MEB, norm fazlası sözleşmeli öğretmenler için tedbir almalı

MEB Sözleşmeli Öğretmenleri Tehlikeden Kurtarmalıdır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Ocak 2017 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, norm fazlası sözleşmeli öğretmenler için tedbir almalı

Soru: Merhaba 10.10.2016 tarihinde sözleşmeli öğretmen olarak ... Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine sözleşmeli Elektrik öğretmeni olarak atandım. Atandığım okul sağlık meslek lisesine dönüştüğü için bu sene veya diğer sene norm fazlası olacağım. 03.08.2016 tarihinde yayımlanan 29790 sayılı Sözleşmeli öğretmenlik istihdamına dair yönetmeliğin 18. maddesinin 2. fıkrasında "İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun kurumlarına valiliklerce atanır. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, görev yaptıkları il içinde alanında ihtiyaç olmaması yada öğretmenlerin bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri halinde sona erer." diye belirtilmiştir. Norm fazlası olduğum anda il içerisinde norm olmaz ise sözleşmemin fesh edileceği yazıyor ve bu madde bende ciddi manada acaba işsiz mi kalacağım kaygısı yaratıyor. Benim gibi meslek öğretmenleri de belki ileride bu sorunu yaşayacak ve belki işsiz bile kalabilecektir. Yönetmeliğin bu maddesinin il içerisinde yer olmaz ise yakın illere yada bakanlığın uygun göreceği illere ataması yapılır gibi değişmesi gerekmektedir.

Sözleşmeli öğretmen alımı sırasında tehlikeye dikkat çekmiştik. http://www.memurlar.net/haber/616006/

Ele aldığımız yazıda;

"MEB yönetmeliğinde yer alan hükümden dolayı, normlar değiştiğinde, öncelikle norm fazlası olacağı hükme bağlanan ve il içinde ihtiyaç bulunmayan branşta olan sözleşmeli öğretmenin sözleşmesi fesih edilebilecektir.

Sözlü sınav ile sözleşmeli öğretmenliği başvuracak olanlar tercih ettikleri okulları iyi araştırmalıdırlar. Aksi halde işsiz kalabilirler.

Şöyle örnek verelim:

M branşında tercih yaptınız. Okula sözleşmeli atandınız.

17 Ekim'de normlar güncellendi ve okulda sizin branşınızda norm (yani okulun 5 öğretmen normu varken 4'e) düştü. Bu durumda yönetmelik maddesi devreye giriyor.

Madde şöyle:

"İhtiyaç fazlası sözleşmeli öğretmenlerin yer değiştirmeleri

MADDE 18 - (1) Eğitim kurumu ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla bazı derslerin kaldırılması veya istihdam alanının daralması gibi nedenlerle öğretmen fazlalığı oluşması halinde, öncelikle sözleşmeli öğretmenler ihtiyaç fazlası öğretmen olarak değerlendirilir.

(2) İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun eğitim kurumlarına valiliklerce atanır. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, görev yaptıkları il içinde alanında ihtiyaç olmaması ya da öğretmenlerin bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri halinde sona erer."

Son cümle önemli;

- İl içinde alanınızda boş kadro yoksa,

- Ya da boş kadroyu kabul etmezseniz

Sözleşmeniz sona eriyor.

Özellikle meslek dersi öğretmenlerinin çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Lütfen tercih ettiğiniz okulla irtibat kurunuz. Özellikle de gelecek 4 yılı garanti altına almak önemli.

MEB'e uyarı: Yönetmeliğin bu maddesi değiştirilmelidir. Bu durumdaki öğretmenler sadece il içine değil il dışında bulunan boş kadrolar nezdinde de değerlendirilmelidirler."

Şeklinde ele aldığımız konu ile ilgili sorun yaşayan öğretmenler bulunmaktadır. Çünkü öğretmenin bilgisi dışında tercih zorunluluğu olmuştur. Ya da bir alanda tek norm açılmış öğretmen de doğal olarak bu kurumu tercih edip atanmıştır. Fakat kurumun kapanması/ normunun değişmesi nedeniyle tehlike ile karşı karşıya kalmıştır.

Bunun anlamı kazanılan KPSS ya da Sözlü sınav hiçe sayılarak öğretmenin işine son verilebilecektir.

MEB yönetmeliği değiştirmeli ve öğretmenlerin mağduriyetine yol açmamalıdır. MEB atama döneminde sisteme kendi yansıttığı kurum için öğretmeni mağdur etmiş olacaktır. Ya atama döneminde bu tür kurumlar açılmamalı en az 4 yıl boyunca normu değişmeyecek kurumlar açmalı ya öğretmeni 4 yıllığına(kadrolu atamaya kadar) çakılı kadro ile bu kuruma atamalı ya da mağduriyeti giderecek başka bir düzenleme yapmalıdır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber