Abdullah Gül 339 Oyla Cumhurbaşkanı Seçildi

367 şartı ile krize dönüşen Cumhurbaşkanlığı seçimi nihayet son buldu. Artık, bıkkınlık veren Cumhurbaşkanlığı seçim sürecine, Meclis son noktayı koydu. Bugün saat 15:00'de başlayan 3. tur oylamaya toplam 448 milletvekili katıldı. Abdullah Gül, toplam 339 oy olarak Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı oldu. Oylamada, Sabahattin Çakmakoğlu 70, Tayfun İçli ise 13 oy aldı. CHP'nin katılmadığı oylamada 24 de boş oy çıktı...

Haber Giriş : 28 Ağustos 2007 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan 3'üncü tur oylamada 339 oy olan Abdullah Gül Türkiye'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin 3'üncü tur gizli oylamasına 448 milletvekili katıldı.

Gül 339 oyla cumhurbaşkanı seçilirken, MHP Kayseri Milletvekili Sabahattin Çakmakoğlu 70, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli de 13 oy aldı.

Oylamada 24 oy boş çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın seçim sonucunu açıklaması, Genel Kurul'da alkışlarla karşılandı.

Toptan, Cumhurbaşkanı'na, seçildiğini bildirmek ve ant içmesi için birleşimi saat 18.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bu arada Abdullah Gül'ün eşi Hayrünisa Gül'ün yemin törenine katılmayacağı açıklandı.

AK Parti kaynakları devir teslim töreninin çarşamba günü yapılacağını açıklamıştı, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in ısrarı sonuç verdi. Devir teslim bugün saat 19.30'da ve basına kapalı olarak gerçekleştirilecek.

Genel Kurul'da 20 Ağustos Pazartesi günü yapılan ilk tur oylamada; AK Parti'li Gül 341, MHP'li Çakmakoğlu 70, DSP'li İçli 13 oy alırken, ikinci turda da Gül'e 337, Çakmakoğlu'na 71, İçli'ye ise 14 oy çıkmıştı.

GEÇMİŞ DÖNEMLER

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu 1'inci Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk ve 2'nci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü TBMM'de oylamaya katılan milletvekillerinin tümünün oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilmişti.

TBMM'de seçilmeyen tek cumhurbaşkanı ise 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren oldu. Evren, 7 Kasım 1982 yapılan halkoyu ile kabul edilen Anayasa'nın geçici 1'inci maddesi uyarınca Cumhurbaşkanı sıfatı kazanmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 6'ncı Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk 15'inci turda, 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal, 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 3'üncü turda cumhurbaşkanı seçilmişti.

Abdullah Gül'ün özgeçmişi

Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül, 16 yıllık milletvekilliği döneminde 58. Hükümette Başbakan, 59. Hükümette ise 4 yılı aşkın süredir Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyetin ilanının 27. yıldönümü olan 29 Ekim 1950'de Hamdi Ahmet Bey ve Adeviye Gül'ün oğlu olarak Kayseri'de dünyaya geldi

Orta öğrenimini Kayseri Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine giren Gül, aynı fakültede mezuniyet sonrası doktorasını aldı. Burslu olarak doktora çalışmaları için iki yıl Londra ve Exter'de kalan Gül, Türkiye'ye dönüşünde Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünün kuruluşunda çalıştı ve burada iktisat dersleri verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 1983-1991 yılları arasında merkezi Cidde'de olan İslam Kalkınma Bankasında (IDB) İktisat Uzmanı olarak çalıştı. 1991 yılında Uluslararası İktisat dalında doçent olan Gül, 1991 yılında yapılan erken seçimle Refah Partisi'nin (RP) Kayseri Milletvekili olarak parlamentoya girdi ve IDB'den istifa etti.

PRO MERİTO? MADALYASI VE ?ONURSAL ÜYE? UNVANI

1992 yılından itibaren, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Üyeliği yapan Abdullah Gül, konseyin Kültür, Tüzük, Siyasi ve Ekonomik Kalkınma komitelerinde çalıştı.

Avrupa Konseyi'ndeki başarılı çalışmalarından dolayı kendisine ?Pro Merito' madalyası ve konseyin sürekli ?Onursal Üyesi' unvanı verilen Gül, 1993'te RP'nin dış işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.

Bu süre içinde Avrupa ve Amerika'daki birçok kuruluşta yaptığı konuşmalarla, partisinin görüşlerini anlatan Gül, 1995'te yapılan genel seçimlerde, ikinci kez RP'den Kayseri Milletvekili seçildi.

Cumhurbaşkanı Gül, 1991-1995 tarihleri arasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yaptı. 1995 yılında TBMM Dışişleri Komisyonu üyeliğine seçilen Gül, Necmettin Erbakan'ın başkanlığında kurulan RP-DYP koalisyon hükümetinde (54. Hükümet), Devlet Bakanlığı ve Hükümet Sözcülüğü görevinde bulundu. Gül, RP'nin kapatılmasının ardından girdiği Fazilet Partisi'nde (FP) Genel Başkan Yardımcısı olarak görev aldı.

18 Nisan 1999'da yapılan 21. Dönem milletvekilliği genel seçiminde FP Kayseri Milletvekili olarak 3. kez parlamentoya giren Abdullah Gül, seçimden yaklaşık 1 yıl 1 ay sonra yapılan FP kurultayında, Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteğini alarak genel başkanlığa adaylığını koydu.

Abdullah Gül, 14 Mayıs 2000 tarihinde yapılan FP 1. Olağan Kongresi'nde 521 oy alarak Recai Kutan'ın (633 oy) gerisinde kaldı.

58. HÜKÜMETTE BAŞBAKANLIK YAPTI

Cumhurbaşkanı Gül, FP'nin Anayasa Mahkemesince kapatılması sonrasında 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan AK Parti'nin önde gelen isimleri arasında yer aldı ve Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.

3 Kasım 2002'de yapılan erken genel seçimlerde AK Parti'den Kayseri Milletvekili seçilen Abdullah Gül, 18 Kasım 2002'de Türkiye Cumhuriyeti'nin 58. Hükümetini kurdu. Abdullah Gül'ün başbakanlığı sırasında, Recep Tayyip Erdoğan AK Parti Genel Başkanlığını sürdürdü.

Anayasa ve yasalarda yapılan değişiklikle aday olmasının önündeki engeller kalkan AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, YSK tarafından iptal edilerek 9 Mart 2003'te yenilenen Siirt seçimlerinde milletvekili seçildi.

Abdullah Gül, Erdoğan'ın 11 Mart 2003'te, TBMM Genel Kurulunda ant içmesinin ardından 58. Hükümetin istifasını sundu. 14 Mart 2003'te Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında kurulan 59. hükümette Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Gül, 22 Temmuz 2007 seçimlerinde 5. kez Kayseri'den milletvekili seçildi.

Hayrunisa Gül ile 21 Ağustos 1980'de evlenen ve Ahmet Münir, Kübra, Mehmet Emre adlarında üç çocuk babası olan Cumhurbaşkanı Gül, İngilizce ve Arapça biliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber