İcra müdürlüğü sınavı için önemli karar... Aynı doğru sayısına sahip adaylar farklı puan alabilir mi?

Danıştay 12. Dairesi, İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavına açılan bir davada, standart sapma işlemi uygulandığı için aynı doğru sayısına sahip adayların farklı puanlar alabileceğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Temmuz 2021 14:36, Son Güncelleme : 12 Temmuz 2021 17:37
İcra müdürlüğü sınavı için önemli karar... Aynı doğru sayısına sahip adaylar farklı puan alabilir mi?

İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavına katılan ve sınavda 69.06429 puan alarak başarısız sayılan davacı tarafından, sınav sorularına yanlış uygulanan standart sapma işleminin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.

İlk derece mahkemesi davayı reddetmiştir. Mahkeme şu hususlara vurgu yapmıştır.

Davacıyla aynı doğru sayılarına sahip emsal 9 adayın sınav sonucu en düşük 66.47, en yüksek 72.11 dir. Puanı en yüksek hesaplanan adayın diğer adaylardan faklı olarak en az doğru cevap verilen alan soruları Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu alt testlerinde sorulan toplam 9 soruya 9 doğru cevap vermiştir.

Emsal diğer adayların belirtilen alt testlere ağırlıklı olarak 6 doğru cevap vermiştir.

Davalı idarece standart sapma ve başarı puan hesaplamaları bir formül kullanılarak hesaplanmış, alt testlerde farklı doğru sayılarına sahip olan fakat Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testinde aynı sayıda doğru cevabı bulunan adayları genel başarı puanının farklı olmasının da işin doğası gereği olduğunu belirtmiştir.

Danıştay 12. Dairesi bu kararı onamıştır.

T.C.
DANIŞTAY
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No: 2020/2020
Karar No: 2021/96

TEMYİZ EDEN (DAVACI) : .
VEKİLİ: Av..
KARŞI TARAF (DAVALI) : . Başkanlığı.
VEKİLİ: Av. .
İSTEMİN KONUSU : . İdare Mahkemesinin. tarih ve E:., K:. sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

DAVA KONUSU İSTEM:

Dava, 28 Aralık 2019 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavına katılan ve sınavda 69.06429 puan alarak başarısız sayılan davacı tarafından, sınav sorularına yanlış uygulanan standart sapma işleminin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.

İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ:

İdare Mahkemesince; davalı idarece standart sapma ve başarı puanlarının bir formül kullanılarak hesaplandığı, alt testlerde farklı doğru sayılarına sahip olan fakat Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testinde aynı sayıda doğru cevabı bulunan adayları genel başarı puanının farklı olmasının da işin doğası gereği olduğu, davacı tarafından genel amaçlı dilekçe ile davalı idareye yeniden inceleme talebiyle yapılan başvuru üzerine yapılan değerlendirme neticesinde bir hata tespit edilmediği, dolayısıyla sınav sorularına uygulanan standart sapma ile ilgili olarak hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI:

Davacı tarafından, İdare Mahkemesince ayrıntılı bir hesap gerektiren standart sapmanın herhangi bir yetkinliğe sahip bir bilirkişiye tevdi edilmeden sadece davalı idarece hesaplanan standart sapmaya riayet edilerek karar verildiği, kendisiyle aynı doğru sayılarına sahip adayların sınavda başarılı sayıldığı, davalı idare tarafından hangi soruya kaç puan verildiği ve standart sapma puanının kaç olduğuna ilişkin belge sunulmadığından İdare Mahkemesi kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI:

Davalı idare tarafından, dava konusu sınav sonuçlarının hesaplanmasında standart sapmanın doğru uygulandığından dava konusu işlemin ve İdare Mahkemesi kararının hukuka uygun olduğu belirtilerek istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİNİN DÜŞÜNCESİ:

Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının Daire kararımızda belirtilen gerekçe ile onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY:

Dava, 28 Aralık 2019 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavına katılarak, Alan Soru testinden 27 doğru 8 yanlış, Genel Kültür - Genel Yetenek testinden 16 doğru 19 yanlış yapan ve sınav sonucunda 69.06429 puan alarak başarısız sayılan davacı tarafından, sınav sorularına yanlış uygulanan standart sapma işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:

6114 sayılı Ölçme Seçme Ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un Temel ilkeler başlıklı 7. maddesinde;

Görevleri Hakkında Kanun'un Temel ilkeler başlıklı 7. maddesinde;

(9) Özel kurumların taleplerine yönelik sınavlar, Yönetim Kurulunun yapacağı düzenlemeler ile gerçekleştirilir hükmü bulunmaktadır.

2019 Adalet Bakanlığı İcra Müdür ve İcra Müdür Yardımcılarını Seçme Sınavı Başvuru Kılavuzunda, sınavı oluşturan sorulara uygulanan standart sapma ile ilgili yazılı sınavda genel yetenek ve genel kültür sorularının yirmi (20), alan bilgisi sorularının seksen (80) puan ağırlığına sahip olacak şekilde değerlendirileceği, bu değerlendirme yapılırken genel yetenek ve genel kültür konuları ile alan bilgisi konularının kendi aralarında eşit olarak puanlandığı, Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testinde bulunan 5 konu ile Alan Bilgisi Testinde bulunan 5 konunun ayrı birer alt test olarak değerlendirileceği, 10 alt test için adayların ham puanlarının ayrı ayrı hesaplanacağı, her bir alt test için sınava giren adayların ham puanları kullanılarak ortalama ve standart sapma değerlerinin bulunacağı, bulunan ortalama ve standart sapma değerleri kullanılarak her bir alt test için adayların ham puanları, ortalaması 50 ve standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürüleceği, Genel Yetenek Ve Genel Kültür Testinde bulunan 5 alt test için hesaplanan standart puanların her birinin 0,2 ağırlıklandırma katsayısı ile çarpılarak ve toplanarak, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanın bulunacağı, Alan Bilgisi Testinde bulunan 5 alt test için hesaplanan puanların her biri 0,2 ağırlıklandırma katsayısı ile çarpılacağı ve toplanacağı bunun sonucunda ise Alan Bilgisi Testi Ağırlıklı Puanının bulunacağı, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Ağırlıklı Puanı, en büyüğü 20, en küçüğü Genel Yetenek ve Genel Kültür Testinin bütününde hesaplanan en düşük ham puan değerinin 4/7 ile çarpılması sonucu bulunacak değer olacak şekilde puanlara dönüştürüleceği ve bu puanın Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Başarı Puanı olarak belirleneceği, Alan Bilgisi Testi Ağırlıklı Puanı, en büyüğü 80, en küçüğü Alan Bilgisi Testinin bütününde hesaplanan en düşük ham puan değerinin 16/7 ile çarpılması sonucu bulunan değer olacak şekilde puanlara dönüştürüleceği ve bu puanın Alan Bilgisi Testi Başarı Puanı olarak belirleneceği, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi Başarı Puanı ile Alan Bilgisi Testi Başarı Puanının toplanması ile Genel Başarı Puanının hesaplanacağı belirtilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Bakılan uyuşmazlıkta davacının katıldığı sınavda, Alan Soru testinden 27 doğru 8 yanlış, Genel Kültür - Genel Yetenek testinden 16 doğru 19 yanlış yaptığı ve sınav sonucunun 69.06 puan olarak hesaplandığı, Dairemizin 19/10/2020 tarihli ara kararına cevaben davalı idare tarafından sunulan bilgi ve belgelerden, davacıyla aynı doğru sayılarına sahip emsal 9 adayın sınav sonucunun en düşük 66.47, en yüksek 72.11 olarak hesaplandığı, puanı en yüksek hesaplanan adayın diğer adaylardan faklı olarak en az doğru cevap verilen alan soruları Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu alt testlerinde sorulan toplam 9 soruya 9 doğru cevap verdiği, emsal diğer adayların belirtilen alt testlere ağırlıklı olarak 6 doğru cevap verdiği, davacının da bu alanlarda toplam 6 doğruya sahip olduğu görüldüğünden, davalı idarece standart sapma ve başarı puan hesaplamaları bir formül kullanılarak hesaplandığı, alt testlerde farklı doğru sayılarına sahip olan fakat Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile Alan Bilgisi Testinde aynı sayıda doğru cevabı bulunan adayları genel başarı puanının farklı olmasının da işin doğası gereği olduğu, dolayısıyla sınav sorularına uygulanan standart sapma işleminde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Bu durumda; İdare Mahkemesi kararının gerekçesi yerinde bulunmamakta ise de, sözü edilen husus sonucu itibarıyla hukuka uygun bulunan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte bulunmamıştır.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacının temyiz isteminin reddine,

2. Davanın reddine ilişkin . İdare Mahkemesinin . tarih ve E:., K:. sayılı kararının yukarıda belirtilen GEREKÇEYLE ONANMASINA,

3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,

4. 2577 sayılı Kanun'un 20/B maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi uyarınca kesin olarak (karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere), 21/01/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

(X)

KARŞI OY

Dava; 28 Aralık 2019 tarihinde ÖSYM tarafından yapılan İcra Müdür ve Müdür Yardımcılığı sınavına katılarak, Alan Soru testinden 27 doğru 8 yanlış, Genel Kültür - Genel Yetenek testinden 16 doğru 19 yanlış yapan ve sınav sonucunda 69.06429 puan alarak başarısız sayılan davacı tarafından, sınav sorularına yanlış uygulanan standart sapma işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

Dava konusu olayda, uyuşmazlığın çözümü niteliği itibarıyla uzmanlık gerektirdiğinden standart sapmanın hatalı uygulanıp uygulanmadığının bilirkişi incelemesi yaptırılarak tespitinden sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerektiği karşı oyu ile çoğunluk kararına katılmıyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber