Öğretmenler Doğu'dan kaçıyor

Haber Giriş : 27 Eylül 2004 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi Eğitim Fakültesi'ndeki 4 yıllık eğitiminin ardından Erzurum'un Tekman ilçesine atanan Yücel öğretmen, sosyal imkanların olmaması ve ekonomik sebeplerden dolayı öğretmenliği bıraktı. 4 yıllık başarılı bir üniversite eğitiminin ardından Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonucunda öğretmen olarak Erzurum'a atanan Yücel C., çektiği kura sonucu Tekman'a düştü.

Önce haritada gördüğü, daha sonra ise bizzat gittiği köyü ve okulunu beğenmeyen Yücel öğretmen ailesiyle görüştükten sonra göreve başlamama kararı aldı.

Öğretmenlikten alacağı maaşın atandığı köydeki sosyal imkansızlıklara katlanmaya razı olacak kadar yeterli olmadığını ifade eden Yücel öğretmen, kendisi gibi bazı öğretmenlerin de görev yapacakları köyleri gördükten sonra çalışmaktan vazgeçtiğini ifade ediyor. Antalya'da büyüdüğünü, daha sonra ise İstanbul'da yaşadığını kaydeden Yücel C., bu iki il ile görev yapacağı köy arasındaki sosyal yönlerin birbiriyle bağdaşmadığını, bu yüzden ilgili köyde öğretmenlik yapmasının imkansız olduğunu kaydetti. Antalya'daki öğretmenle Doğu'daki bir ilde görev yapan öğretmen arasındaki maaş farkının sadece 50-60 milyon lira olduğuna dikkat çeken Yücel C., ?Bu kadar küçük bir fark için kimse Doğu'da gelip çalışmaz. Buraları cazip kılacak maaşlar verilmeli. Doğu'ya atanan insanlar sosyal etkinliklerini unutarak alacağı maaşı düşünerek buralarda gelip çalışabilirler.? dedi. Doğu-batı ayırımı yapmadıklarını belirten Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No'lu Şube Başkanı Müfit Bayraktar ise Doğu'da görev yapan öğretmenin kazandığını yakacağa, giyeceğe ve yiyeceğe harcadığına, 4 ay araba yüzü görmeyen meslektaşlarının olduğuna dikkat çekti ve bölge şartlarının öğretmen lehine iyileştirilmesini istedi.

Yücel öğretmen gibi onlarcası daha ekonomik ve sosyal sebeplerden dolayı atandıkları Doğu illerinden kaçıyor. Geçen yıl Ardahan'a atanan 20 ve Erzincan'a atanan 3 öğretmen benzer gerekçelerle görevine başlamadı.

2004-2005 eğitim öğretim yılı öncesinde Ağrı'dan 931 öğretmen başka illere tayin isteyerek gitti. Halen bin 500 öğretmen açığı bulunan Ağrı'ya bu yıl atanan öğretmen sayısı ise sadece 101.

Yaklaşık 600 öğretmenin tayin isteyerek ayrıldığı Erzurum'a ise 243 yeni öğretmen geldi. Yetkililer Erzurum'da 2 bin 300 öğretmen açığı olduğunu belirtti. Eğitimde sıkıntıların en fazla yaşandığı illerin başında gelen Hakkari'ye bu sene 570 yeni öğretmen atandı. Ancak 620 öğretmen ise ilden ayrıldığı için yeni gelenler eskilerin yerini bile doldurmaya yetmedi.

Bölgenin şartları ağır

Atatürk Ünversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Samih Bayrakçeken, Doğu'dan öğretmenlerin gitmesini, bölgedeki şartların ağırlığına bağladı. Bayrakçeken, öğretmenlerin maddi ve manevi yönden Doğu'da zorluklarla karşılaştıklarına dikkat çekerek, bölgede görev yapan öğretmenlere daha fazla maddi imkan sağlanması gerektiğini aktardı. Bayrakçeken, ?Bölge cazip hale getirilmelidir.? dedi.

Bayrakçeken, Sağlık Bakanlığı'nın bölge illerinde uygulamaya koyduğu ?sözleşmeli pensonel' uygulamasının öğretmenlere yönelik yapılmasının batıya göçü önleyeceğine değinerek, ?Öğretmenler ne kadar idealist olsalar da maddi ve manevi yararlarının olmadığı bir yerde duramaz.? ifadelerini kullandı.

Müfit Bayraktar: Eğitimciler maddi yönden desteklenmeli

Türk Eğitim-Sen Erzurum 1 No'lu Şube Başkanı Müfit Bayraktar, kırsal kesimlerde öğretmen açığının çok olmasını, tayin isteyen öğretmen sayısının fazlalığına bağladı. Bayraktar, Doğu'da görev yapan öğretmenin kazandığını yakacağa, giyeceğe ve yiyeceğe harcadığını aktardı. Doğu-batı ayrımı yapmadıklarının altını çizen Bayraktar, bölgenin zorluğunu, 'Erzurum'un Karaçoban ilçesinde bir öğretmenin 6 ay araba yüzü görmediği' örneğini vererek anlatıyor. Köylerde görev yapan öğretmenlerin 3-4 ay ilçeye inemediklerine değinen Bayraktar, bu şartlar altında görev yapmanın zor olacağının altını çiziyor. Türkiye'de açlık sınırının 680 milyon lira olduğunu söyleyen Bayraktar, 550-600 milyon lira alan bir öğretmenin maddi yönden desteklenmesi gerektiğini belirtiyor. Bayraktar, ?Öğretmenlerin ücretlerinde düzeltmeler yapılırsa Doğu'ya öğretmen gelir. Eğer Türkiye'de aynı ücretle öğretmenlik yapılırsa öğretmen Doğu'da durmaz. Kışın yakıta bin dolar veren öğretmende 'Doğu'da niçin görev yapayım?' düşüncesi oluşur. Bundan dolayı kırsal kesimde öğretmenlik yapanla batıda yapanların ücret durumları düzenlenmelidir.? şeklinde konuştu. AÜ Eğitim Fakültesi Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Hayati Doğanay da, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki öğretmenlerin ayrılmasını, Ardahan'daki öğretmenle Alanya'da görev yapan öğretmene aynı ücretin verilmesine bağladı: ?Ardahan'daki öğretmen yakıt parasından kurtulmak için Alanya'ya gitmek isteyecektir.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber