Türkiye ulaşımda atağa kalkacak

On Birinci Kalkınma Planı kapsamında plan döneminin tamamlandığı 2023 yılına kadar yolcu ve yük taşımacılığının her alanında önemli adımlar atılacak- Geçen yıl 211 milyon olan hava yolundan yararlanan yolcu sayısı, 55 milyonluk artışla 2023'te 266 milyona çıkarılacak- Kara yolundaki darbogazlar giderilecek, kaza kara noktaları iyilestirilecek ve toplam 2 bin 872 kilometre bolunmus yol yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2019 11:05, Son Güncelleme : 13 Temmuz 2019 11:19
Türkiye ulaşımda atağa kalkacak

On Birinci Kalkınma Planı (2019-2023) kapsamında, plan döneminin tamamlandığı 2023 yılına kadar yolcu ve yük taşımacılığının her alanında önemli atılımlar hayata geçirilecek.

TBMM'ye sunulan plan çerçevesinde Turkiye'nin cografi avantajından faydalanılarak demir ve deniz yollarının tasıma paylarının artırılması, hızlı, esnek, emniyetli, guvenilir ve entegre bir ulastırma sisteminin tesis edilmesiyle lojistik maliyetlerin dusurulmesi, ticaretin kolaylastırılması ve ulkenin rekabet gucunun artırılması temel amac olarak belirlendi.

Kombine yuk tasımacılıgı hizmetleriyle bu alandaki yuk terminalleri ve aktarma merkezlerine yonelik program hazırlanacak.

Tasıma isleri organizatorlugu yetki belgesi, sektordeki rekabetciligi artıracak sekilde duzenlenecek ve diger yetki belgeleriyle uyumlu hale getirilecek.

Ozel demir yolu isletmeciliginin tesvik edilmesi ve demir yollarında serbestlesmenin gelistirilmesine yonelik ikincil mevzuat tamamlanacak.

- Kara yolu taşımacılığında diplomatik kanallar zorlanacak

Blokzincir'in yaygınlastırılması için ulastırma ve gumruk hizmetlerinde altyapı calısmaları tamamlanacak.

Avrupa Birliği ülkelerine yapılan kara yolu transit tasımalarındaki kısıtlamaların giderilmesi amacıyla Türkiye'nin sahip oldugu hakların korunması yonunde diplomatik kanallar en ust seviyede zorlanacak.

Kara yolundaki akıllı ulasım sistemleri tamamlanarak, uygulamaya konulacak. Kara yolundaki kazalardan kaynaklı olum, yaralanma ve hasarların en aza indirilmesi saglanacak.

Kara yolundaki darbogazlar giderilecek, kaza kara noktaları iyilestirilecek ve toplam 2 bin 872 kilometre bolunmus yol yapılacak.

Trafik guvenliginin en ust seviyede tesis edilebilmesi icin yol teknolojilerindeki gelismelerden de yararlanılarak denetimler etkinlestirilecek.

Elektronik denetim sistemlerinde anlık hız denetimi yerine ortalama hız denetimleri esas alınacak. Otoyol ve koprulerde dinamik fiyatlandırmayla talep yonetimi sistemi hayata gecirilecek.

Demir yolu yolcu tasımacılıgında kamu hizmeti yukumlulukleri belirlenerek demir yolları alternatif tren isletmecilerine acılacak.

Kamu ve ozel sektorun liman yatırımları koordine edilecek ve cevreye duyarlı, surdurulebilir liman uygulamaları yaygınlastırılacak.

Kucuk olcekli, dagınık, verimsiz ve hizmet kalitesi dusuk liman altyapısının onune gecilebilmesi için Ulastırma ve Altyapı Bakanlıgınca ilgili kurumlarla eş güdüm yapılarak gerekli tedbirler alınacak.

- "Yeşil Liman" uygulamaları

Limanlarda enerji verimliliginin artırılması, cevresel etkilerin en aza indirilmesi ve surdurulebilirligin saglanmasına yönelik "Yesil Liman" uygulamaları desteklenecek.

Ulastırma sektorunde bakım-onarım hizmetlerinin zamanında ve yeterli duzeyde karsılanmasını saglayacak bir yapı tesis edilecek. Ulastırma altyapılarına yonelik gerekli yatırımlara agırlık verilecek.

Havalimanları ve demir yolları altyapılarında onleyici bakım kavramının esas alındıgı bir varlık yonetim sistemi kurulacak.

Geçen yıl 211 milyon olan hava yolundan yararlanan yolcu sayısı, 55 milyonluk artışla 2023'te 266 milyona çıkarılacak.

- Demir yolunda emniyet artırılacak

Demir yolu yolcu tasımacılıgında tuketici odaklı talep yonetimiyle modern tren isletmeciligi yapılarak hizmet kalitesi artırılacak.

Demir yolunda emniyet artırılacak, gar ve istasyonlarda engelsiz ulasım imkanları artırılacak. Yolcu konforunun artırılması amacıyla tren hatları tamamlanacak. Yuksek Hızlı Tren (YHT) hatlarında arz ve talep dengesi gozetilerek tren planlaması yapılacak ve ekspres seferler artırılarak seyahat sureleri kısaltılacak.

Ulastırma sektorundeki yatırımlarda oncelik ve verimlilik odagı gozden gecirilerek, onceligini, yapılabilirligini kaybetmis projeler sonlandırılacak ve yatırımlarda rasyonellesme saglanacak.

Kentsel lojistik planlar, makro olcekteki mekansal strateji planları, cevre duzeni planları ve lojistik master planları es gudum icerisinde hazırlanacak ve uygulanacak.

Turkiye Lojistik Master ile Ulusal Ulastırma Ana planları tamamlanacak. Kentsel lojistik planlarının hazırlanması yonunde mevzuat duzenlemesi yapılacak.

Planda, lojistik ve ulaştırma sektörü hedefleri ise şöyle;

2018 2023
Hızlı tren Hat Uzunluğu (km, kümülatif)1.213 5.595
Demiryolu Yolcu Taşımacılığının Toplam İçerisindeki Payı (Karasal, yüzdelik) 1,3 3,8
Çift Hatlı Demir yolu Uzunluğunun Toplam Anahat İçerisindeki Payı (yüzde) 12,4

26,3

Kabotaj Hattında Elleçlenen Yükün Toplam Elleçlemeler İçerisindeki Payı (yüzde) 12,9 18
Havalimanı Toplam Yolcu Sayısı (Direkt Transit Dahil) (Milyon) 211266
Bölünmüş Yol Uzunluğu (Otoyol dahil) (kilometre, Kümülatif) 26.642 29.514
Otoyol Uzunluğu (kilometre, Kümülatif) 2.8423.779
BSK Kaplamalı Yol Ağı (km, Kümülatif) 25.215 31.478
İyileştirilen Kaza Kara Noktası 70 75
Trafik Kazaları Sonucu Hayatını Kaybeden Kişi Sayısı 6.6754.900

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber