Bilgi Edinme İtirazları Nasıl ve Nereye Yapılacak?

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu, aksaklıkları olsa da hem memurların hem de memur olmak isteyenlerin bilgi edinmelerinde önemli kolaylıklar sağladı. Memurların sicil raporlarını istemeleri veya soruşturma raporlarını görebilmeleri bu kanun ile mümkün olabildi. Ancak, sitemize gelen maillerden bazı kurumların bilgi edinme maillerine hiç cevap vermediği anlaşılmaktadır. Bu konuda itiraz nasıl ve nereye yapılmalıdır? Hazırladığımız özel dosya için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 27 Eylül 2004 00:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hangi bilgi edinme başvurularına olumsuz cevap verilebilir?

Öncelikle şunu bilmek gerekmektedir. Kamu kurumları sadece kayıtlarında yer alan bilgileri verebilirler. Bilgi veya belge yazılı veya elektronik ortamında kamu kurumunda bulunmuyorsa istenen şey verilemecektir. Bu nedenle aşağıdaki soruların kesinlikle hiç bir kamu kurumuna iletilmemesi gerekmektedir.

- "Ben KPSS'ye girdim. İşsizim ve atamamın yapılmaması hususnda bilgi verilmesini istiyorum"

- ".. konusunda bir haber duydum.Bu konudaki çalışmalar ne aşamadadır."

Yukarıdaki her iki soruya da kamu kurumları, "Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik"in 12. maddesinde yer alan "...tekemmül etmemiş (tamamlanmamış) bir işleme ilişkin bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler." hükmü ve "Bilgi edinme başvurusu, başvurulan kurum ve kuruluşların ellerinde bulunan veya görevleri gereği bulunması gereken bilgi veya belgelere ilişkin olmalıdır." hükmü gereğince olumsuz cevap verebilirler. Bu tür olumsuz cevaplar kanuni olarak yanlış değildir. Bu nedenle sormuş olduğunuzun sorunun muhakkak surette kamu kurumunun kayıtlarında yer alan bilgi veya belgeye ait olması ve hazırlık çalışmaları süren bir işleme ilişkin olmaması gerekmektedir.

Eğer sormuş olduğunuz soruya 15 gün içinde cevap verilmezse ne yapmalısınız?

Yine öncelikle şunu belirtmek gerekmektedir. 15 günlük süre, iş günü olarak hesaplanmalıdır. Yani Cumartesi ve Pazar günleri 15 günlük sürenin tespitinde dikkate alınmamalıdır.

15 günlük sürenin bitiminde postadaki bir haftalık süreyi de beklemek gerekmektedir. Bu sürenin sonunda hala size ulaşan bir cevap yok ise Bilgi Edinme Başvurusu yaptığınız kamu kurumunun bilgi edinme biririmini arayın ve başvurunuza cevap alamadığınızı belirtin. Eğer kamu kurumu cevap vermeyeceğini belirtir veya Kanundaki hiç bir istisnaya girmeyen talebinize olumsuz cevap vermiş ise bu halde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itirazda bulunun.

Bilgi Edinme Değerlendirme kuruluna itiraz şekli nasıldır?

Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna yalnızca yazılı dilekçe ile başvuru yapılır. Matbu bir formu yoktur.

"Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna yapacağınız itirazlarda dilekçenize, mutlaka kurum veya kuruluşlara yapılan ?Bilgi Edinme Başvuru Dilekçesi? ile varsa kurum veya kuruluşun cevap yazısının birer sureti eklenecektir."

Dilekçenizde bilgi edinme başvurunuza ilişkin kısaca bilgi verdikten sonra eğer olumsuz cevap verilmiş ise başvurunuzun Kanuna uygun olduğuna dair gerekçelerinizi sıralayın. Mektup zarfının üzerine aşağıdaki adresi yazın.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu (BEDK)
Başbakanlık Merkez Bina B-04
Bakanlıklar/ANKARA

Tel : 0(312) 419 57 15
Fax : 0(312) 419 15 35
e-mail : [email protected]

Önemli Uyarı?.!

Yönetmeliğin 24.maddesi gereğince Kurul'a yapılacak itiraz başvurularının yazılı olarak yapılması gerektiğinden elektronik (e-mail) başvurular işleme konulmayacaktır.

İtirazlar kaç gün içinde yapılmalıdır?

Bilgi edinme istemi Kanunun 16 ve 17 nci maddelerinde öngörülen sebeplerle reddedilen başvuru sahibi, yargı yoluna başvurmadan önce kararın tebliğinden itibaren on beş gün içinde Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz edebilir. İtiraz yazılı olarak yapılır. Kurul, bu konudaki kararını otuz iş günü içinde verir.

Kurula itiraz, başvuru sahibinin idari yargıya başvurma süresini durdurur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber