Ekonomik dayanıklılık için reformlara odaklanma zamanı

TCMB Başkanı Çetinkaya, yapısal reformlarla ekonomide olası şokların en aza indirilebileceğini hatta önlenebileceğini belirtti

Haber Giriş : 04 Nisan 2017 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomik dayanıklılık için reformlara odaklanma zamanı

Orta Asya, Karadeniz Bölgesi ve Balkan Ülkeleri Guvernörler Kulübü toplantısı Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın katılımıyla başladı. Konuşmasında, küresel ekonominin nihayet ivme kazanmaya başladığını belirten Çetinkaya, "Gelişmiş ülke ekonomilerinde bir güçlenme ve iyileşme hızlarında farklılıklar olmakla birlikte gelişmekte olan ülke ekonomilerinde ise dibe vuruşu takiben bir toparlanma gözlenmekte. Ancak biz merkez bankacıyız ve bizim parolamız ihtiyatlılıktır" dedi. Çetinkaya'nın şu noktalara değindi:

Ekonomik dayanıklılığı artırma konusundaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmenin ve yapısal reformlara odaklanmanın tam zamanı. Bu yönde atılacak adımlar; olası şokların etkilerini en aza indirmemizi, bu şokları daha kısa sürede atlatmamızı ve hatta bu şokları mümkün olduğunca önlememizi sağlayacaktır.

Doğru politika karışımının tasarlanması oldukça önemlidir. Doğal olarak, her ülkenin politika karışımı kendisine özgü olacaktır. Ancak para politikası ile mali ve makroihtiyati önlemler yapısal düzenlemelerin yerini tutamaz.

Yapısal reformlar orta ve uzun vadede verimliliği, rekabet gücünü ve büyümeyi artırmada hayati bir önem taşımaktadır. Ekonomik dayanıklılığı tesis edebilmek için elverişli bir iş ortamına, esnek işgücü ve ürün piyasalarına ve etkin sosyal güvenlik sistemlerine ihtiyacımız var.

KOBİ'LERE 3 MİLYAR LİRA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, likidite sıkıntısını çözmek için KOBİ'lere sunulan fırsatlara dair açıklamalarda bulundu. Özlü, "Bugüne kadar 460 bin 167 KOBİ'den 114 bin 675'i kredisini aldı. Bu miktar da 2 milyar 924 milyon 658 bin liradır. Yani yaklaşık 3 milyar lira civarında sıcak para piyasaya girmiş oldu. Ne zaman oldu bu? İlk krediyi 10 Mart'ta verdik. 10 Mart'tan bugüne piyasaya 3 milyar lira civarında bu küçük işletmelere sağlanan kredi" dedi.

BÜYÜMENİN YOLU BELLİ

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, "Uzun vadeli büyümeyi güçlendirmenin ve rekabet ile verimliliği artırmanın yolu, birbiriyle uyumlu yapısal reform stratejilerinden geçmektedir" diye konuştu.

Kaynak: Karar Gazetesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber