Seçimler Avrupa'nın markajında

Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AGİT'ten Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne kadar Avrupa'dan birçok kuruluşun Türkiye'de 22 Temmuz'da yapılacak genel seçimleri yakından takip edeceği, seçimlere ilişkin rapor hazırlayacağı belirtildi.

Alman yayın kurumu Deutsche Welle'e göre, 22 Temmuz genel seçimleri Avrupa kurumları tarafından yakın takibe alınıyor. Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), seçimleri yerinde izlemek için Türkiye'ye heyetler gönderme kararı aldı.

PANGALOS DA SEÇİM İZLEYECEK

DW haberinde, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin, 36 Avrupalı parlamenterden oluşan bir heyet göndereceği, heyette, Fatma Pehlivan ve Hakkı Keskin gibi Türk kökenli Avrupalı parlamenterlerin yanı sıra Yunanistan eski Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos'un da bulunacağı belirtildi. Heyetin TBMM'nin davetlisi olarak seçim denetimine geleceğine dikkat çeken DW, heyetlerin Türkiye'nin dört bir yanına gideceklerini de kaydetti.

ANKARA'DA ÜST DÜZEY TEMASLAR

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) heyeti, seçimler öncesi Ankara'daki ilk temasları sırasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Meclis Başkanı Bülent Arınç, Deniz Baykal ve Mehmet Ağar gibi bazı siyasi parti liderleri, Yüksek Seçim Kurulu, Anayasa Mahkemesi, insan hakları dernekleri ve Avrupa ülkelerinin diplomatik temsilcilikleriyle görüşecek.

Heyet daha sonra, seçimleri izlemek üzere Türkiye'nin dört bir yanına dağılacak. Heyetin, önceliği Güneydoğu Anadolu bölgesine vermesi ve İstanbul, İzmir, Trabzon, Kayseri, Mersin, Bursa, Afyon, Sivas gibi kentlere de heyetler göndermesi planlanıyor.

AGİT'TEN TEKNİK HEYETİ

AKPM, 2002'de yapılan seçimleri de izlemek istediğine, ancak o dönem iktidarda olan hükümetin bu talebe olumlu yanıt vermediğine dikkat çeken DW, AGİT'in seçimleri, teşkilata üye 14 değişik ülkeden gelecek politika, hukuk, seçim kontrolü, azınlıklar ve medya uzmanlarından oluşan 16 kişilik teknik bir heyetle takip edeceğini, seçimlerle ilgili raporunu ise Eylül ayında açıklayacağını kaydetti.

AVRUPA PARLAMENTOSU YAKINDA TAKİP EDİYOR

Bu arada, Avrupa Parlamentosu'nun, ise seçimler için resmi heyet göndermemekle birlikte Avrupa Birliği Komisyonu gibi konuyu çok yakından takip ettiği kaydedildi. Parlamento kulislerinde, seçim sonuçlarının Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin geleceğini de etkileyebileceği konuşulduğunu belirten DW, seçim sürecinde yaşananların ve sonuçlarının bu yıl sonuna doğru parlamento tarafından hazırlanacak Türkiye raporuna yansıyacağının belirtildiğine dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber