İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Klinik/ laboratuar şef ve şef yardımcıları ile uzmanlık öğrencilerinin yetki ve sorumluluklarına ilişkin genelge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Aralık 2007 17:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü

Sayı :B.10.0.SEG.0.06.00.02
Konu :Tıpta Uzmanlık Eğitimi

GENELGE
2007 / 105

Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri hem sağlık hizmetinin sunulduğu hem de uzmanlık eğitiminin verildiği hastanelerdir. Uzmanlık eğitimi sürecinde uzmanlık eğitimi alanların mesleki gelişiminin sağlanmasının yanı sıra hastaların güvenli sağlık hizmeti almasının garanti altına alınması mutlak zorunluluktur. Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde verilen uzmanlık eğitiminin kalitesinin arttırılması, nitelikli uzmanlık eğitimi verilmesi, sunulan sağlık hizmetinin kalite ve verimliliğinin arttırılması ile bu hastanelerin en üst düzeyde sağlık hizmeti sunan merkezler haline getirilmesi esastır. Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitiminin kalitesinin arttırılması sunulan sağlık hizmetinin kalitesini arttıracağı gibi daha kaliteli sunulan sağlık hizmeti de eğitimin niteliğini arttıracaktır.

Klinik / laboratuar şef ve şef yardımcıları eğitim sorumlusudur ve eğitim klinik /laboratuarlarının bilimsel ve idari işleyişinden, uzmanlık öğrencilerinin uygun ve yeterli eğitim almalarından, düzenli ve yeterli düzeyde sağlık hizmeti verilmesinden, çalışan kişiler arasındaki iş bölümü ve koordinasyonun sağlanmasından sorumlu kişilerdir. Aynı dalda birden fazla eğitim sorumlusunun bulunduğu kliniklerde her eğitim sorumlusunun yukarıda ifade edilen sorumlulukları olmakla birlikte uzmanlık eğitiminde koordinasyonu sağlamak klinik / laboratuar şefinin, birden çok klinik / laboratuar şefinin bulunduğu bölümlerde ise koordinatör şefin sorumluluğu altındadır.

Uzmanlık öğrencileri, uzmanlık sınavı ile o hastanedeki bir uzmanlık alanında uzmanlık eğitimi almaya hak kazanmış kişilerdir. Aynı uzmanlık dalında birden çok şefin olduğu hastanelerdeki uzmanlık öğrencileri şeflik birimlerini değil, klinik / laboratuarı kazanarak eğitim almaya hak kazanmış kişilerdir. O sebeple, her bir uzmanlık öğrencisi eğitimde görev alan tüm kişiler ile birlikte çalışarak eğitim sorumluları ve şeflik birimleri arasında rotasyona tabi tutulacaklardır. Kimi hastanelerimizde uzmanlık öğrencilerinin klinik / laboratuarlar arasında rotasyon yaptırılmadığı duyumları alınmaktadır. Uzmanlık öğrencilerinin klinik / laboratuarlar arası bu tür rotasyonları yaptırılmıyor ise tüm şeflikler arasında rotasyonlarına 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle başlanmış olacaktır. Klinik / laboratuardaki tüm uzmanlık öğrencileri uzmanlık eğitimine başladığı tarih esas alınarak, bundan önceki sürede uzmanlık eğitimi aldıkları şeflik birimleri de dikkate alınarak, geri kalan asistanlık sürelerinin tüm şefliklerde eşit olarak geçirmeleri sağlanacaktır. Ayrıca uzmanlık öğrencilerinin eksiklerini tamamlamaları amacıyla diğer hastanelere rotasyonları planlanabilecektir. Bu planlamalarda bir daldaki tüm uzmanlık öğrencileri aynı olanaklardan eşit olarak yararlanacak ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen usul ve esaslara uyulacaktır. Uzmanlık öğrencilerinin o uzmanlık alanının uygulamalarını öğrenmesi ve yeterli eğitimi alabilmesi esastır. Her bir uzmanlık öğrencisinin yeterli eğitim almasının sağlanması tüm eğitim sorumlularının ortak sorumluluğudur. Birden çok şeflik biriminin olduğu hastanelerde her bir uzmanlık öğrencisinin eğitim programları ve uzmanlık eğitimleri ile ilgili bu planlamaları Aralık ayı içerisinde başhekimliklerce tamamlanacaktır. Planlamalarda ifade edilen düzenlemelere uyulup uyulmadığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından da kontrol edilecektir.

Hastanede çalışan tüm uzman doktorlara gerek poliklinik hizmeti vermeleri gerekse uzmanlık alanları ile ilgili diğer işlerde kullanmaları için doktor odaları verilecektir. Her bir uzman doktora bir doktor odası verilmesi esas olmakla beraber bunun sağlanamadığı hastanelerde bu gerçekleştirilinceye kadar bir doktor odasının birden çok kişi tarafından kullanılması planlanacaktır. Doktor odası uygulamasına geçilinceye kadar, birden çok uzmanlık öğrencisi tarafından kullanılan ve uzmanlık öğrencisi (asistan doktor) sayısınca hastanın muayenesine imkan sağlayan geniş mekanların kullanılmasına devam edilebilir. Ancak bu alanlarda verilen poliklinik hizmetleri yalnızca uzmanlık öğrencilerine bırakılmayacak, uzmanlık öğrencileri eğitimde görev alan doktorlar nezaretinde bu uygulamalara katılacaklardır. Uzmanlık eğitiminde görev alanlar, klinik/ laboratuar uygulamalarında uzmanlık öğrencileri ile birebir çalışacaklardır. Hastanelerde her kademedeki uzman doktorlara tahsis edilen, poliklinik hizmetlerinin yürütüldüğü ve doktorların kendi kullanımındaki odaların yanı sıra uzmanlık alanlarının ihtiyacına göre özel teknik donanım gerektiren odalar hazırlanabilir. Bu odalar o uzmanlık alanı doktorlarının ortak kullanım alanlarıdır ve yukarıda ifade edilen doktor odaları olarak değerlendirilmeyecektir. Sadece uzmanlık öğrencilerince yürütülen poliklinik hizmetleri ve poliklinik alanları uygulamasına eğer devam ediliyor ise son verilecektir. Uzmanlık eğitimi görenlerin nöbeti de yine uzman nezaretinde devam edecektir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
Uzm.Dr.Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU
Bakan a.
Müsteşar

Dağıtım : Bilgi :
Gereği : B Planı
Eğt.Araş.Hast.bulunan Valilikler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber