YÖK: Rektörün dili sürçmüş

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 03 Aralık 2007 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK, öğretim üyelerini 'kimlerle görüştüğünüzü sesli olarak biliyorum' diyerek tehdit eden Kadri Yamaç hakkında soruşturma açmaya gerek görmedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), öğretim üyelerini 'kimlerle görüştüğünüzü sesli olarak biliyorum' diyerek tehdit eden Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'ı aklayan bir karar verdi.

Mahkemenin zorlamasıyla Yamaç hakkında soruşturma açan YÖK, 'cezai soruşturmaya gerek olmadığına' hükmetti. YÖK Soruşturma Kurulu üyeleri 'rektörün dilinin sürçtüğünü' öne sürdü.

Gazi Rektörü Kadri Yamaç, 8 Haziran 2006'da Teknik Eğitim Fakültesi Akademik Kurulu'nda yaptığı konuşmada öğretim üyelerini tehdit etmişti. Öğretim üyelerine 'kimlerle ne konuştuğunuzu biliyorum' diyen Yamaç, "Kırmızı plaka AA denilen kişi devlet istihbaratının tahmin edersiniz çok önemli bölümleri paylaştığı kişilerdir. Üzülerek söyleyeyim; ben bu fakültede isim isim, maalesef hangi hocanın hangi reislerle, hangi saatlerde nerede hangi görüşmeleri yaptığını sesli olarak, bunu biliyorum." ifadelerini kullanmıştı. Konuşmanın ardından öğretim üyeleri suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yetkisizlik kararıyla dosyayı YÖK'e gönderdi. YÖK, Yamaç hakkında soruşturma açmadı. Rektörün sözlerinin duyumdan ibaret olduğunu savunan YÖK, bu bilgilerin MİT'ten gelmediğini kaydetti. Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu YÖK'ün kararının ardından Ankara 14. İdare Mahkemesi'ne 'soruşturma açılmasına gerek yok' kararının yürütmesinin durdurulması talebiyle dava açtı.

İdare Mahkemesi, öğretim üyelerinin konuşmalarını dinleyen Yamaç hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Bunun üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulu, Yamaç hakkında fezleke düzenledi. Fezlekede, davacılar Prof. Dr. Aykaç ve Prof. Dr. Tokuçoğlu'nun Kadri Yamaç'ın konuşması hakkında suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Burhan Aykaç'ın iddialarına yer verilen fezlekede, Rektör Yamaç'ın 'daha önce dekanlığını yaptığı fakültesinin geçmiş yönetimini suçlayıcı ifadeler kullandığı, yasal olmayan yollarla üniversitede görevli öğretim üyelerini dinlettirdiği ve istihbarat birimlerince takip ettirerek görevi kötüye kullanmak' iddiaları bulunduğu belirtildi. İddia ve isnatların suç duyurusunda bulunan öğretim üyelerini doğrudan hedef alan ve ilgilendiren konular olmadığının vurgulandığı fezlekede, rektörün Teknik Eğitim Fakültesi Akademik Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasının yasal olmayan şekilde CD'ye kaydedildiği, konuşmayı dinleyen öğretim üyelerinin şikayette bulunmadığı belirtildi.

Yamaç hakkında, cezai yönden bir işlem yapılmasına gerek olmadığı kaydedilerek, men-i muhakeme kararı verilmesi talep edildi. YÖK üyeleri Prof. Dr. Ergin Nami Nomer başkanlığında, Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu ve Prof. Dr. Ethem Tolga'dan oluşan son soruşturma kurulu, Denetleme Kurulu'nun talebi doğrultusunda karar verdi. Fezlekedeki gerekçeleri rapora koyan kurul, rektörün 'sözlü' yerine yanlışlıkla 'sesli' dediğini savundu.

Denetleme Kurulu'nun Rektör Yamaç hakkında soruşturmaya gerek görmemesinin ardından Prof. Dr. Haluk Tokuçoğlu İdare Mahkemesi'ne kararın iptali için dava açtı. Tokuçoğlu'nun dava dilekçesinde, YÖK'ün Yamaç hakkında verdiği men-i muhakeme kararının idari yargı kararı gereği yapıldığı hatırlatıldı. Dilekçede şöyle denildi: "YÖK, baştan savma bir soruşturma ile hukuka aykırı bir karar vermiştir. Dinleme ve takip yaptırdığını açıkça söyleyen rektöre cesaret vermiştir. Uygulamanın devam etmesi halinde takip ve dinleme devam edeceği için telafisi imkansız zararlar doğuracaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber