İki ilanı iptal edilen PTT, nasıl bir yöntemle personel almalı?

PTT'nın 2017/2 ve 2017/3 sayılı personel alımları Danıştay kararıyla iptal edilmiştir. Peki PTT ne yapmalı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Eylül 2017 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İki ilanı iptal edilen PTT, nasıl bir yöntemle personel almalı?

PTT, bu yıl 3 ayrı ilana çıktı.

2017/1 sayılı ilanda 500,
2017/2
sayılı ilanda 1750,
2017/3
sayılı ilanda ise 2500,
sözleşmeli pozisyon yer almıştır.

PTT TEŞKİLAT KANUNU, SÖZLÜ SINAVA İMKAN VERMİYOR

PTT'nin teşkilat kanununda sözleşmeli personelin sözlü sınavla alınmasına imkan veren açık bir düzenleme bulunmamaktadır. Teşkilat Kanunun ilgili maddesi şu şekildedir:

"Madde 27 - (1) PTT personeli, 657 sayılı Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel hakkındaki hükümlerine tabi olmaksızın idari hizmet sözleşmesi ile istihdam edilir.
(2) Kamu Personel Seçme Sınavına katılanlar arasından seçilecek olan sözleşmeli personelin; işe alma, unvan, sayı, atama, görevlendirme, eğitim, terfi, görevde yükselme, disiplin, izin, görevden alma, sözleşmenin yenilenip yenilenmemesi veya sona erdirilmesine ilişkin hususlar Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir."

SÖZLÜ SINAV BAKANLAR KURULU KARARIYLA GELMİŞTİR

PTT, sözleşmeli personellin nasıl alınacağını, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konan bir yönetmelikle düzenlemiştir. Bu yönetmelikte daha önce "yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınavda başarılı olmak" şeklindeki düzenleme 2015 yılıın Haziran ayında "yapılacak sözlü sınavda başarılı olmak" şeklinde düzelenmiştir.

Haber Sen tarafından açılan davada ise sözlü sınavla personel almanın hukuka uygun olmadığına karar vermiştir.

DANIŞTAY İDDK NE DİYOR?

Danıştay İdari Dava Daireleri sözlü sınavla personel alınmayacağına yönelik kakararında, tam olarak şu gerekçelere yer vermiştir.

"Adayların eşit şartlarda yarışmalarını sağlayan objektif bir yöntem olan merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlenirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması, merkezi sınavın nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi, sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözlü şeklinde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimi yetki ve şekil unsurları ile sınırlandırılmış olacaktır"

Danıştay bu arada, KPSS'ye ek olarak ve onun nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacak ikinci bir sınavın yapılmasını hukuka aykırı görmektedir.

Danıştay daha önce de, DSİ ve OGM'ye yönelik kararında, sözlü değil KPSS'ye olarak yazılı sınav yapılmış olmasını dahi hukuku aykırı bulmuştur. Tıklayınız.

PTT NE YAPMALI?

PTT, 24 Eylül'de yaptığı açıklmada "2017/2 ve 2017/3 personel alımlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş olduğundan, ilgili alım süresinde başvuru yapan adayların mağdur edilmemesi ve ihtiyaç duyulan personelin istihdamı için gerekli düzenlemeler yapılarak mevzuat çerçevesinde yeniden personel alımı ilanına çıkılacaktır." demiştir.

Bu bağlamda,

1- PTT'nin sözlü sınav yapabilmek için gerekli kanuni dayanağı bulunmamaktadır.

2- PTT, yeni ilanlarında sadece KPSS sonuçlarını esas almalıdır. Danıştay kararını yanlış yorumlayıp önce ikinci bir yazılı sınav sonra yeniden sözlü sınav yapılması yönündeki bir düzenleme yine iptal olacaktır.

3- PTT, Cumhurbaşkanının istihdam seferberliği talimatını, sözlü sınavsız ve torpilsiz bir şekilde de yapabilir. Binlerce genci, günlerce torpil peşinde koşturmak hak ve adalet değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber