YKS tercih sürecinde, YÖK üniversitelerin karnesini artık açıklamalı!

Öğrencilerin tercih süreçleri devam ederken YÖK tarafından üniversitelere verilecek karnenin açıklanması hızlandırılmalı!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Temmuz 2019 13:23, Son Güncelleme : 19 Temmuz 2019 12:25
YKS tercih sürecinde, YÖK üniversitelerin karnesini artık açıklamalı!

Bildiğiniz gibi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından 04 Mart 2019 günü yapılan açıklamada; "Bu yıldan başlayarak üniversitelerin başarı karnesini her yıl yayımlama kararı aldık. Üniversitelerimiz çeşitlendi, farklılaştı, sayıları arttı, rekabet gerekiyor. Rekabetin sonucunda başarının gözlemlenmesi, ölçülmesi ve bunun da topluma objektif ve nesnel bir şekilde açıklanması gerekiyor. Üniversitelerin değerlendirilmesi 5 ana başlıkta 42 göstergede olacak. Bu göstergelere ait 2018 yılı verileri ile üniversitelerimiz ölçülecek ve değerlendirilecek. Her bir üniversitenin geçen bir yıl içindeki performansının değerlendirilmesi her yılın başında açıklanacak." demişti.

Açıklamanın devamında ise karnede yer alan göstergelerle ilgili olarak Başkan Saraç;" Üniversite izleme ve değerlendirme ana kriterleri olarak eğitim ve öğretim; araştırma geliştirme, proje ve yayın; uluslararasılaşma; bütçe ve finansman; topluma hizmet ve sorumluluk ana başlıklar olarak belirlendi. Ana kriterlerin altında yer alan 42 alt gösterge arasında ise mezunların KPSS ve ALES gibi merkezi sınavlardaki başarıları, mezun olan doktora öğrenci sayısı, teknokent projelerine katılan öğrenci sayısı, üniversitenin doluluk oranı, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış makale sayısı, sonuçlanan patent sayısı, YÖK, TÜBA, TÜBİTAK Bilim, Teşvik ve Sanat Ödülleri sayısı, YÖK 100/2000 Projesi kapsamındaki öğrenci sayısı, üniversitenin dünya veya bölgesel akademik başarı sırası, yabancı uyruklu öğrenci sayısı, yabancı uyruklu doktoralı öğretim elemanı sayısı, üniversite öğretim elemanlarının aldığı uluslararası fonlara dayalı proje sayısı, Ar-Ge'ye harcanan bütçenin toplam bütçeye oranı, endüstri ile ortak yürütülen proje sayısı, genel bütçe dışında üniversiteye kazandırılan bağış ve fon miktarı, başta engelliler olmak üzere sosyal sorumluluk projeleri, sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanlarında varsa ödülleri gibi göstergeler bulunuyor." ifadesinde bulunmuştu.

Ayrıca Başkan Saraç üniversitelere karnenin verilmesinin ardından bir sıralama listesinin yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak; "Belirlenen ana başlıklar içerisinde sıralamalar söz konusu olabilir. Fakat biz her yıl karneyi açıklayacağız ama sıralamayı yapmayacağız. Sıralamayı, toplum devletin diğer ilgili kurumlarının ve tabii ki üniversitelere girmeye aday olan genç nüfusumuzun yapacağına inanıyoruz." dedi.

Diğer taraftan, YKS Kılavuzu dün itibarıyla ÖSYM tarafından adayların tercihlerini yapması için ilan edildi. Tercihler 23-29 Temmuz 2019 tarihlerinde yapılacak. Devlet ve vakıf üniversitelerinin sayısının artması ile birlikte aday öğrenciler tercihlerinde üniversiteleri birçok yönden inceleyerek karar vermektedir. Sadece iş kaygısı değil üniversitelerin önemli başarıları ve sıralamaları da çok etkili olmaktadır.

Üniversiteler tarafından olaya bakarsak ise artık öğrencinin peşinde koşan tamamen öğrenci odaklı bir anlayış ile yükseköğretim kurumları tercih sürecinde büyük bir rekabet içerisindeler.

Bu kapsamda, Üniversitelerin 42 başlıkta yapılacak sıralamalarının öğrencilerin tercihlerini etkileyeceği göz önüne alındığında YÖK tarafından üniversitelerin karnelerinin en kısa sürede ilan edilmesi faydalı olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber