Liseye geçiş ve Yönetici görevlendirmelerinde süpriz olacak mı?

Liseye geçiş ve Yönetici Görevlendirmelerinde sürpriz olmaması için bir an önce gerekli açıklamaların yapılması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Aralık 2018 17:53, Son Güncelleme : 24 Aralık 2018 17:55
Liseye geçiş ve Yönetici görevlendirmelerinde süpriz olacak mı?

Milli Eğitim Bakanlı Ziya SELÇUK 20 Temmuz 2018'de göreve ilk geldiği günlerde yaptığı açıklamada "hiç kimse sürprizle karşılaşmayacak" , oyun başladıktan sonra kural değişmeyecek, iki ay içinde hangi ay hangi sene ne yapmak istiyoruz açıklayacağız" demişti.

Bakan beyin bu söylemi gerçekten önemsendi çünkü öğrenci, veli ve öğretmenlerin en müzdarip oldukları konu bu. Yarış başladıktan sonra kural değiştirilmesi.

2017-2018 Eğitim Öğretim yılı adeta Ortaöğretime geçiş sistemi tartışıldı. Onlarca kez değiştirildi derken sınav bitti ilk yerleştirme yapıldı yine değiştirildi.

Geçtiğimiz yıl Yönetici Görevlendirme yönetmeliği de değişti. Yeniden sınav geldi ama sözlü sınav ağırlığını korudu. Bu yönetmelik de ilk kez bu yıl uygulanacak.

Bakan Beyin sürpriz yaratmaması adına iki konuyu ele almakta fayda var gibi

A-Liseye Geçiş

Bakan bey son konuşmalarında bu konuda bazı değişiklikler olacağı ve Mart ayında açıklanacağını belirtti. Ayrıca sınavsız öğrenci alacak kurumlarla ilgili de bir düzenleme yapılacağı, yerleştirme sisteminde oynanacağı sinyali geldi.

Öğrencileri yeniden diken üstüne bırakan açıklamalardır bunlar. Belirsizlik ortadan ivedilikle kaldırılmalıdır.

Öğrenci ve velilerin sürprizle karşılaşmaması için aşağıdaki soruların cevap bulması gerekir.

1- 2019 yılında yapılacak LGS yerleştirmelerinde sınavsız öğrenci alan okullarla ilgili kriterler değişecek midir? Nasıl olacaktır? (Ki değişmesi gerektiği görülmektedir)

2- 2019 yılında sınavsız öğrenci alacak okulların bölge dağılımı 2018 gibi mi kalacaktır?

3- Sonradan açılan (bakan değişimi ile) Anadolu Liseleri ya da Çok Programlı Liselere dönüştürülen okullar 2019'da da aynı mı kalacaktır?

Örneğin;

- Sarıyer Cevat Koçak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açıldığından beri meslek lisesi olarak hizmet vermişken genetiği ile oynanmasının mantığı nedir?

- Bakırköy'ün en köklü okullarından kurulduğu günden beri tüm halkın Kız Meslek Lisesi olarak bildiği son dönemde Bakırköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin şimdi de Çok Programlı Anadolu Lisesi yapılarak "Anadolu Lisesi" öğrencisi eklemlenmesinin izahı nedir>?

- Bu yanlışlıklar devam edecek midir?

4- Anadolu Lisesi ya da Mesleki Lisesi kontenjanları aynı mı kalacaktır?

5- Sınavla öğrenci alan okul sayısında ve kontenjanlarında değişiklik olacak mıdır?

6- 2018'de sınavla öğrenci alan okullar aynen sınavla mı alacaklar yoksa değişenler olacak mıdır?

7- 2018'de sınavsız öğrenci alırken 2019'da sınavla öğrenci alan okula dönüştürülecek okullar olacak mıdır?

8- Eğer okullarda değişiklik olacaksa bunların da açıklanması velilerin ve öğrencilerin sürprizle karşılaşmamaları için zorunlu değil midir?

B- YÖNETİCİ GÖREVLENDİRMELERİ

Bu konuda da değişiklikler olacağı hatta birkaç ay içerisinde bu değişikliklerin açıklanacağı belirtildi. Liyakat esas alınıp ardından görevlendirilen yöneticilerin Haziran ayında da eğitimi gündemde.

Bu alanda da sürpriz yaşanmaması için 21 Haziran 2018 tarihinde yayımlanan yönetmelikte değişiklik yapılacak mı?(ki en azından sözlü sınav içeriği yönünden zorunlu). Zaten hiç uygulanmamış bir yönetmelik söz konusu. Yapılmayacaksa ya da yapılacak ve yazılı sınav getirilecekse(yönetmelik hükmü devam edecekse) bakanlık tarafından sınavın tarihinin bir an önce açıklanması gerekir. Sınavlara hazırlanmak isteyen öğretmenlerin yani yönetici adaylarının bu süreçten haberdar olmaları önemlidir. Ayrıca Sayın bakanın her defasında liyakat vurgusunun karşılık bulabilmesi için sözlü sınav mutlaka bertaraf edilmelidir.

Son söz olarak;

Sürprizlerle dolu süreçler olmaması için bu iki konunun da yer aldığı her konuda daha çok şeffaflık olmalı bir an önce kafalardaki soru işaretleri kaldırılmalıdır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber