İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik soruşturmasında unuttuğu husus

İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta yaptığı düzenlemede güvenlik soruşturma yönetmeliğinde bir yeri değiştirmeyi unuttu

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Kasım 2018 14:34, Son Güncelleme : 01 Kasım 2018 10:36
İçişleri Bakanlığı'nın güvenlik soruşturmasında unuttuğu husus

...

Bildiğiniz gibi, 25 Ekim 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği"nde önemli düzenlemeler yapıldı. Ancak, söz konusu yönetmelikte birçok husus yeniden düzenlenirken geçtiğimiz yıl yaptığımız bir haberde bahsettiğimiz husus yine gözden kaçtı veya önemsenmedi...!

27 Haziran 2017 tarihli haberimizde; "Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği"nin "Değerlendirme Komisyonu" başlıklı 15 nci maddesinde yer alan yanlış bir yanlışa dikkat çekmiştik.

Yönetmeliğin değiştirilmeden önceki haline göre, atanmaya hak kazanan kişiler hakkında yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumsuz olması halinde ilgilinin gizlilik dereceli birim, kısım ve gizlilik dereceli yerler ile askeri, emniyet ve istihbarat teşkilatları, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalıştırılıp çalıştırılmamaları, yer değiştirerek bu görevlere devam edip etmemeleri gibi hususları incelemek ve "SONUCUNU SORUMLU AMİRİN TAKDİRİNE SUNMAK ÜZERE"; bakanlıklarda müsteşarın, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst amirin, ÜNİVERSİTELERDE REKTÖRÜN, illerde valinin başkanlığında, personel birim amiri, hukuk müşaviri ve varsa güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşan "DEĞERLENDİRME KOMİSYONU" kurulmaktadır.

Ancak, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanun ve diğer ilgili mevzuata göre üniversitelerde ATAMAYA YETKİLİ AMİR (SORUMLU AMİR) REKTÖRDÜR.

Dolayısıyla, yukarıda yer alan madde hükmüne göre kurulacak Değerlendirme Komisyonunda Rektörün Komisyon Başkanlığı yaparak görüş bildirmesi ve daha sonra atamaya yetkili amir sıfatıyla son kararı verecek olması "KENDİN ÇAL KENDİN OYNA" durumudur.

Geçtiğimiz yıl bu konuyu dile getirmemize rağmen yönetmelikte bu yer değiştirilmemiştir. Bakanlıklarda olduğu Bakan Yardımcısına verilen bu yetki üniversitelerde de Rektör Yardımcısına verilmeliydi.

Olası yargı süreçlerinde usulden bozmaya doğrudan göz kırpan bu sakat düzenlemenin en kısa sürede İçişleri Bakanlığı tarafından değiştirilmesi gerekmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Değerlendirme

MADDE 15 -Yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen bilgilerin olumsuz olması halinde, kişinin gizlilik dereceli birim, kısım ve gizlilik dereceli yerler ile askeri, emniyet ve istihbarat teşkilatları, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalıştırılıp çalıştırılmamaları, yer değiştirerek bu görevlere devam edip etmemeleri gibi hususları incelemek ve sonucunu sorumlu amirin takdirine sunmak üzere; bakanlıklarda müsteşarın, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst amirin, üniversitelerde rektörün, illerde valinin başkanlığında, personel birim amiri, hukuk müşaviri ve varsa güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşan "Değerlendirme Komisyonu" kurulur. Başbakanlıkta kurulacak Değerlendirme Komisyonu Müsteşar veya görevlendireceği müsteşar yardımcısının başkanlığında, Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü ile Personel ve Prensipler Genel Müdürünün katılımıyla oluşur. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ise bu Komisyonun oluşumu kendi yönergeleri ile belirlenir. Değerlendirme Komisyonunun çalışma tutanakları ve kararları gizlidir.

Değerlendirme

MADDE 15 - Yaptırılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmesi amacıyla gerektiğinde kişinin gizlilik dereceli birim, kısım ve gizlilik dereceli yerler ile askeri, emniyet ve istihbarat teşkilatları, ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde çalıştırılıp çalıştırılmamaları, yer değiştirerek bu görevlere devam edip etmemeleri ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesi kapsamında belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı gibi hususları incelemek ve sonucunu "SORUMLU AMİRİN TAKDİRİNE SUNMAK ÜZERE"; bakanlıklarda görevlendirilecek bakan yardımcısının, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında en üst amirin, "ÜNİVERSİTELERDE REKTÖRÜN", illerde valinin başkanlığında, personel birim amiri, hukuk müşaviri ve varsa güvenlik işlerinden sorumlu birim amirinden oluşan değerlendirme komisyonu kurulur. Cumhurbaşkanlığında kurulacak Değerlendirme Komisyonu İdari İşler Başkanının görevlendireceği bir üst kademe yöneticisinin başkanlığında belirlenecek genel müdürlerin katılımıyla oluşur. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ise bu Komisyonun oluşumu kendi yönergeleri ile belirlenir. Değerlendirme Komisyonun çalışma tutanakları ve kararları gizlidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber