Uyuyabilmek için laboratuvara geliyorlar

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalında'ndaki iki yataklı uyku laboratuvarı, uyku apnesinin tedavisi için hastaları, ses izolasyonlu özel odalarda uyutarak izlemeye alıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2018 09:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uyuyabilmek için laboratuvara geliyorlar

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndaki uyku laboratuvarı, "uykusuz geceler"in çaresini arıyor.

Geceleri sık sık uyanan, nefesleri duran, oksijensiz kalarak kaliteli uyku uyuyamayan, uyku apnesi yaşayan kişiler, rahatsızlıklarının teşhisi için uyku laboratuvarının yolunu tutuyor. İki yataklı uyku laboratuvarı, uyku apnesinin tedavisi için hastaları, ses izolasyonlu özel odalarda uyutarak izlemeye alıyor. Tedavi için gelen hastalar, geceyi, kamerayla izlenen laboratuvarda, vücutlarına takılan kablolarla uyuyarak geçiriyor.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sedat Kuleci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyku apnesinin toplumda farkındalığı artan, oldukça sık görülmeye başlanan bir solunum sistemi rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Bu hastalığın en önemli özelliğinin, kişilerin uyku sırasında nefeslerinin durması ve buna bağlı olarak uykularının bölünmesi olduğunu dile getiren Kuleci, vücudun oksijensiz kalmasıyla bütün organ sistemlerinin kötü etkilendiğini kaydetti.

Hastanedeki Göğüs Hastalıkları ve Nöroloji Anabilim Dalları'nda ikişer yataklı olmak üzere iki dört uyku laboratuvarının bulunduğunu vurgulayan Kuleci, "Hastaneye başvuran hastalarımıza, çeşitli tetkiklerin ardından uyku laboratuvarı için gün veriliyor. Laboratuvarda hastaya çeşitli sensörler içeren kablolar bağlanıyor ve gece boyunca teknisyen kontrolünde uyutuluyor. Kamerayla da kayıt yapılan odada, uyku sırasında elde edilen kayıtlar incelenerek kişide gerçekten uyku apnesi sendromu var mı, varsa şiddeti ve yoğunluğu nedir, hesaplanarak hastalığın tanısı konuluyor. Daha sonra da hastaya uygun bir solunum cihazı verilerek uyku sırasında solunumun rahat bir şekilde sürdürülmesi amaçlanıyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber