Ara tatil lise yönetmeliğine işlendi. Mesleki çalışma maddesi değişti

MEB, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde değişiklik yaparak, ara tatil düzenlemesini, yönetmeliğine ilgili maddelerine ekledi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Temmuz 2019 09:10, Son Güncelleme : 12 Temmuz 2019 08:11
Ara tatil lise yönetmeliğine işlendi. Mesleki çalışma maddesi değişti

İlköğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikten sonra, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde de değişiklik yapıldı.

Toplam 15 maddede değişiklik yapıldı.

Yapılan değişikliğe göre,

1- Mesleki eğitim merkezlerinde uygulanan kalfalık ve ustalık programlarında, ek olarak isteyen öğrencilere diplomaya götüren fark dersleri verilecek.

2- Milli Eğitim Bakanlığının daha önce açıkladığı ara tatil uygulaması, yönetmeliğin ilgili maddelerine eklenmiştir.

3- Liselerdeki seminer programının nasıl olacağı düzenlenmiştir. Buna göre, Bakanlıkça hazırlanan program öğretmenin kendi okulunda uygulanacak.

İŞTE YÖNETMELİKTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN KARŞILAŞTIRMALI MADDE TABLOSU

ESKİ HÜKÜM YENİ HÜKÜM
(4) Mesleki eğitim merkezlerinde kalfalık ve ustalık programları uygulanır, teorik ve pratik eğitim birbirini tamamlayacak şekilde planlanır ve yürütülür. MADDE 1 - 7/9/2013 tarihli ve 28758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent ve aynı maddenin dördüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

"h) Mesleki eğitim merkezlerinde temel dersler; asgari ortak bir genel kültür veren, toplum sorunlarına duyarlı, yurdun ekonomik kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmayı amaçlayan, hayata ve iş alanlarına hazırlayan derslerdir."

"Bu merkezlerde verilen temel derslere ek olarak isteyen öğrencilere diplomaya götüren fark dersleri verilir."

Madde 14 - (1) Okulların hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatili dışındaki resmi tatil günleri, 17/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile 16/4/2012 tarihli ve 2012/3073 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği hükümlerine göre belirlenir ve yıllık çalışma takviminde belirtilir. MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "hafta sonu" ibaresi "hafta sonu tatili, ara tatil" olarak değiştirilmiştir.
Madde 15 - (1) Ders yılı iki döneme ayrılır. Ders yılının başlaması, birinci yarıyıl ikinci yarıyıl ve yaz tatilleriyle ders kesimi tarihleri Bakanlıkça belirlenir. Ders yılının 180 iş gününden az olmaması esastır. Ancak 180 inci iş gününün hafta arasına rastlaması durumunda ders yılının bitim tarihi, haftanın son iş gününe kadar uzatılır. Ders yılının süresi, derslerin başladığı günden kesildiği güne kadar okulun açık bulunduğu günlerle öğrencilerin törenlere katıldıkları resmi ve mahalli bayram günleri sayılarak hesaplanır. Bu tarihler göz önünde bulundurularak milli eğitim müdürlüklerince hazırlanacak çalışma takvimi valilik onayı ile yürürlüğe konur. MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının birinci ve ikinci cümleleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Ders yılı iki döneme ayrılır ve her dönemde bir ara tatil yapılır. Ders yılının başlaması, ara tatiller, yarıyıl tatili, yaz tatili ile ders kesimi tarihleri Bakanlıkça belirlenir."

Öğrenci nöbetleri
Madde 33 - (2) Nöbetçi öğrenciler, nöbetçi öğretmene, nöbetçi müdür yardımcısına veya okul müdürüne bilgi vermek şartıyla yazılı ve uygulamalı sınava girerler. Öğrencilerin nöbet tuttuğu günler devamsızlıktan sayılmaz. Pansiyonlu okullarda yarıyıl ve yaz tatili dışındaki hafta sonu ve diğer tatil günlerinde de nöbet görevi verilebilir.
MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Pansiyonlu okullarda" ibaresinden sonra gelmek üzere "ara tatil," ibaresi eklenmiştir.
(9)Yarıyıl ve yaz tatili süresince işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin 3308 sayılı Kanun kapsamında kullandıkları ücretli ve ücretsiz izin süreleri devamsızlıktan sayılmaz. Ancak özürsüz devamsızlık süresi ücretsiz izin süresinden düşülür. MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 36 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasında yer alan "Yarıyıl" ibaresi "Ara tatil, yarıyıl" olarak değiştirilmiştir.
Madde 69 - (1) Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul türüne göre diploma verilir. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri diploma alabilmek için ustalık belgesini almaya hak kazanmış olmanın yanında Bakanlıkça belirlenecek fark derslerini açık ortaöğretim kurumları yoluyla başarmak zorundadır. Bunların diplomaları Mesleki Açık Öğretim Lisesi tarafından ilgili mevzuatına göre düzenlenir. MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 69 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"(1) Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul türüne göre diploma verilir. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri diploma alabilmek için ustalık belgesini almaya hak kazanmış olmanın yanında Bakanlıkça belirlenecek fark derslerini mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenecek yüz yüze eğitim programları veya açık ortaöğretim kurumları yoluyla başarmak zorundadır. Bunların diplomaları fark derslerini tamamladıkları kurum tarafından ilgili mevzuatına göre düzenlenir."

Öğretmenlerin görevleri ve sorumlulukları

Madde 86

(5) Mesleki ve teknik eğitim alan öğretmenleri ayrıca,

ı) Tam gün tam yıl eğitim kapsamındaki okullarda çalışma saatleri dışında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde verilen görevleri de yaparlar.

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 86 ncı maddesinin beşinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan "hafta sonu" ibaresi "hafta sonu tatili, ara tatil" olarak değiştirilmiştir.
ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ ÇALIŞMALARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİK

Madde 87 - (1) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur.

(3) Yönetici ve öğretmenler;

a) Ders kesiminden sonra yapılan mesleki çalışmanın ilk haftasında, okul müdürlüğünce hazırlanan program çerçevesinde kendi okullarında mesleki çalışma yaparlar.

b) Ders kesiminden sonra yapılan mesleki çalışmanın ikinci haftası ve sonraki günlerinde il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince hazırlanan programa göre belli merkez/merkezlerde alanları ile ilgili mesleki eğitime tabi tutulurlar. İstemeleri halinde bu eğitimi farklı il/ilçelerde de alabilirler. Farklı il/ilçelerdeki çalışmalara katılacak öğretmenler, katılacakları il/ilçeyi önceden okullarına dilekçe ile bildirmek ve katıldığı mesleki çalışmayı belgelendirmek zorundadırlar.

c) Eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar geçen süre içerisinde yapılan mesleki çalışmalarda okul müdürlüklerince hazırlanan program dahilinde kendi okullarındaki mesleki çalışmaya katılırlar.

MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 87 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

"(1) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler; eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe kadar geçen süreler ile kasım ve nisan aylarında yapılacak ara tatillerde, Bakanlıkça hazırlanan program dahilinde kendi okullarında mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur."

KOORDİNATÖRLÜK GÖREVİ VE MESLEKİ ÇALIŞMA
(2) Koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
(b) İşletmelerde mesleki eğitim (...) ders görevi verilmesinde işletmelerin okula uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısıyla bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır. Hangi güzergahtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat (...) ders görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır. Bu kapsamda bir öğretmene aynı gün için 8 saatten fazla ek ders görevi verilmez. Yarıyıl ve yaz tatilinde staj yapan öğrenciler ile varsa mesleki eğitim gören öğrenciler için işletme ve öğrenci sayısı dikkate alınarak yeniden değerlendirme yapılır ve belirlenecek program çerçevesinde öğretmen görevlendirilir.

(8) Yarıyıl ve yaz tatilinde staj ve işletmelerde beceri eğitimine devam eden öğrenci bulunması halinde ikinci fıkranın (b) bendinde belirlenen esaslara göre koordinatör öğretmen görevlendirilir. Okul bünyesinde bulunan döner sermaye işletmesinde mesleki eğitim veya staj çalışması yapılması halinde bu öğrenciler için koordinatör öğretmen görevlendirilmez.

MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin 88 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "Yarıyıl" ibaresi "Ara tatil, yarıyıl" olarak değiştirilmiş, aynı bendin sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddenin sekizinci fıkrasında yer alan "Yarıyıl" ibaresi "Ara tatil, yarıyıl" olarak değiştirilmiştir.

"Öğretmenlerin mesleki çalışma yaptıkları günlerdeki koordinatörlük görevleri mesleki çalışma saatleri dışında yerine getirilir."

(3) Okulda yapılacak staj, tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılabilir. MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğin 126 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "hafta sonu" ibaresi "hafta sonu tatili, ara tatil" olarak değiştirilmiştir.
Madde 138 - (1) Seçmeli meslek derslerinin eğitimi işletmelerde yapılabilir. Bu dersler gerektiğinde yarıyıl ve yaz tatiliyle hafta sonlarında yoğunlaştırılmış olarak yapılabilir. MADDE 11 - Aynı Yönetmeliğin 138 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Bu dersler gerektiğinde hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl ve yaz tatilinde yoğunlaştırılmış olarak yapılabilir."

i) Öğrencilere yarıyıl ve yaz tatili süresince toplam bir ay ücretli izin verir. MADDE 12 - Aynı Yönetmeliğin 144 üncü maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde yer alan "Öğrencilere" ibaresinden sonra gelmek üzere "ara tatil," ibaresi eklenmiştir.
Madde 154 - (1) Bireylerin hayat boyu eğitim uygulamaları kapsamında şartları uygun olan okulların bina, tesis, araç-gereç, personel ve kapasitelerinden azami derecede yararlandırılması esastır. Bu amaçla okullar hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilleri dahil olmak üzere gerektiğinde 07.00-22.00 saatleri arasında yıl boyunca açık bulundurulur. MADDE 13 - Aynı Yönetmeliğin 154 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan "hafta sonu" ibaresi "hafta sonu tatili, ara tatil" olarak değiştirilmiştir.
Madde 156 - (1) Tam gün tam yıl eğitim uygulaması kapsamında;

a) Ders yılı süresince, hafta içi günlerde çalışma saatleri dışındaki sürelerle hafta sonu, yarı yıl ve yaz tatillerinde gerçekleştirilen eğitim ve öğretim hizmetleri,

h) Programlarının özelliğine göre günlük çalışma saatleri dışında akşamları, hafta sonu, yarıyıl ve yaz tatilinde sürekli hizmet verilen alanlarda okul/kurumlarda yapılan eğitim ve öğretim,

gibi etkinlikler yapılır.

MADDE 14 - Aynı Yönetmeliğin 156 ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "hafta sonu, yarı yıl" ibaresi "hafta sonu tatili, ara tatil, yarıyıl" olarak, (h) bendinde yer alan "hafta sonu" ibaresi "hafta sonu tatili, ara tatil" olarak ve aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan "Yarıyıl" ibaresi "Ara tatil, yarıyıl" olarak değiştirilmiştir.
(6) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında alan eğitimini, tamamlayıcı eğitimi ve işletmede mesleki eğitimini tamamlayan öğrencilerin bu çalışmasının sona erdiği tarihten itibaren on gün içinde "Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi" e-sigorta yoluyla düzenlenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. Eğitimini henüz tamamlamamış ara sınıf öğrencileri için yarıyıl tatili ile yaz tatili süresince "Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi" düzenlenmez. Bunlar için ilgili mevzuatına göre işlem yapılır. MADDE 15 - Aynı Yönetmeliğin 222 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan "ara sınıf öğrencileri için" ibaresinden sonra gelmek üzere "ara tatil," ibaresi eklenmiştir.
MADDE 16 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17 - Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber