İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Daire Başkanlığının ek gösterge almak için atamalarda dönüşümlü olarak kullanılması etik ilkelere aykırı

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kurulan bir daire başkanlığına Teftiş Kurulu Başkanının eşinin atanması, daha sonra eşin başka bir yere görevlendirilerek daire başkanlığına başka birinin vekaleten görevlendirilmesini hayatın olağan akışına aykırı buldu

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Şubat 2018 18:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Daire Başkanlığının ek gösterge almak için atamalarda dönüşümlü olarak kullanılması etik ilkelere aykırı

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, kurulan bir daire başkanlığına Teftiş Kurulu Başkanının eşinin atanması, daha sonra eşin başka bir yere görevlendirilerek daire başkanlığına başka birinin vekaleten görevlendirilmesini hayatın olağan akışına aykırı buldu.

Kamu kurumları arasında, sık olarak yaşanan sorunlardan birisidir.

A kişisi daire başkanı olarak atanır ama bir süre sonra başka bir yere görevlendirilir ve yerine B kişisi vekaleten atanır.

Genel olarak daire başkanlığının ek göstergesinden yararlanmak için bu tür etik olmayan davranışlara başvurulur. Amaç da, emeklilikte yüksek ek gösterge almaktır.

Bir belediyede yaşanan olayda ise, bir Yazı İşleri Daire Başkanlığı 09.05.2016 tarihinde kurulmuş ve buraya aynı kurumda Teftiş Kurulu Başkanı olarak çalışan bir kamu görevlisinin eşi atanır.

Ancak, bu atama sonrasında, bir aydan daha kısa bir süre içinde, söz konusu eşin Başkanlık Oluru ile Genel Müdürlük emrinde görevlendirilerek yerine Daire Başkanlığı'nın işlerini yürütmek üzere başka bir kişi görevlendirilir.

Etik Kurulu yaptığı incelemede, bu tür bir işlemin hayatın olağan akışına aykırı ve üçüncü kişiler nezdinde şüpheli ve kamu yönetimine duyulan güveni zedeleyici nitelikteki olduğu değerlendirmiştir.

Kurul Başkanlığı bu bağlamda, söz konusu davranışların, Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "Görev ve yetkilerin menfaat sağlamak amacıyla kullanılmaması" başlıklı 14. maddesinde yer alan "Kamu görevlileri; görev, unvan ve yetkilerini kullanarak kendileri,
yakınları ve üçüncü kişiler lehine menfaat sağlayamazlar." hükmüne ve "Saygınlık ve güven" başlıklı 10. maddesinde yer alan "Kamu görevlileri, kamu yönetimine güveni sağlayacak şekilde davranırlar ve görevin gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını davranışlarıyla gösterirler. Halkın kamu hizmetine güven duygusunu zedeleyen, şüphe yaratan ve adalet ilkesine zarar veren davranışlarda bulunmaktan kaçınırlar." hükmüne aykırı olduğuna karar vermiştir.

Kurul kararını görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber