İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kapsam dışı KİT personeli iş mahkemelerinde dava açacak

25 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'na göre, kapsam dışı personel, kurumu aleyhine davaları idare mahkemesinde değil iş mahkemesinde açacak

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Ekim 2017 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kapsam dışı KİT personeli iş mahkemelerinde dava açacak

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 37. maddesi ile 399 sayılı KHK'ye "EK MADDE 3- Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 1 inci ve geçici 9 uncu maddelerine tabi teşebbüs ve bağlı ortaklıklarda toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında çalışan personel ile bu teşebbüs ve bağlı ortaklıklar arasında, iş ilişkisi nedeniyle sözleşmeden veya kanundan doğan her türlü hukuk uyuşmazlıklarına ilişkin dava ve işler iş mahkemelerinde görülür." hükmü eklenmiştir.

Kimler Kapsam Dışı KİT Personeli?

Özel hukuk hükümlerine göre kurulan bazı KİT'ler 233 sayılı KHK'nin kapsamında olmakla birlikte personel rejimini düzenleyen 399 sayılı KHK'nin dışında tutulmuştur. Bu KİT'lere TPAO ve BOTAŞ örnek olarak gösterilebilir. Bu kurumlarda personel rejimi özel hukuk hükümlerine tabidir. Genel müdür dahil tüp personel iş kanunun kapsamındadır. Ancak işvereni temsil eden ve kurum için kritik görevleri icra eden personel toplu iş sözleşmesinin dışında tutulmaktadır. Bu personel grubu kapsam dışı personel olarak anılmaktadır.

Düzenleme Neyi Değiştirdi?

Uyuşmazlık Mahkemesi kapsam dışı personelin kurumu aleyhinde açtığı davaların idare mahkemelerinin görev alanına girdiğine karar vermiştir. Bu kararlar neticesinde kapsam dışı personel iş hukukuna tabi olmasına karşın istihdama ilişkin davaları idare mahkemelerinde görülmüştür.

Getirilen düzenlemeyle kapsam dışı personel istihdamına ilişkin davalar da iş mahkemelerinin görev alanına dahil edilmiştir.

Dava Açmadan Önce Arabulucuya Başvurmak Zorunlu Hale Geldi

Kapsam dışı personel de getirilen yeni düzenlemeyle diğer işçiler gibi dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorundadır. İş kazası veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat ile bunlarla ilgili tespit, itiraz ve rücu davalarında önceyse arabulucuya başvurmak zorunlu değildir.

Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hallerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilir. Arabulucu aracılığıyla anlaşma sağlanamaması halinde dava açmak için, arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamadığına ilişkin son tutanağın aslını veya arabulucu tarafından onaylanmış bir örneğini dava dilekçesine eklemek gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber