Kadro dolu iken başka birisi o kadroya vekaleten atanabilir mi?

Sayıştay Başkanlığı, özel kalem müdürü kadrosu özelinde kadro dolu iken başka birinin o kadronun görevini yapmak üzere vekaleten atanamayacağını belirtti.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Kasım 2018 15:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kadro dolu iken başka birisi o kadroya vekaleten atanabilir mi?

Sayıştay Başkanlığı, özel kalem müdürü kadrosu özelinde kadro dolu iken başka birinin o kadronun görevini yapmak üzere vekaleten atanamayacağını belirtti.

Sayıştay Başkanlığının, Afyonkarahisar Belediyesine yönelik 2017 yılı denetim raporunda, özel kalem müdürü kadrosu dolu iken o kadroya başka birinin vekaleten atanamayacağına yer verildi.

Bu uygulama sadece belediyelerde değil Bakanlıklarda da yaşanmaktadır. Örneğin A Bakanlığında bir Genel müdürü kararname çıkmadan sen özel kalem müdürlüğünde görevlisin denilmekte sonra da o genel müdür kadrosuna vekaleten atama yapılmaktadır. Oysaki Genel Müdür, Cumhurbaşkanlığı kararı çıkmadığı sürece görevdedir ve o kadro doludur.

İŞTE SAYIŞTAY BAŞKANLIĞININ 2017 DENETİM RAPORUNDA YER ALAN TESPİT

BULGU 22: Dolu Olan Özel Kalem Müdürlüğü Kadrosuna Başka Bir Memurun Görevlendirilmesi Ve Harcama Yetkililiğini Kullanması

Afyonkarahisar Belediyesinde özel kalem müdürlüğü kadrosu dolu olduğu halde başka bir memurun, kadroya vekalet ettirildiği; vekalet ettirilen memurun harcama yetkilisi olarak görev yaptığı görülmüştür.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Vekalet görevi ve aylık verilmesinin şartları" başlıklı 86 ncı maddesine göre; memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabileceği ve yine boş kadrolara ait görevlerin memurlara vekaleten gördürülebileceği belirtilmiştir.

5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Harcama yetkilisi" başlıklı 63 üncü maddesinde; "Belediye bütçesiyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir." denilerek harcama yetkilisinin tanımı yapılmış, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nun "Harcama yetkisi ve yetkilisi" başlıklı 31 inci maddesinde de, "Bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisidir." denilmektedir.

5018 sayılı Kanuna dayanılarak çıkarılan 1 seri numaralı Harcama Yetkilileri Hakkında Genel Tebliğ'in "Harcama Yetkililerinin Belirlenmesi" başlıklı 2 nci bölümünde ;"5018 sayılı Kanunun 5436 sayılı Kanunla değişik 31 inci maddesinin birinci fıkrasında bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak belirlenmiştir. Bu hüküm uyarınca bütçe sınıflandırması harcama yetkilisini belirleyen temel unsur olmaktadır." Hükmü yer almakta olup harcama yetkisinin kim tarafından kullanılacağı açıkça belirtilmiştir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri çerçevesinde, Afyonkarahisar Belediyesinde

özel kalem müdürü kadrosuna 15.05.2017 tarihinde atanan ve halen bu kadroda bulunan

(......... ) başka bir göreve atanmadığı sürece (............. )'ın özel kalem müdürlüğüne vekaleten

görevlendirilmesi ve harcama yetkililiği yetkisini kullanmasının 657 ve 5018 sayılı Kanunlara aykırı olduğu değerlendirilmektedir.

Müdür kadrosunda bulunan kişinin harcama yetkilisi olarak harcama yetkisini kullanması gerekir. Şöyle ki belirtilen mevzuat hükümleri çerçevesinde ilgili birimin en üst yöneticisi olan müdür kadrosunda bulunan memurun, harcama yetkilisi olması gerekmektedir. Bu kişi görevden alınmadığı ve bu kadro boş olmadığı sürece bu yetkileri başka birinin kullanması mümkün değildir.

Sonuç olarak; dolu olan özel kalem müdürlüğü kadrosuna vekaleten görevlendirme yapılması ve harcama yetkisinin devredilmesi uygulamasının mevzuata uyarlı olmadığı değerlendirilmektedir.

Kamu idaresi cevabında; Aynen; "Belediyemiz Özel Kalem Müdürlüğü kadrosuna atanmış yetkilinin aynı zamanda harcama yetkilisi olarak da görev yapması sağlanacaktır." Denilmektedir.

Sonuç olarak Kamu idaresi cevabında, önerimize uyulacağı ifade edilmiş olsa da bulgu konusu husus, denetim dönemi olan 2017 yılına ilişkin olarak mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber