Sosyal denge sözleşmelerine ücretsiz kreş, kamp, otopark gibi maddeler konulamaz

Sayıştay Başkanlığı, Adana Seyhan Belediyesine yönelik 2019 yılı Denetim Raporunda, sosyal denge sözleşmelerine "çalışanların eş ve çocuklarına kreşlerden, kamplardan ücretsiz yararlanma", "çalışan kooperatiflerine 10 yıl ödeme üsreli arsa bulma", "hastalanma, cenaze, taşınam gibi durumlarda belediye araçlarını ücretsiz kullanma", "Sendika şube ve işyeri temsilcilerine işyeri telefonundan ücretsiz olarak yararlanlanma", "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadın çalışanlar ücretli izinli sayılması" gibi maddelerin konulamayacağına karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Ocak 2021 00:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sosyal denge sözleşmelerine ücretsiz kreş, kamp, otopark gibi maddeler konulamaz

Sayıştay Başkanlığı, Adana Seyhan Belediyesine yönelik 2019 yılı Denetim Raporunda, sosyal denge sözleşmelerine "çalışanların eş ve çocuklarına kreşlerden, kamplardan ücretsiz yararlanma", "çalışan kooperatiflerine 10 yıl ödeme üsreli arsa bulma", "hastalanma, cenaze, taşınam gibi durumlarda belediye araçlarını ücretsiz kullanma", "Sendika şube ve işyeri temsilcilerine işyeri telefonundan ücretsiz olarak yararlanlanma", "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadın çalışanlar ücretli izinli sayılması" gibi maddelerin konulamayacağına karar verdi.

Sayıştay Başkanlığı, Adana Seyhan Belediyesine yönelik 2019 yılı Denetim Raporu'nun ilgili bölümü şu şekildedir:

BULGU 19: Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi'ne Konusu Dışında Hükümler Konulması

Belediye ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) arasında imzalanan 01.01.2019 yürürlük tarihli Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi'nin incelenmesi sonucunda mevzuata aykırı hükümler içerdiği görülmüştür.

Belediye ile yetkili sendika arasında imzalanan sosyal denge tazminatı sözleşmesinde, sözleşmenin konusuna girmeyen düzenlemelere yer verilmiştir.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin ek 15'inci maddesinde, Belediyelerin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği, ödenebilecek aylık tutarın 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'na göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçemeyeceği ve anılan Kanun'da öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirlenebileceği hüküm altına alınmıştır.

4688 sayılı Kanun'un "Mahalli İdarelerde Sözleşme İmzalanması" başlıklı 32'nci maddesinde "27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz." hükmüne yer verilmiştir.

Bu hüküm gereğince; 27.06.1989 tarihli ve 375 sayılı KHK'nin Ek 15'inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince karar verilmektedir. Sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminat tutarı ise ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendika ile belediye başkanı arasında imzalanan sözleşme ile belirlenmektedir. Madde metninden açıkça anlaşılacağı üzere belediye başkanı ile sendika temsilcisi sadece ödenecek olan sosyal denge tazminat tutarını kanuni sınırlar içinde tespit etmek üzere yetkilendirilmiştir. Bu nedenle sosyal denge tazminatı sözleşmesini, toplu sözleşme gibi değerlendirmek ve sözleşme metnine yetkilendirilen husus dışında hükümler koymak mümkün değildir. 4688 sayılı Kanun'un 32'nci maddesinde mahalli idarelerle imzalanan sözleşmenin Kanun'un uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılamayacağı açıkça belirtilmiştir.

Belediye ile yetkili sendika arasında imzalanan sosyal denge tazminatı sözleşmesi incelendiğinde;
Mezkür sosyal denge sözleşmesinin; "Sosyal Çalışmalardan Yararlanma" başlıklı 15'inci maddesinde;
"a) Belediyenin mülkiyeti ve kendi varlıkları üzerinde kurulu olup, belediye ya da özel kurumlarca işletilen lojman, kamp, kreş, etüt, spor, kültür vb. tesislerden çalışanların eş ve çocukları ücretsiz yararlanır.
(...)
c) Toplu Konut Alanı Temini: Çalışanlardan kendisine ve eşine ait konutu bulunmayan, çalışanların talebi halinde, işveren sendika üyelerine kurmuş veya kuracak olduğu kooperatife imkanları nispetinde rayiç bedeli üzerinde 10 yıl ödeme süreli arsa temin eder, belediyenin kendi imkanı yok ise diğer belediyelerden temin edilmesi yönündeki çalışmaya yardımcı olur.
d) Belediye, çalışanların talebi halinde hastalanma, cenaze, düğün, taşınma gibi ihtiyaçlarında kurumun araçlarından ücretsiz yararlandırır." hükümleri yer almakta,

"Sendika Yönetici ve Temsilcilerinin Sendikal Çalışmaları" başlıklı 18'inci maddesinde;
"c)Sendika, ilgili şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri, işyerindeki sendikal faaliyetler için ihtiyaç duyulması halinde imkanlar ölçüsünde işyerlerinin binek araçlarından yararlanırlar.
d)Sendika şube ve işyeri temsilcileri gerektiğinde iç ve dış görüşmeler için işyeri telefonundan ücretsiz olarak yararlandırılır." denilmekte,


"Sosyal Haklar" bölümü "Otopark ve Araç Tahsisi" başlıklı 23'üncü maddesinde;
"a) Çalışanlar Belediyenin otoparkından ücretsiz olarak yararlanır."

"Diğer Haklar ve Ücretli İzinler" başlıklı 24'üncü maddesinde;
"a) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadın çalışanlar ücretli izinli sayılırlar."
denilmektedir.

Şeklinde 4688 sayılı Kanun'un 32'inci maddesine aykırı olarak sosyal denge tazminatı uygulanmasına ilişkin olmayan düzenlemelere yer verildiği tespit edilmiştir.

Sosyal denge tazminatı sözleşmesine, sosyal denge tazminatının tutarının belirlenmesi ile uygulanmasına ilişkin hükümler dışında herhangi bir hüküm konulması kanuna aykırılık teşkil etmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber