Milli tank Altay'da son düzlük

Milli tank Altay'ın ihale sürecinde gözler potansiyel firmalara çevrildi. Üç firmanın geliştirdiği modellerin, test safhasından sonra yapılacak protokolle seri üretimine geçilecek

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 04 Eylül 2017 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ünsal Ergel - Milli Altay Ana Muharebe Tankı için Ukrayna-Türk mühendislerden oluşan ekip dizel motor oluşturma çalışmalarını hızlandırdı. Savunma Sanayii Müsteşarlığınca üretilecek 3 ayrı versiyonun prototiplerinin incelendiği öğrenildi. NATO kriterlerine göre uyarlanan son teknoloji ürünü Altay'ın seri üretim öncesi son eklemelerle oluşturulan modelleri testlerden geçtikten sonra protokol ve anlaşma yapılması bekleniyor. Milli Savunma Bakanlığı uygun gördüğü takdirde Altay'ın için seri üretimine önümüzdeki yıl başlanacak.

SERİ ÜRETİM İÇİN TEKLİF ALINDI

Milli Savunma Bakanlığı, motor ve diğer bölümlerine ilişkin tüm hazırlıklarını tamamladığı Altay'ın seri üretimi için harekete geçiyor. Her aşamasında millilik esas alınan Altay'ın seri üretimi için 3 firmaya ihaleye yönelik davet gönderildi. Ana yüklenici Otokar, BMC ve FNSS firmalarına gönderilen davette ihaleye girmeleri istendi. İhalenin ilk aşaması seri üretimde 20, kademeli olarak ise 250 tankın üretimini kapsıyor. İhale bedelinin ise 1,5 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Altay için planlanan maliyet ise 10 milyar dolar olarak öngörülüyor. Türkiye toplamda 1.000 adet Altay üretmek istiyor. Seri üretimiyle beraber Altay'ın yurt dışına satışı da gündeme gelecek. Aktif kullanımı 2020 olarak planlanan Altay'ın ilk modelleri 15 tane olarak bu tarihte TSK'da envantere girecek. Planlara göre 2022 yılında ise 15 tane daha üretilmesi şartnamede yer alacak. Seri üretim sözleşmesinin nihai adet büyüklüğü bin Altay olarak belirleniyor.

FIRAT KALKANI TECRÜBESİYLE YEPYENİ BİR DONANIM

Altay Ana muharebe tankıyla aynı platform üzerine oluşturulmuş, özellikle Fırat Kalkanı operasyonunda edinilen tecrübe ve geri bildirimler doğrultusunda Altay Asimetrik Harp Tankı projesi de hayata geçirildi. Tanka bazı ilave donanımlar entegre edildi. Tankın gövde ve kule korumasında Reaktif Zırh bulunuyor. Arka kısmına ise RPG türevi roketlere karşı kullanılan çubuk zırhlar monte edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber