Gaziantep'te yemek turu nasıl yapılır?

Furkan Kumkaya Memurlar.net için yazdı...

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Temmuz 2021 00:10, Son Güncelleme : 12 Temmuz 2021 14:26
Gaziantep'te yemek turu nasıl yapılır?

Dünyanın en önemli gastronomi şehirlerinden biri olan Gaziantep bir süredir, tarihi noktalarından ziyade meşhurlaşmış zengin mutfağı için ziyaretçiler alıyor. Ülkemizde her geçen gün daha da yaygınlaşan sosyal medya sayesinde daha da hızlı dağılan yemek kültürü onları tatmaları için birçok damağı cezbediyor. Daha eski dönemlerde yalnızca televizyon programları sayesinde öğrendiğimiz yemekler artık sosyal medyadaki birçok içerik üreticisi tarafından hergün servis ediliyor. Telefonlarımızı elimize aldığımızda önümüze gelen bu tatları ise deneyimlemek için istek duyuyoruz. Hal böyle olunca da bu bölgeye akınlar başlıyor. Şimdi rotasına Gaziantep'i ekleyenler için hızlı ve nokta atışı bir yemek turu hazırladık. Bu yola çıkacak olanlara şimdiden afiyet olsun diyoruz.

GAZİANTEP'TE YEMEK YEMEYE ERKEN BAŞLANIR

Erken denildiğinde aklınıza ilk gelen saatler sabah 7-8 olabilir. Fakat Gaziantep'te erken denildiğinde 3-4 akla gelir. Çünkü Gaziantep'te normal bir gün saat 05:00'da başlar. Şehre yemek için gelen ve bu konudan haber olmayan birçok ziyaretçi kahvaltıya 8-9 gibi gider ve "çok geç kaldınız" gibi cümleler duyar. Eğer siz de bu yazıyı okumayanlar gibi şanssız olmak istemiyorsanız Gaziantep yemek turuna en geç 6 gibi başlamalısınız.

GAZİANTEP SABAH YEMEKLERİ

Gaziantep yemek turu yapmak isteyen misafirler sabahın erken saatlerinde bazı temel yemek gruplarını yiyebilirler. Tercihinize göre bir gün içerisinde yiyeceğiniz yemek kombinasyonları oldukça fazladır. Bu sebeple kendi kombinasyonunuzu seçmeniz için sizler için öğün bazlı bir rehber sunacağız. Sabah saatlerinde yenecek olan yemekler genel olarak şunlardır;

Beyran; Sabah saatlerinin en çok tercih edilen yemeği olan beyranı birçok kişi çorba olarak bilse de aslında bu bir yemek olarak geçiyor. Hazırlanışında bakır tabağın içerisinde zemine iç yağı yerleştiriliyor, üzerine haşlanmış yağsız ve tuzsuz pilav ve haşlanmış kuzu eti ekleniyor. Ardından ocağa alınan bakırın üzerine pul biber, sarımsak ve et suyu koyularak hazırlanır. Masada da tercihe bağlı olarak üzerine karabiber ve limon eklenerek yenir. Beyran için en çok tercih edilen nokta ise "Metanet Lokantası" oluyor. Metanet lokantası turistik de bir yer olduğu için servisini gün boyu yapmakta. Beyran'ın buradaki 2021 fiyatı ise 27 ?.

Çorba; Sabah saatlerinin bir diğer alternatifi de çorbacılar. Çorba çeşitlerinin ise herhangi bir sınırı yok diyebiliriz. En çok tercih edilen çorbalar, mercimek, pirinç, kelle-paça olarak göze çarpıyor. Her ustanın ise kendine özel tarifleriyle yaptığı bu çorbaların hepsi de çok farklı tatlara sahip olabiliyor. Bu çorbacılar esnafların yoğun olduğu kale ve çevresinde bulunuyorlar. Çorba fiyatları ise 7 ? den başlıyor.

Ciğer; Antep kahvaltısında en çok tercih edilen yemeklerden biri de ciğer. Sabah en geç 8'de servislerin birçoğu kapanmaya başlıyor. Sabah servis edilen ciğer gün içinde yediklerinizden daha özel bir lezzete sahip oluyor. Bunun sebebi ise havanın hala serin olduğu bir saatte binlerce şişin aynı anda tüm şehir merkezinde pişiyor olması olabilir. En çok tercih edilen ciğerciler ise hemen kalenin altında bulunan ciğerciler oluyor. Tırnaklı pide arasında servis edilen ciğerin tadına doyamıyorsunuz. Fiyatları ise ortalama olarak 15 ? çevresinde seyrediyor.

Katmer; Gaziantep sabah yemeklerinin en önemli kısmı ise Katmer ile taçlanmaları oluyor. Katmer tatlı değil mi sabah sabah ne tatlısı diyebilirsiniz ama Gaziantep'te işler böyle yürüyor. Sabah 6 da servise başlayan katmerciler yemeklerinden sonra katmerini yemek isteyen misafirlerini karşılıyorlar. Gaziantepte her sabah günün ilk ışıkları ile binlerce katmer tüketiliyor. İmbik kaymağı yada sağan kaymağı adı verilen kaymaklar ile hazırlanan bol fıstıklı ve şekerli karışımın çıtır hamur içinde pişmesi ile oluşan lezzet için en meşhur yerler "Katmerci Cumali Usta" ve "Zekeriya Usta" olarak biliniyor. Katmerin fiyatı ise 30?.

GAZİANTEP ÖĞLE YEMEKLERİ

Sabahın erken saatlerinde başlayan Gaziantep turumuz öğle yemekleri ile devam ediyor. Gaziantep'te gün erken başladığı için öğle yemeği de doyurucu menülerle doluyor. Öğle yemekleri için tercih edilen yemeklerin bazıları akşam yemeklerinde de tercih edilse de bazıları her öğle yemeğinin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Lahmacun; Gaziantep denince akla gelen yemeklerden ilki de şüphesiz lahmacun oluyor. Antep lahmacunu olarak bilinen diğerlerinden biraz daha acılı olan versiyonu olsa da şehirde lahmacunun birçok çeşidi yapılıyor. Şehirde lahmacun için en çok tercih edilen restoran olan "Çıtır Lahmacun" servis usulü ile misafirlerine farklı bir deneyim sunuyor. Ülkemizin genelinde lahmacun siparişi verildiğinde ilk lahmacun çıtır ve sıcak yenebilirken sonrakiler daha soğuk veya çıtırlığını kaybetmiş oluyorlar. Burada ise aralıksız bir lahmacun arzı bulunuyor. Her çıkan lahmacunu servis eden garsonlar bittikçe taze çıkandan ekleme yapıyor. Bu sayede hep çıtır ve sıcak lahmacun yemiş oluyorsunuz. Şehirdeki lahmacun fiyatları heryerde değişsede ortalama 7? ile 12? arasında değişiyor.

Nohut Dürüm; Gaziantep öğlen menüsünde en çok tercih edilen yemeklerden biri de nohut dürüm. Nohut dürüm, haşlanmış ve bir kısmı püre haline getirilmiş nohutun sıcak tırnaklı pide arasında servis edilmesine deniyor. Nohutu yalnızca pide yemek isterseniz öyle de yiyebilirsiniz fakat dürümün arasına oldukça fazla çeşit meze ekleniyor. Genel tercih soğan, sumak, maydanoz karışı olurken bazı restoranlarda içine birçok kızartma çeşidi de dahil olabiliyor. Fiyatlar ise 7.5? ile 10? arasında değişiyor. Oldukça doyurucu bir dürüm olduğunu hatırlatalım.

GAZİANTEP YEMEKLERİNE BAKLAVA MOLASI

Gaziantep akşam yemeği menüsüne geçmeden önce size Gaziantep baklavalarından söz etmek gerekiyor. Antep denildiğinde yemek için akla lahmacun ve beyran geliyorsa tatlı denilince de akla ilk olarak baklava geliyor. Şehrin yüzlerce yıllık geleneği olan baklava yapımı birçok usta yetiştirmiş. Bu ustalar ise kendi hünerlerini sergilemek için kendi dükkanlarını açmışlar. Şehirde sadece baklava satan dükkanların açılması ise baklava ustalığı kadar eski değil. Daha önce lokantaların bir parçası olarak servisi olan baklavacılık daha 1940'lardan sonra yalnızca baklava satılan dükkanlara geçmiş. Bu geleneğin şehirde birçok başarılı temsilcisi bulunuyor.

Şehirde yapılan baklavanın sonsuz çeşidi bulunuyor. En çok üretilen çeşitleri ise şöyle sıralayabiliriz;

- Sade Baklava

- Şöbiyet

- Yaprak Şöbiyet

- Midye

- Havuç Dilim

- Fıstık Ezme

- Kare Baklava

- Fıstık Sarma

Şehirde baklava sanatının her çeşidini bulabiliyorsunuz. En iyi baklavacı neresi diye sorduğunuzda ise herkes başka bir nokta önerebiliyor. Çünkü Gaziantep'te kötü baklava yeme şansınız yok denecek kadar az. Şehirdeki en popüler baklavacılar ise; Koçak, Çelebioğulları, Zeki İnal, Güllüoğlu ve İmam Çağdaş olarak öne çıkıyor.

GAZİANTEP AKŞAM YEMEĞİ

Gaziantep gastronomi başkenti olurken tescil edilmiş 200'ü aşkın tescillenmiş yemeği ile bu başarıya ulaşıyor. Fakat şehirde yapılan bu yemeklerin %90'ı evlerde yapılan yemekler olarak geçiyor. Bu yemeklerinde birçoğu uzun zaman önce bir eski nesilde son bulmuş durumda. Gastronomi başkentinde adını bilsenizde yiyebileceğiniz yemeklerin sayısı oldukça az. Diğer yemeklerin pişirilmesi ise fırınlarda yapılıyor. Şehir geleneği olduğu üzere hazırlanan yemeklerin çoğu fırınlara bırakılıyor ve söylenen saatte alınarak akşam yemeği olarak tüketiliyor. Gaziantep akşam yemeklerinin en önemli yemeği ise meyvelisinden, sebzelisine kadar çeşitlenen geniş kebap çeşitleri oluyor.

Ali Nazik; Gaziantep mutfağının en karakteristik akşam yemeklerinden biri de Ali Nazik. Ülkemizin birçok yerinde yapılan Ali Nazik ana yemek olarak yeniyor olsa da çoğunlukla meze olarak tercih ediliyor. Yapılışında ise kuzu eti yada kıyma kullanılıyor. Restoranlarda çoğunlukla kıymalı versiyonu bulunan Ali Nazik Kebabının fiyatları ise ortalama 50? ile 65? arasında değişiyor.

Patlıcan Kebabı; Her ne kadar yalnızca buraya özgü olmasa da en iyi yapıldığı şehirlerden biri de Gaziantep olarak göze çarpıyor. Şişe geçirilerek mangal ateşinde pişirilerek yapılması yeğlenen kebabı daha çok meşhur olmayan yerlerde denemenizi tavsiye ediyoruz.

GAZİANTEP'İN DİĞER TATLARI

Gaziantep'te bulabileceğiniz lezzetlerin bir sınırı gerçekten de yok denecek kadar az. Baharat çeşitliliği ve yemişlerin bolluğuyla bezenmiş olan çarşıların içerisinde adeta kendinizi kaybedebiliyorsunuz. Kurutulmuş sebze ve meyve üretiminde de Gaziantep oldukça iddialı bir şehir olarak göze çarpıyor. Şehrin içerisinde gezdikten sonra tüm yemekleri yedikten sonra sizleri Gaziantep'in en eski noktalarından birine khaveye davet ediyoruz. IV. Murat'ın Bağdat seferi sırasında uğradığı noktada kurdurulan bu kahvehane şimdilerde ülkemizin en eski kahvehanelerinden biri olarak hizmet veriyor. 1635 yılında kurulan Tahmis'in vazgeçilmezi ise "Menengiç Kahvesi". Tahmis şehir merkezindeki çarşı içerisinde bulunuyor.

Şehirde her şeye dokunan fıstık vazgeçilmez lezzetlerden biri olarak ortaya çıkıyor. Hatay künefesinin fıstıkla ve kadayıfının pişirilme usulüyle Gaziantep versiyonları bulunuyor. Öyle ki neredeyse Antep künefelerindeki çeşit Hatay'dakilerden daha da fazla diyebiliriz. Fıstığın diğer bir kullanım yeri ise Anteplilerin vazgeçemediği sokak lezzeti olan fıstık şekerinde karşımıza çıkıyor. Yanında da badem şekeri ile birlikte seyyar tezgahlarda satılan bu şekerlerden de mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber