Maliye'de 'casus skandalı'nda fiyasko ile sonuçlandı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Temmuz 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nda 'casus skandalı' fiyaskoyla sonuçlandı. Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar'ın Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın malvarlığı ve vergi bilgilerini soruşturmadığı ortaya çıktı.

Maliye Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca başlatılan soruşturmada Ocak 2007 sonunda 'Maliye'de casus skandalı' olarak basına yansıyan haberlerde, Maliye Başmüfettişi Hamza Kaçar'ın Bakanlığın Vergi Daireleri Otomasyon Programı(VEDOP) aracılığıyla Cumhurbaşkanı Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt'ın da yer aldığı birçok ünlü kişinin malvarlığı ve vergi bilgileri ve hatta banka hesaplarına girdiği vurgulanmıştı. Kaçar ile birlikte Maliye'de görev yapan ikisi vergi dairesi müdürü toplam beş kişi görevden alınmıştı. Teftiş kurulu süren soruşturma sonrasında bu sayının daha da artacağını açıklamıştı.

Ön soruşturma çerçevesinde aktarılan bilgilere göre, 70 ilden ünlü isimlerin vergi, malvarlığı için giriş yapıldığı, Sezer hakındaki sorgulama sayısı 50 olarak belirlenmişti. Başbakan'ın hesaplarına ise yüzden fazla giriş yapılmıştı. Kamuoyunda da şaşkınlıkla karşılanan bu suçlamaların ardından, Maliye'den yapılan açıklamada, banka hesaplarına girmediği vurgulanmış, ancak soru işaretleri ortadan kaldırılamamıştı.

BM'nin terörü finanse ettiği isimler arasında saydığı Yasin El Kadı soruşturmasını yürüten Başmüfettiş Hamza Kaçar'ın göreviyle ilgili olmayan mükellef sorgulamaları yaptığı suçlamasıyla başlatılan Teftiş Kurulu soruşturması tamamlandı ve Kaçar'a ikinci kez devlet memuriyetinden çıkarma cezası verildi. Kaçar'ın yanı sıra bilgisayar programcısı Uğur Kayı ve vergi dairesi müdür yardımcısı Ali Adanır da aynı cezayı aldı. Şimdi bu üç isim de yeni durumda memuriyete geri dönmek için konuyu yargıya taşımaya hazırlanıyor. Teftiş Kurulu'nun 'gizli' damgalı soruşturma raporunda, başmüfettiş Kaçar'ın sorguladığı isimler arasında Cumhurbaşkanı Sezer'in ve Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yer almadığı ortaya çıktı. Kaçar'ın soruşturduğu dosyalar arasında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın ortağı olduğu şirketler ile Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen işadamları Remzi Gür ve Ziya İlgen ve bu kişilere ait şirketler, Maliye Bakanı Unakıtan ve ailesi ile ortak oldukları şirketlerin, Devlet Bakanı Ali Babacan ve yakınlarının vergi, şirket ve bazı isimler hakkında gayrimenkul alım-satım sorgulaması yaptığı belirlendi. Kaçar'ın bazı şirketlerin tahakkuk bilgilerini almak için de Çankaya Vergi Dairesi'ni kullandığı vurgulandı.

Haberler dayanak oldu

Soruşturmanın, "basında haberlere ya da soru önergelerine konu edilen bilgi ve belgelerin kimler tarafından sızdırıldığının tespiti otomasyon sisteminde yer alan verilerin güvenliğinin tesisine yönelik" başlatıldığı vurgulanan raporda, Kaçar'ın hangi basın mensupları ve milletvekilleriyle kaç kez telefonla görüştüğüne de yer verildi. Raporda, Kaçar'ın VEDOP sistemine girişleri ile basında çıkan haberler ve milletvekilleri (CHP'li vekiller) tarafından verilen soru önergeleri arasındaki bağlantıya da dikkat çekildi.

Neden görevden alınmıştı?

Kaçar'ın görevden alınmasına ilişkin bazı gerekçeler de şöyle sıralandı:

Kişisel verileri ele geçirilen bu kişilerin devlette çok önemli pozisyonlarda görev yapmaları (Başbakan, Maliye Bakanı, Devlet Bakanı Başmüzakereci),

Ele geçirilen kişisel verilerin niteliği ve ayrıntısı,

Bu kişiler hakkında yapılan sorgulamaların, bunların şahıslarıyla sınırlı tutulmayıp, irtibatlı görülen (aile efradı v.s) kişilerin de sorgulamaya tabi tutulması,

Kişisel verileri ele geçirilen bu kişilerden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın bu eylemleri gerçekleştiren Hamza Kaçar'ın amiri olması,

Unakıtan ve ailesi hakkında ele geçirilen bilgilerin gazetecilere ve/veya bazı milletvekillerine verilmesi ve bu bilgilerin Unakıtan'ı siyasi açıdan yıpratmak amacıyla değişik zamanlarda kamuoyuna açıklanmış olması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber