Türkiye'nin SSCI/SCI/AHCI indexlerde akademik yayın performansı artmıyor

Springer tarafından yayınlanan "Scientometrics" isimli dergide (WoS Impact Factor: 2.173) yayınlanan makaleye göre; Türkiye'nin SSCI/SCI/AHCI indexlerde akademik yayın performansı artmıyor. Akademik teşvik ve UBYT'de amacına ulaşamadı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Kasım 2018 14:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Türkiye'nin SSCI/SCI/AHCI indexlerde akademik yayın performansı artmıyor

Springer tarafından yayınlanan "Scientometrics" isimli dergide (WoS Impact Factor: 2.173) yayınlanan makaleye göre; Türkiye'nin SSCI/SCI/AHCI indexlerde akademik yayın performansı artmıyor. Akademik teşvik ve UBYT de amacına ulaşamadı.

Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Beşir DEMİR tarafından kaleme alınan ilgili makalede; Türk akademisyenlerin yırtıcı/şaibeli/sahte dergilerdeki yayın sayısının eski akademik teşvik sistemin uygulandığı 2016 ve 2017 yallarında, sistemin uygulanmadığı 2014 ve 2015 yıllarına nazaran %.129,67 oranında arttığı bulgusuna ulaşıldı. (Görsel-1)

Makalede, ilgili yıllar kıyaslandığında dünyada "Questionable Conferences olarak tanımlanan, sunumların dahi yapılıp yapılmadığı belli olmayan konferanslarda da Türk araştırmacıların katılım oranında anlamlı bir değişme yaşandığı bulgusuna ulaşıldı. (Görsel-2)

Scientometrics isimli dergide yayınlanan makaleyi okumak için:
https://link.springer.com/article/10.1007/s11192-018-2833-4

Akademik teşvik uygulamasının önemli bir dış motivasyon unsuru olduğunu dile getiren Doç. Dr. Demir, bu teşviklerin ulusal manada anlamlı katkıları olsa da, Türkiye'nin SSCI/SCI/AHCI indexlerde akademik yayın performansında anlamlı bir değişmeye neden olmadığını vurguladı. Akademik teşvik sistemin 2018 yılında değiştiğini dile getiren Doç. Dr. Demir, bu değişimin etkisinin halen bilinmediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Yaşar TONTA tarafından kaleme alınan "TÜBİTAK Türkiye Adresli Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT) Programının Değerlendirilmesi" isimli raporda da UBYT programın Türkiye'nin SSCI/SCI/AHCI indexlerde akademik yayın performansında anlamlı bir değişmeye neden olmadığını açıkça gözler önüne serilmiştir.

Prof. Dr. Yaşar TONTA tarafından kaleme alınan raporu okumak için:
http://ulakbim.tubitak.gov.tr/sites/images/Ulakbim/tonta_ubyt.pdf

University of Toronto tarafından yayınlanan "Journal of Scholarly Publishing" isimli dergide (WoS Impact Factor: 1,089) Doç. Dr. DEMİR tarafından kaleme alınan başka bir makalede; Web of Science (WoS) verilerine göre UBYT ve Akademik Teşvik gibi teşvik sistemlerine ve önemli kaynaklar ayrılmasına rağmen Türkiye'nin uluslararası yayın performansı özellikle de devlet üniversitelerinde artmadığı bulgusuna ulaşıldı (Görsel-3)

University of Toronto tarafından yayınlanan ilgili makaleyi okumak için:
https://www.utpjournals.press/doi/abs/10.3138/jsp.49.4.05

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber