Doçentlik unvanı, sağlık personeline mali hak sağlar mı?

Doçentlik unvanının sağlık personeline mali bİr getiri sağlayabilmesi için, ilgilinin yükseköğretim kurumlarında fiilen iki yıl çalıştıktan sonra Üçüncü Basamak Sağlık Tesislerinde (Eğitim Araştırma Hastaneleri) çalışmaya başlaması gerekmektedir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 14 Mart 2019 11:30, Son Güncelleme : 14 Mart 2019 11:03
Doçentlik unvanı, sağlık personeline mali hak sağlar mı?

SORU: 2018 Nisan ayında Yasal başvuru kriterlerini tamamlayarak doçentlik Başvurusu yaptım. Ocak 2019 da doçentlik Unvanını aldım. Çalıştığım hastane ikinci basamak bir sağlık kuruluşu olup burada doçentlik kadrosu bulunmuyor. Ben burada uzman doktor (Aile Hekimliği Uzmanı) kadrosunda çalışmaya devam ediyorum. Burada bundan sonra çalıştığım sürece doçentlik Unvanının hangi mali ve özlük haklarından yararlanabilirim? Maaşıma bir katkısı olur mu? Döner sermayeden doçent katsayısına göre faydalanabilir miyim?

CEVAP:

2914 Sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu'na Tabi Olan Personel

Danıştay Sekizinci Dairesinin vermiş olduğu karara göre; Doçentler için öngörülen ödenekler arasında, 2547 sayılı Kanun'un 58. maddesi uyarınca döner sermaye katkı payı, 2914 sayılı Kanun'un 11. maddesinde ek ders ücreti, 12. maddesinde üniversite ödeneği, 14. maddesinde geliştirme ödeneği, yine aynı Yasanın Ek 1. maddesinde eğitim öğretim ödeneği, Ek 2. maddesinde de makam tazminatı ve 11.06.2008 tarih ve 26903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Görev Tazminatı Ödenmesi Hakkında Karar" başlıklı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca "görev tazminatı" gibi ödentiler yer almaktadır. 2914 Sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu'na Tabi Olan Personel bu mali haklardan yararlanır.

Tablo-I

DOÇENT UNVANINA BAĞLI ÖDENEKLER

DOÇENT KADROSUNA BAĞLI ÖDENEKLER

Ek Gösterge

2914 sayılı Kanunun 5. maddesi gereği

Üniversite Ödeneği

2914 sayılı Kanunun 12. maddesi gereği

Ek Dersler

2914 sayılı Kanunun 11. maddesi gereği

Görev Tazminatı

Görev Tazminatı Ödenmesi Hakkında Karar gereği

Döner Sermaye Katkı Payı

2547 sayılı Kanunun 58. maddesi gereği

Makam Tazminat

2914 sayılı Kanunun ek 2. maddesi gereği

Geliştirme Ödeneği

2914 sayılı Kanunun 14. maddesi gereği

Eğitim Öğretim Ödeneği

2914 sayılı Kanunun ek 1. maddesi gereği

12.06.2018 tarih 30449 sayılı Öğretim Üyeliğine Yükseltilme Ve Atanma Yönetmeliği'nin 16 maddesinde; "Profesörlük, doçentlik veya doktor öğretim üyesi unvanlarını kazananlar, her unvan dönemi içinde yükseköğretim kurumlarında fiilen iki yıl görev yapmadıkları takdirde yükseköğretim kurumları dışındaki çalışmalarında bu unvanı kullanamazlar." hükmü yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi Olan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personel

28559 sayılı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Ek.1 de tavan ek ödeme tutarına esas katsayıların hesaplanmasında; (Tablo-II) Doçent ve Profesörler için mesai içi tavan ek ödeme tutarına esas katsayı 8, mesai dışı tavan ek ödeme tutarına esas katsayı 2,40'dır.

Tablo-II

Mesai İçi Tavan Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılar

Mesai Dışı Tavan Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılar

Eğitim görevlisi ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentler

8

2,40

Yine 28559 sayılı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin Ek.5 de Ek Puan Ödeme Tablosunda, Eğitici destekleme Puanı için, Eğitim sorumlusu, eğitim görevlisi ile uzman tabip kadrosundaki profesörlere %40, uzman tabip kadrosundaki doçentlere %30 oranında Sağlık tesisi puan ortalaması üzerinden ek puan verileceği belirtilmiştir.

209 sayılı Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanunun Ek Madde 3 'e göre; Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarına (döner sermaye dahil) atanan ve 5 inci madde (altıncı fıkrası hariç) gereğince döner sermaye gelirlerinden ek ödeme alan eğitim görevlilerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 410'u, uzman tabip, tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile uzman diş tabiplerine % 335'i ve pratisyen tabip ve diş tabiplerine ise % 180'i oranında, her ay herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın döner sermaye gelirlerinden ek ödeme yapılır.

657 sayılı Kanunun 36/A-10 uncu maddesinde "Doktora üstü üniversite doçentliği unvanını üniversitede görevli iken kazananlara bir derece, diğer memuriyetlerde iken bu unvanı kazananlara iki kademe ilerlemesi uygulanır." hükmü gereği, 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışan personelin iki kademe ilerlemesi uygulanmaktadır.

Bu hükümler doğrultusunda; İkinci Basamak Sağlık Tesisinde 657 sayılı kanuna tabi olarak çalışmanız nedeniyle ve Doçentlik Unvanınızı 2019 yılında almanız "Yükseköğretim kurumlarında fiilen iki yıl görev yapmadıkları takdirde yükseköğretim kurumları dışındaki çalışmalarında bu unvanı kullanamazlar." maddesi gereğince doçentlik unvanının sadece kademe-derece ilerlemesinden yararlanacağı ve ancak Yükseköğretim Kurumlarında 2914 Sayılı Yüksek Öğretim Personel Kanunu'na tabi çalışmanız durumunda Doçentlik Kadro-Unvan durumunuza göre TABLO-I de belirtilen mali haklardan yararlanacağınız veya ilgili madde gereği Yükseköğretim kurumlarında fiilen iki yıl çalıştıktan sonra Üçüncü Basamak Sağlık Tesislerinde (Eğitim Araştırma Hastaneleri) çalışmanız durumunda; Ek Ödeme Tutarına Esas Katsayılarından (Tablo-II) ve Ek ödemenizin eğitim görevlilerine en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 410 ile ödenmesi gerektiği ve ek puan olarak eğitici destekleme puanı, uzman tabip kadrosundaki doçentlere %30 oranında Sağlık tesisi puan ortalaması üzerinden ek puan verilerek hesaplanarak ödenmesi gerektiği düşünülmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber