Üniversite idari yöneticilerinin ek göstergeleri yeniden düzenlenmeli!

Üniversite yönetiminde görev alan Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, Fakülte Sekreteri, Enstitü ve Yüksekokul Sekreterlerinin ek göstergeleri bütünüyle yeniden ele alınarak toplu sözleşmede gündeme getirilmelidir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mart 2017 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversite idari yöneticilerinin ek göstergeleri yeniden düzenlenmeli!

Bilindiği üzere, 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 6487 sayılı "Bazı Kanunlar İle 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Hakkında Kanun"un 13 üncü maddesi ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa ekli II sayılı cetvelde yapılan düzenleme sonucu Yükseköğretim Kurumlarında görevli Daire Başkanlarının ek göstergeleri 3000'den 3600'e çıkartılmıştır.

Bu düzenlemeden sonra, her ne kadar doğrudan bağlı olmasa bile hiyerarşik olarak üst pozisyonda olan Genel Sekreter Yardımcılarının 3000 olan ek göstergeleri Daire Başkanlarının altında kalmıştır.

Aradan geçen yaklaşık dört yılda ilk önce 14/08/2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 2014-2015 yıllarını kapsayan Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme'nin 14 üncü maddesinde "Yükseköğretim kurumları kadrolarında görev yapan genel sekreter yardımcılarının ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi konusunda çalışma yapılacaktır." ifadesi yer almıştı.

Söz konusu toplu sözleşmedeki bu karar herhangi bir çalışmaya vesile olmamış ve bu konu 2016-2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde tekrar gündeme gelmiştir.

Bu defa, 23 Ağustos 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin 14 üncü maddesinde "Genel idare hizmetler sınıfına dahil üniversite daire başkanları için ilgili mevzuatında öngörülen ek gösterge rakamının, 01/01/2016 tarihinden geçerli olmak üzere üniversite genel sekreter yardımcılarının da yararlanması için düzenleme çalışması yapılacaktır." kararı alınmıştır.

Ancak, bu sefer geçerlilik tarihi verilerek açık şekilde düzenleme yapılacağı toplu sözleşmede geçmesine rağmen Genel Sekreter Yardımcılarının ek gösterge sorunu yine giderilmedi. Bu konuyu Memurlar.net olarak da iki defa gündeme getirmemize rağmen ilgilileri tarafından dikkate alınmamıştır.

14 Haziran 2013 tarihli haber için TIKLAYINIZ.

14 Eylül 2016 tarihli haber için TIKLAYINIZ.

YÖNETİCİLERİN EK GÖSTERGELERİ BÜTÜNÜYLE DEĞİŞTİRİLMELİ !

Yükseköğretim kurumlarındaki mevcut idari yapıya göre yöneticilerin ek göstergelerini aşağıdaki tabloda sizlerle paylaşalım :

S.NO

KADRO UNVANI

MEVCUT EK GÖSTERGE

AÇIKLAMA

1

GENEL SEKRETER

3600

-124 sayılı KHK'ya göre Üniversitelerde İdari yönetimin başındadır. Rektöre bağlıdır.

2

GENEL SEKRETER YARDIMCISI

3000

-Genel Sekreterlik biriminde Genel Sekretere bağlı olarak çalışır. Hiyerarşik açıdan Daire Başkanlarının üstüdür.

3

DAİRE BAŞKANLARI

3600

-124 sayılı KHK'ya göre Genel Sekretere bağlı olarak sorumluluk alanı içerisinde faaliyet yürütür.

4

FAKÜLTE SEKRETERİ

3000

-124 sayılı KHK'ya göre Fakültenin idari hizmetlerinin yürütülmesinden birinci derece sorumludur. Dekana bağlıdır.

5

YÜKSEKOKUL SEKRETERİ

2200

-124 sayılı KHK'ya göre Yüksekokulun idari hizmetlerinin yürütülmesinden birinci derece sorumludur. Yüksekokul Müdürüne bağlı olarak çalışır.

6

ENSTİTÜ SEKRETERİ

2200

-124 sayılı KHK'ya göre Enstitünün idari hizmetlerinin yürütülmesinden birinci derece sorumludur. Enstitü Müdürüne bağlıdır.

Detaylı olarak tabloda gösterdiğimiz üzere yükseköğretim kurumlarındaki mevcut duruma göre ek gösterge yanlışlarını açıklayalım :

1. Üniversitelerde idari yönetimin başında olan Genel Sekreter ile altında hizmet birimi yöneticileri Daire Başkanlarının ek göstergeleri 3600 olarak aynı düzeydedir. Yani üst ile ast ek gösterge olarak bir tutulmaktadır. Bakanlıklarda Müsteşar ile Genel Müdürün aynı ek göstergede özlük hakkının olması gibi garip bir duruma karşılık gelmektedir.

Bu açıdan, Genel Sekreterin ek göstergesinin Daire Başkanının üstünde bir düzeyde belirlenmesi gerekir.

2. Genel Sekreter Yardımcılarını ile ilgili sorunu iki kez yazmamız ve iki toplu sözleşmede de çalışma yapılacak sözlerine rağmen netice itibarıyla ortada bir şey olmadığı için yine dile getirelim.

Genel Sekreter Yardımcısı doğrudan Genel Sekretere bağlı olarak çalışır. Fakat, Genel Sekreterlik birimi Daire Başkanlıklarının idari teşkilatta üstünde olduğu için Daire Başkanlarına verilen 3600 ek göstergenin altında bir ek göstergenin Genel Sekreter Yardımcılarına verilmesi hiyerarşik açıdan uygun değildir. Mevcut durumda 3000 olan ek göstergeleri Daire Başkanlarına eşdeğer veya daha üst bir ek gösterge düzeyine getirilmelidir.

3. Fakülte Sekreterleri, Yüksekokul Sekreterleri ile Enstitü Sekreterlerinin ek göstergelerinde de adaletsizlik vardır.

Belirlendiği dönemde nasıl düşünüldü de bu ek göstergeler verildi bilemeyiz, fakat üç farklı seviyede (ön lisans, lisans, lisansüstü) eğitim veren akademik birimlerin sekreterlerinin sorumluluğunda yürüyen işler (eğitim-öğretim, satın alma, personel ve öğrenci işlemleri vb.) birebir benzerlik göstermektedir.

Sadece ayrım fakültelerde dört yıllık lisans düzeyinde eğitim verilirken, meslek yüksekokullarında iki yıllık ön lisans eğitimi verilmektedir. Ancak, dört yıllık eğitim veren fakülte düzeyinde yüksekokullarda bulunmaktadır.

Uzun lafın kısası, üç farklı isimli kadroda görev yapan bu yöneticiler birbirine benzeyen işlemleri yürütürken, ek göstergelerinde farklılık olması uygun değildir. Yüksekokul Sekreteri ve Enstitü Sekreterlerinin ek göstergelerinin 3000 düzeyine getirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Kadro bazında gördüğümüz sorunları ve olması gerekenleri yukarıda paylaştık. Anlaşılacağı üzere, sorun sadece Genel Sekreter Yardımcılarının ek göstergelerini 3600'e getirmekle de bitmeyecek. Çünkü, mevcut hiyerarşik yapı ile ek göstergeler yine uyumlu olmayacaktır.

O bakımdan, üniversitelerdeki idari yöneticilerin ek göstergesi meselesi bütün yönleriyle ele alınarak yetkili sendikalar ile ilgili kamu kurumlarının toplu sözleşme masasında çözmesi gereken öncelikli bir konudur.

Hatırlatmış olalım...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber