Üniversite mezunu polis memuru

Bizler 5336 sayılı yasayla, 3201 sayılı yasanın ek 24'üncü maddesine göre üniversite mezunu olarak Emniyet Teşkilatı'na alınan polis memurlarıyız. (Amir değiliz mevcut yasal düzenlemelerle de bu gidişle olmayacağımız görünüyor.) Bu nedenle sıkıntılarımıza çare olabileceğiniz düşüncesiyle bu konudan size bahsetmek istiyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Temmuz 2007 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite mezunu polis memuru

Bizler 5336 sayılı yasayla, 3201 sayılı yasanın ek 24'üncü maddesine göre üniversite mezunu olarak Emniyet Teşkilatı'na alınan polis memurlarıyız. (Amir değiliz mevcut yasal düzenlemelerle de bu gidişle olmayacağımız görünüyor.)

Bu nedenle sıkıntılarımıza çare olabileceğiniz düşüncesiyle bu konudan size bahsetmek istiyoruz. İlk mezunlarımız yaklaşık 2 yıldır büyük çaresizlikler, umutsuzluklar ve ruhsal çöküntü içerisinde çalışıyorlar. Göreve başladıktan sonra geçen 2 yıl içerisinde bu sıkıntılar nedeniyle birçok arkadaşımız uykusundan ve olmayan sosyal yaşantısından vazgeçerek Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) hazırlandı ve kendi alanlarıyla alakalı vergi denetmenliği, kaymakamlık, Milli Emlak uzmanlığı, mimarlık ve devletin diğer memurluklarını kazandılar.

Ancak 3201 sayılı yasanın ek 24.maddesindeki "6 yıl süreyle hiçbir suretle başka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar" hükmü gereği, bu arkadaşlarımıza muvaffakat verilmedi. Bu arkadaşlar, ruhsal olarak büyük bir çöküntü içerisine girdiler. Bu durum, dolaylı da olsa KPSS sınavına hazırlanan ve teşkilata adapte olmayan (% 85) arkadaşlarda da büyük bir ruhsal çöküntü yarattı. Biz ailelerimizin bize yüklediği sorumlulukları yerine getirerek üzerimize düşen görevi yapıp diplomalarımızı süresinde aldık. Ancak ülkemizde bizlerin hiçbir sorumluluğumuzun bulunmadığı, çarpık politikalar, ekonomik, sosyal ve istihdam politikaları nedeniyle polis olmak zorunda bırakıldık. 2 yıl boyunca çok şey kaybettik. Ülkemiz de çok şey kaybetti.

Üniversite mezunu olmak sanki suçmuş gibi, bize 6 aylık eğitim karşılığında hiçbir akla mantığa sığmayan zorlamalarla 6 yıl mecburi hizmet yükümlülüğü getirildi. Oysa devletimiz, 2 yıl süreyle masraf yaptığı (PMYO) Polis Meslek Yüksek Okulu mezunu polis memurlarına 4 yıllık mecburi hizmet yükümlülüğü getirerek, aynı teşkilat içerisinde çalışan, aynı statüde olan insanlara büyük bir eşitsizlik ve ayrımcılık yapmıştır. Bunun yanında 6 yıl mecburi hizmet yükümlülüğü gibi bir haksızlık daha yaparak, rütbe terfi anlamında da bizleri mağdur etmiştir. Şöyle ki: Emniyet Hizmetleri Sınıfı Rütbe Terfileri Ve Değerlendirme Kurulları'nın Çalışmalarına İlişkin Yönetmelik (R.G. 10.08.2001 R.G Sayısı: 24489), polis memurlarında komiser yardımcılığı kursuna katılabilmek için gerekli olan a) 37 yaşından gün almamak, b) 6 yıl süreyle polis memuru olarak birfiil çalışmak şartları birçok kişiyi mağdur etmektedir.

Örneğin: 1977 doğumlu bir POMEM mezunu polis memuru 6 yıl çalışma şartını t amamladığında 36 yaşında olacağından eğer o yıl sınav açılmazsa bu sınava hiç girme hakkı olmayacaktır. Daha sonraki yıllarda doğanların da sınırlı sayıda bu sınava girme hakkı olabilecektir (Tahminen eğer açılırsa 3-4 kez) ki zaten her yıl komiser yardımcılığı sınavı yapılmamaktadır. Oysa 2 yıllık PMYO'lar ön lisans olarak kabul edildiğinden, bu arkadaşlar mezun olur olmaz 18 yaşında okullara girdiklerinden 2 yıl sonunda 20 yaşında mezun oluyorlar ve 6 yıl fiili çalışma süresini doldurup 26 yaşından itibaren yaklaşık 10 yıl bu sınava ve buna benzer Yurt Dışı Misyon Koruma, BM, NATO sınavlarına giriyorlar.

Şimdi soruyoruz. Bize 6 ay yapılan masraf karşılığında orantısız bir şekilde yüklenilen 6 yıl çalışma zorunluluğu hakkaniyete uygun mudur? Anayasa'nın eşitlik ilkesine, çalışma hürriyeti ilkesine aykırı değil midir? 2 yıl geçmesine rağmen rütbe terfisi konusunda eşitliğe uygun bir düzenleme neden yapılmamaktadır? Neden 6 yıllık mecburi hizmete mahkum bir şekilde zorla çalıştırılıyoruz? Ne gidebiliyoruz ne de kaldığımızda terfi edebiliyoruz.

Sesimizi ancak sizin sayenizde, sizin kaleminiz vasıtasıyla duyurabiliriz. Bu sıkıntılarımızı ancak sizin sayenizde aşabiliriz. Yardımlarınıza ihtiyacımız var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber