sınırları olacak...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Ocak 2017 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel güvenliğin silah kullanma yetkisi genişledi

OHAL kapsamında yayımlanan 680 sayılı KHK ile yılbaşı gecesi Reina baskınıyla yeniden gündeme gelen özel güvenlik hizmetlerine ilişkin kapsamlı düzenlemeler yapıldı. 680 sayılı KHK ile Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'da yapılan değişiklikler özetle şöyle:

Özel güvenlik birimleri ya da özel güvenlik şirketlerinin şubelerinde veya 15 ve daha fazla özel güvenlik görevlisi istihdam edilen yerlerde en az bir güvenlik sorumlusu belirlenecek.

Mülki idare amirleri, kamu güvenliğinin gerektirdiği hallerde özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırmaya yetkili olacak.

Görev alanı dışına silahlarını çıkaramayacak olan özel güvenlik görevlilerinden kişi korumasında çalışanların görev alanı koruduğu kişinin yanındayken ülke geneli, koruduğu kişi olmaksızın kişi koruma izni verilen ilin sınırları olacak.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılsa dahi kasten işlenen bir suçtan bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olanlar, affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, özel hayata ve hayatın gizli alanına ve cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, kaçakçılık ve fuhuş suçlarından mahkum olanlar özel güvenlik olamayacak.

İşe alınma için güvenlik soruşturması olumlu olması gereken kişinin, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar ile uyuşturucu veya uyarıcı madde suçlarından dolayı hakkında devam eden bir soruşturma veya kovuşturma bulunmaması gerekecek.

FETÖ önlemi

Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı veya irtibatı olduğu tespit edilen kişiler, özel güvenlik alanında faaliyet yürüten şirket veya birimlerde çalışamayacak.

Grev yasağı esnetildi

Mevcut düzenlemede grev yasağına uymayan özel güvenlik görevlilerinin bir daha özel güvenlik olamayacakları hükmü bulunuyordu, bu yasağa uymayanlar, artık 6 ay özel güvenlik alanında görev alamayacak.

Amacı dışında faaliyet gösterdiği veya suç kaynağına dönüştüğü ya da terör örgütlerine aidiyeti, irtibatı ya da iltisakı bulunduğu belirlenen şirketlerin faaliyet izni iptal edilecek.

Cezalar artırıldı

Özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandıran özel güvenlik yöneticisi ve görevlisine verilen bin TL'lik idari para cezası 3 bin TL'ye çıkarılacak.

Özel güvenlik hizmetini belirtilen süre içinde ilgili valiliğe bildirmeyen özel güvenlik şirketlerine verilen bin TL tutarındaki idari para cezası 3 bin TL'ye çıkarılacak.

Mülki idare amirlerince istenen ilave tedbirleri almayan kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine verilen ceza 2 bin TL'den 6 bin TL'ye yükseltilecek.

Özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran, üniforma giydirmeyen veya izin verilen dışında teçhizat giydirerek çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her tespit için bin TL olarak öngörülen ceza 3 bin TL'ye yükseltilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber