İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girmeyebilir'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girmeyebilir.Bunu başvurular belirleyecek.Sınav yerleri 22 Mayıs'ta belli olacak" dedi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 12 Nisan 2018 11:14, Son Güncelleme : 13 Nisan 2018 16:44
'LGS'de öğrenciler kendi okullarında sınava girmeyebilir'

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz 2 Haziran'da yapılacak LGS sınavı ile ilgili CNN Türk'te yaptığı açıklamada, "Sınav yeri 22 Mayıs'ta verilecek sınav belgesinde yazacak. LGS'ye herkes kendi okullarında girmeyebilir, bunu başvurular belirleyecek." dedi.

Yılmaz, "Biz şunu iddia ediyoruz, her okulumuz, her öğrencimiz, her öğretmenimiz değerlidir. Gaye mezun öğrenciler hayatta başarılı olmasıdır. Oysa hayatta başarılı olmakla hayatta başarılı olmak farklıdır. Eğitimin amacı kişinin kendisi hakkında sağlıklı olabilmesidir. Bazıları okulu bitirmese de başarılı. Hangisini istersiniz. Matematikte hepsini çözdü ama başarılı olamadı. Hiçbirini çözemedi ama başarılı oldu. Türkiye'nin eğitimi çok iyi bir noktada. Türkiye'nin kızıl elması, çağdaş uygarlık seviyesine çıkmaktır." şeklinde konuştu.

Eğitim bölgeleri ne zaman hazırlanacak sorusuna yanıt veren Yılmaz, "Haziran'da açıklanacak." diye yanıtladı.

Yüzde 10 ile öğrenci alacak okullarla ilgili konuşan Yılmaz, "Yüzde 10 ile öğrenci alacak okullar her ilde belirlendi. Benim ilçede yok diyen varsa, her ilçede olma zorunluluğu yok" dedi.

Yılmaz, herkesin kendi ilçesinde, mahallesinde bulunan okulun bu kapsama girmesini istediğini belirterek, "Ama oradaki esas aldığımız husus, yüzde 10'u geçmemesi. Çünkü bizim amacımız, istiyoruz ki, bu sınav kaygısının heyecanın mümkün olduğunca en az sayıda öğrencimize verilmesini istiyoruz. Daha önce niçin sınav oluyor, bu öğrencileri yarış atı gibi birinden diğerine koşturuyoruz diyenler bugün şimdi 'bu okul da niye bu kapsama girmedi' diyerekten dolayısıyla da okul sayısını artırmak istiyorlar. Biz, bütün bizden bunu isteyen kardeşlerimizden şunu rica ediyoruz. 8. sınıftaki o sizin il bazında esas alıyoruz. Sizin bölgenizdeki, ilinizdeki öğrenci sayısı ne kadar? Farzı mahal, 100 bin. Bunun 10 bin öğrencisi sınavla öğrenci alan okullara girecektir. Geriye kalan yüzde 90'ı yereldeki yerleştirmeye girecektir. Yani ikametine en yakın okula yerleştirmeyi tercih edeceğiz. Dolayısıyla bir artma olmadı. Yüzde 10 kriterini esas aldık" diye konuştu.

Daha fazla okulun proje okul kapsamına alınması durumunda, bu oranın yüzde 11, 12, 13, 14 ve hatta daha yukarı gideceğini anlatan Yılmaz, "O zaman TEOG sistemini kaldırmakla istenilen amaca ulaşmamış olacağız. Yüzde 10 öğrencilerin kısmı sınavla öğrenci alan okullara gidecek. Bu oran içerisinde biz okulları belirledik.

Yılmaz, proje okul belirlenirken kriterin ne olduğu sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Çok açık ve net. Fen liselerinin hepsini aldık. Sosyal bilimler liselerinin hepsini aldık. Eğer fen ve sosyal bilimler liselerindeki öğrenci oranı o ildeki öğrenci oranının yüzde 10'una tekabül ediyorsa, başka bir okulu, yani Anadolu lisesini bunun içine eklemedik. Eğer bir sosyal bilimler ve fen lisesi sayısı yüzde 10 kriterine yaklaşmamışsa, bazı illerde bu okullardaki öğrenci yüzde 10'un üzerinde. Dolayısıyla bir Anadolu lisesini daha eklemedik. Fen lisesi sayısı ve sosyal bilimler lisesindeki öğrencilerin sayısı yüzde 10'u geçmiyorsa, proje okullarını yani Anadolu liselerini de proje okul kapsamına alarak da yüzde 10 kotasını doldurduk."

Bakan Yılmaz toplam okul sayıları hakkında da şu bilgileri paylaştı: "Ortaöğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak fen, sosyal bilimler ve Anadolu lisesi var. Buraya bağlı ne kadar okul var bu kapsamda? 620 okul var. Ne kadar öğrenci bu kapsamda 78 bin 300 öğrenci. Oranı ne kadar? yüzde 62. Dolayısıyla yüzde 62 bir öğrencimiz fen lisesi, sosyal bilimler lisesi ve proje uygulayan Anadolu liselerine katılacak. Mesleki ve teknik eğitimde 449 okulu bu kapsama aldık. 19 bin 170 öğrencimiz girecek. Oranı yüzde 15. Din öğretimi genel müdürlüğünden de 297 okulumuz var. Öğrenci sayısı 28 bin 740 oranı da ve yüzde 23."

İmamhatip sayısı ile ilgili açıklama yapan Yılmaz, "Velev ki biz bunu yaptık. Kim buralara gönderecek. Diyelim biz imamhatipi seçtik, veli seçmedi. Boş kalacak mı, kalacak. Yüzde 62 Fen Lisesi, 28 bin öğrenci için imamhatip açıldığında herkes imamhatipe mi gidecek. Veriler yüzde 62 fen lisesi diyor, yüzde 23 imamhatip diyor. Yüzde 23 yüzde 62'den belli değil. İmamhatipe yerleştirme oranını yüzde 23 öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Eğitimin kalitesine değinen Yılmaz, "Dünyanın en iyi 10 ekonomisi arasına iyi eğitim olmadan girilmez. İyi eğitim, iyi öğretmeni aşamaz diye bir söz var. Çağdaş uygarlık seviyesi için çabalayacağız." şeklinde konuştu.

Her öğretmenin çok iyi internet kullanmalı diyen Yılmaz, "Öğretmen iyi internet kullanmazsa öğrencisi saygı duymaz." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber