15 üniversiteye kurucu rektör atanması bir kez daha iptal edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Şubat 2007 16:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nden, 15 üniversiteye rektör atanmasına iptal

Anayasa Mahkemesi, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin 5573 sayılı Kanun'u iptal ederek, yürürlüğünü durdurdu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 15 yeni üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin kanunu, daha önce iade ettiği TBMM'den ikinci kez gönderildiği için onaylamış ancak Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak kanunun yürürlüğünün durdurulmasını iptalini istemişti.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin 5573 sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu, Yükseköğretim Kanunu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Telsiz Kanunu ile 78 ve 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile ilgili başvurusunu esastan görüştüklerini bildirdi.

Kılıç, söz konusu kanunun oy birliği ile iptal edildiğini ve yürürlüğünün durdurulduğunu kaydetti.

İptal edilen kanun, yeni kurulan üniversitelerin kurucu rektörlerinin 2 yıl görev yapmasını öngörüyordu. Kanun, YÖK Genel Kurulu'nun, yasanın yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde 4'te 3 çoğunlukla 6 rektör adayı seçmesini, YÖK'ün seçtiği 6 adayı, Milli Eğitim Bakanı'nın 3'e indirerek, Cumhurbaşkanına sunmasını düzenliyordu. YÖK'ün, aday belirleme işlemini bir ay içinde sonuçlandıramaması durumunda, Milli Eğitim Bakanı'nın belirleyeceği 3 adayın, Cumhurbaşkanına sunulmasını hükme bağlıyordu.

REKTÖR ATAMALARI NASIL YAPILACAK?

Anayasa Mahkemesinin yeni kurulan 15 üniversiteye rektör atamasına ilişkin 5573 sayılı yasayı iptal etmesinden sonra, bu üniversitelere rektör atamaları, aksine bir düzenleme yapılmazsa 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa göre yapılacak.

YÖK'ten edinilen bilgiye göre, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının ardından yeni rektör atamalarında, 2547 sayılı Kanunun 13. maddesindeki hükümler uygulanacak.

Buna göre, devlet üniversitelerinde rektör, profesör akademik unvanına sahip kişiler arasından görevdeki rektörün çağrısı ile toplanacak üniversite öğretim üyeleri tarafından seçilecek adaylar arasından Cumhurbaşkanınca atanacak.

Rektörün görev süresi 4 yıl olacak. Görev süresi sona erenler aynı yöntemle yeniden atanabilecek. Ancak iki dönemden fazla rektörlük yapılamayacak.

Rektör adayı seçimleri gizli oyla yapılacak. Oy veren her öğretim üyesi oy pusulasına yalnız bir isim yazabilecek. Birinci toplantıda öğretim üyelerinin en az yarısının hazır bulunması şart olacak. Bu sağlanamadığı takdirde toplantı 48 saat ertelenecek ve nisap aranmaksızın seçime geçilecek. Bu toplantıda en çok oy alan 6 kişi aday olarak seçilmiş sayılacak. Bunlardan Yükseköğretim Kurulunun seçeceği 3 kişi atanmak üzere Cumhurbaşkanına sunulacak.

Anayasa Mahkemesi'nin bugün iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verdiği 5573 sayılı yasa, yeni kurulan 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin tek maddelik bir düzenleme getiriyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber