Sınav Görevlerine Bağlı Olarak Kimlere Kaç Saat Ek Ders Ücreti Ödenir?

Ek derslere ilişkin 01.12.2006 tarihli ve 2006/11350 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, 16.12.2006 tarihli ve 26378 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanmış ve 01.07.2006 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu karar sonrasında Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünce bir genelge yayımlanmıştır. Bakanlar Kurulu Kararı ve MEB genelgesi özelinde hazırladığımız dosya için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Mart 2007 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar

Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesi

Genelgenin 7'nci maddesinde yer alan açıklama şu şekildedir:

7- Kararın 12'nci maddesinde,

Sınav görevi  
MADDE 12- (1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir. 
(2) Sınav komisyonu üyeliği ve sınav gözcülüğü görevleri kapsamında; 
a) Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği ve 15'ten fazla sınav gözcülüğü görevleri,  
b) Bir sınavda aynı kişiye hem sınav komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü, 
c) Yöneticiler,  
için ücret ödenmez.  
(3) Meslekî ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumları ile çok programlı liselerde atölye ve laboratuvar dersleri için yapılan sınavlarda öğretmen yetersizliği nedeniyle sınav komisyonunun oluşturulamaması durumunda, bu maddenin ikinci fıkrasının (a) bendindeki ?Bir öğretim yılında bir kişiye 12'den fazla sınav komisyon üyeliği için ücret ödenmez? hükmü uygulanmaz. 
(4) Atölye ve laboratuvar ders programı ile birlikte okutulan endüstriyel teorik dersler, bu maddenin üçüncü fıkrasının uygulanmasında atölye ve laboratuvar dersi sayılır. 
(5) Bakanlığa ve diğer bakanlık ve kurumlara bağlı okullara alınacak öğrenciler ile açık öğretim kapsamında merkezî sistemle yapılan sınavlarda il sınav yürütme kurulu başkan ve üyeleri ile bina, salon sorumlusu ve gözcü olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere her sınav oturumu için 5 saat ek ders ücreti ödenir. Ancak, bu iş ve işlemlerle ilgili döner sermayeden ücret alanlara bu tür ücret ödemesi yapılmaz.?
Hükümleriyle hangi sınav görevlerine bağlı olarak kimlere kaç saat ek ders ücreti ödeneceği düzenlenmiştir.

Bu maddenin (1) numaralı fıkrasında sayılan sınavlarda komisyon üyeliği veya sınav gözcülüğü görevinde bulunanlara görevli oldukları her bir sınav için 5 saat ek ders ücreti ödenecektir. Aynı kişinin, aynı sınavda hem komisyon üyeliği hem de sınav gözcülüğü görevi için ayrı ayrı ek ders ücretinden yararlandırılması mümkün olamayacağından, aynı sınavla ilgili komisyon üyeliği ve sınav gözcülüğü görevinin aynı öğretmene birlikte verilmemesi uygun olacaktır. Yine, bu sınavlarda görev alan yöneticilere bu görevlerine bağlı olarak ayrıca ek ders ücreti ödenemeyeceğinden, yöneticilere, sınavlarda yönetim görevlerinin gereği olarak almak durumunda oldukları görevler dışında bu kapsamda ayrıca görev verilmemesi uygun olacaktır.

Ayrıca bir öğretim yılında bir kişiye; bu maddenin (3) ve (4) numaralı fıkralarında belirtilen istisna dışında 12'den fazla sınav komisyonu üyeliği ve hiçbir istisnası olmaksızın 15'den fazla sınav görevi için ek ders ücreti ödenmeyecektir. Sözü edilen (3) ve (4) numaralı fıkralarda

belirtilen istisna sadece atölye ve laboratuar dersleriyle, dolayısıyla atölye ve laboratuvar öğretmenleriyle sınırlı tutulacaktır.

Bu maddenin (5) numaralı fıkrasında sayılan sınavlarda görevli olanlara ise, yönetici-öğretmen ayrımı yapılmaksızın her bir sınav oturumu için maddede öngörülen 5 saat ek ders ücreti ödenecektir. Ancak, fıkrada da belirtildiği gibi bu görevleri karşılığında döner sermayeden ücret alanlara, bu kapsamda ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecektir. 

Not: 12'den fazla görev alan öğretmenlere ücret ödenmesi ile ilgili düzenleme yapılmalıdır. Bu konuda Danıştay kararı vardır: 28.06.2006 tarihinde yayımladığı "Sınav komisyonu üyeliğine dair Danıştay 11. Dairesinin kararı" başlıklı karar için tıklayınız

Sınav dönemlerinde hafta sonu ve mesai saatleri dışında yapılan sınavlara hafta sonu tarifesinden ücret ödenmelidir. Bu konudaki mahkeme kararı için tıklayınız 

İlgili karara ve genelgeye açılan davalar için tıklayınız

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber