Sezer'den Sezer'e yalanlama

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 08 Şubat 2007 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Cumhurbaşkanı Sezer'in geçtiğimiz günlerde yayınladığı mesajda laikliğin tanımına ilişkin dile getirdiği görüşleriyle, Anayasa Mahkemesi Başkanı iken altına imza attığı kararlar birbiriyle çelişiyor

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in laikliğin Anayasa'ya girişinin 70 yılönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda laikliğin tanımına ilişkin dile getirdiği görüşleriyle, Anayasa Mahkemesi Başkanı iken altına imza attığı kararlarla çeliştiği ortaya çıktı. Laikliğin din ve inanç özgürlüğü anlamına gelmediğini öne süren Cumhurbaşkanı Sezer, laiklik tanımı için Anayasa gerekçesi yerine Anayasa Mahkemesi kararlarına bakmak gerektiğini ileri sürerken, Sezer'in de ?Başkan? sıfatıyla altında imzası bulunan 1999/42 sayılı, 24.11.1999 tarihli Anayasa Mahkemesi kararında, ?laikliğin dinsizlik, din düşmanlığı ve din karşıtlığı olmadığı, tam aksine din ve inanç özgürlüğü olduğunun? altı çiziliyor.

KARAR OYBİRLİĞİYLE

Eski TCK'nın 237. maddesinin ?resmi nikahtan sonra dini nikah yapılabileceğini? öngören 4. fıkra hükmüyle ilgili oybirliği ile alınmış kararda, laiklik, tıpkı TBMM Başkanı Arınç'ın dikkat çektiği Anayasa'nın 2. maddesinin gerekçesinde belirtildiği gibi aynen şu ifadelerle tanımlanıyor:

SEZER'İN İMZASI VAR

?Anayasa'nın bu kurallarında belirtilen laiklik, inanç özgürlüğüne saygıdan kaynaklanan ve dini, bu özgürlüğün enginliğine bırakan bir kavram olduğundan din düşmanlığı, dinsizlik ya da din karşıtlığı olarak algılanamaz. Devletin farklı inançlardaki kişilere aynı yakınlıkta ya da uzaklıkta olması bunlar arasında hiç bir ayırım yapmaması laiklik ilkesinin gereğidir.?

Resmi nikahtan sonra yapılan dini nikahın Anayasa ile çelişmediği belirtilen kararın altında Başkan Ahmet Necdet Sezer, üyeler Samia Akbulut, Haşim Kılıç, Yalçın Acargün, Mustafa Bumin, Sacit Adalı, Ali Hüner, Mustafa Yakupoğlu, Fulya Kantarcıoğlu, Mahir Can Ilıcak ve Rüştü Sönmez'in imzaları bulunuyor.

Laiklik, temel özgürlüklerin teminatıdır

Devlet Bakanı Mehmet Aydın, dün TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, ?Laiklik, bir hukuk ilkesi olarak cumhuriyetin başarısıdır? dedi. Laikliğin din, vicdan ve kanaat özgürlüklerini güvence altına aldığını bildiren Aydın, bu konudaki Anayasa maddelerinden örnekler verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber