Şu An Doğum İzni Kullanan Yeni Düzenlemeden Nasıl Etkilenecek?

Doğum izin sürelerinin arttırılmasına ilişkin Kanuni düzenleme 21.7.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Medyada sadece doğum izin sürelerinin artışı gündeme gelmiştir. Peki, Kanunun çıktığı gün itibariyle doğum izinleri kullananlar ne yapacaktır? Ayrıntılar için tıklayın.

Haber Giriş : 22 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Doğumdan önceki kanuni iznini kullanların durumu:
Kanun 21.7.2004 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Önceki düzenlemeye göre 3 haftalık doğum öncesi iznini kullananlarla ilgili bir değişiklik olmayacaktır. Örneğin 29.7.2004 tarihinde doğum yapacağı için 08.07.2004 tarihi itibariyle doğum öncesi iznini kullanmaya başlayanlar için bir değişiklik yoktur. Zira bu olayda Kanun 21.7.2004 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen doğum olayı 29.7.2004 tarihinde gerçekleşecektir.

2- Doğumdan önceki 8 haftalık sürenin içinde olan memurların durumu:
Doğum olayı 31.08.2004 tarihinde gerçekleşecek olan bir bayan memur, 21.07.2004 tarihi itibariyle doğumdan önceki 8 haftalık sürenin içindedir. Bu nedenle bu durumdaki bayan memurlar bu Kanunu gerekçe göstererek idarelerine başvuruda bulunup bugün itibariyle aylıklı izne ayrılabilirler.

3- Doğumdan sonraki kanuni izinlerini kullanan memurların durumu:
Doğum olayı gerçeklemiş ve ilgili memur önceki mevzuata göre 6 haftalık doğum sonrası iznini kullanması halinde, bu durumdaki memurun doğum sonrası izni otomatik olarak 8 haftaya uzayacaktır.
ÖRNEK: 9.6.20004 tarihinde doğum sonrası 6 haftalık izne ayrılan memurun bu izni önceki mevzuata göre 21.7.2004 tarihinde sona ermektedir. Ancak yeni düzenleme ile bu memurun 2 hafta daha izin kullanma hakkı bulunmaktadır. Dolaysıyla bu durumdaki memurların idarelerine başvuruda bulunarak 4.8.2004 tarihinde göreve başlayacağını belirmeleri gerekmektedir.

4- Doğumdan önce kullanılmayan izinler doğum sonrasına eklenebilir mi?
Kanun, 21.7.2004 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu tarihten önce 3 haftalık doğum izin süresini kullanan ama Kanun ile gelen beş haftalık ek süreyi kaçıran bayan memurların, bu sürelerin doğumdan sonraya eklenmesini talep etme hakkı bulunmamaktadır.

5- Süt İznini kullanan memurlar:
Süt iznine ilişkin yeni düzenleme şu şekildedir: "Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır". Buna göre, şu an süt iznini kullanan memurlar çocukları bir yaşını dolduruncaya kadar günde bir buçuk saat süt izin haklarını kullanabilecektir. Ayrıca süt izin saatlerini kendilerini belirleyecektir.


DEVLET MEMURLARI KANUNUNUN BAZI MADDELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1.- 14.7.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin değişik (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

A) Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

MADDE 2. - Devlet Memurları Kanununun değişik 108 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

MADDE 3. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


657 SAYILI KANUNUN KONUYA İLİŞKİN ESKİ HÜKÜMLERİ

Mazeret İzni:
Madde 104- A) (Değişik: 12.2.1982- 2595/7 md.) Kadın memura doğum yapmasından önce 3 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta müddetle izin verilir. Bu süreden sonra da 6 ay süre ile günde birbuçuk saat süt izni verilir.

Aylıksız İzin:
Madde 108- ....
Doğum yapan memurlara istekleri halinde en çok on iki aya kadar aylıksız izin verilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber