Ziraat Bankası, Başak'tan ayrılamamış

Haber Giriş : 26 Şubat 2008 14:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Ziraat Bankası iştiraki Başak Sigorta'nın 2006 yılında özelleştirilmesine rağmen, iki şirketin ilişkisinin satış olmamış gibi devam ettiğini belirledi. Rapora göre, bankanın acentelik için yeni ihale açması gerekiyor.

Yusuf SAHİCİ

ANKARA- Ziraat Bankası'nın, 2006 yılında Fransız şirkete sattığı Başak Sigorta ve Başak Emeklilik ile satış olmamış gibi ilişkisini sürdürdüğü ve milyonlarca YTL'yi ihalesiz bir şekilde iki şirkete aktarmayı sürdürdüğü belirlendi. Fransız Groupama şirketi, Başak Sigorta ve Başak Emeklilik şirketlerini 2006 yılında Ziraat Bankası'ndan satın aldı. Ancak, bankanın şirketlerle satış olmamış gibi ilişkisini sürdürdüğü, kullandırdığı kredilerde uyguladığı zorunlu sigortayla ürettiği milyonlarca YTL'yi ihalesiz bir şekilde iki firmaya aktarmayı sürdürdüğü ortaya çıktı.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun Ziraat Bankası'nın 2006 yılı hesaplarına ilişkin raporunu TBMM'ye sundu. Raporda, bankanın yüzde 56.67 oranında payı bulunan bağlı ortaklığı Başak Sigorta'nın 16 Mayıs 2006'da özelleştirme kapsamında alıcı firmaya devredildiği, bunun üzerine Yönetim Kurulu'nun, firmaya acentelik sözleşmesinin sonlandırılması için 11 Mayıs 2006'da ihtarda bulunulduğu belirtildi.

GRUP DIŞINDA ÇALIŞMAYALIM
Rapora göre, daha sonra bankanın sigorta işlemlerinin ne şekilde gerçekleştirileceği konusunda ilgili daire başkanlıkları, şubeler ve Fintek A.Ş.'den oluşan bir sigorta çalışma grubu oluşturuldu. Grup, 2005'te bankanın ürettiği net primi tespit etti. Çalışma grubu ayrıca, "Grup hayat ve hayat dışı branşlarda farklı firmalardan hizmet alınmasının kurumsal imaj açısından olumsuzluklar yaratacağı ve operasyonel uygulamalar nedeniyle müşteri memnuniyetsizliğine neden olacağı, tüm branşlar için tek bir ihaleye çıkılması durumunda, oluşacak büyüklüğün fiyat açısından Banka'ya avantaj yaratacağı, yeni dönemde acentelik faaliyetleri yürütülecek firmanın, bankanın büyüklük ve imajına uygun, yaygın teşkilat ve organizasyon yapısı ile belirli bir büyüklüğe sahip firma olması, müşteri memnuniyetini sağlayan hizmet kalitesinde olması, tarımsal sigorta konusunda gerekli ve yeterli deneyime sahip olması, güçlü bir ortaklık ve sermaye yapısına sahip olması" konularında görüş birliğine vardı.

HALK BANKASI CEVAP VERMEDİ
Bunun üzerine, araştırma sonucunda bazı firmalar değerlendirmeye alındı ve öncelikli olarak bir kamu bankası iştiraki olması dolayısıyla Birlik Sigorta ve Birlik Hayat ile iştirak şeklinde işbirliğine gidilmesi hususunda çalışma başlatılması kararlaştırıldı. 3 Temmuz 2007'de Halk Bankası'na durum bildirildi ve bankanın görüşü isterdi. Fakat Halk Bankası bu konuda cevap vermeyince ortaklık girişimlerinden sonuç alınamadı.
Raporda, Ekim 2007 tarihi itibarıyla özelleştirmeye rağmen iki firma ile bankanın sigorta ilişkisini sürdürdüğü belirtilirken, bankanın ürettiği toplam primin 2006 sonu itibarıyla 265 milyon 362 bin YTL, Mayıs 2007 itibarıyla da 125 milyon 537 bin YTL olduğu belirtildi. Raporda, ?Başak Emeklilik A.Ş firmasının 2005 yılında ürettiği 111 milyon 79 bin YTL'lik toplam prim üretiminin yüzde 78.1'inin banka tarafından kullandırılan tüketici ve tarımsal kredilerle ilgili hayat sigortalarına ait olduğu? vurgulandı.

ACELE KARAR ALINMALI
Raporun sonuç bölümünde ise şu ifadeler yer aldı: ?Başak Sigorta ve Başak Emiklilik firmalarının sermaye paylarının Mayıs 2006'da özelleştirilmeleri nedeniyle bu kuruluşlarla iştirak ilişkisinin sona ermesine karşın, Banka'nın sigorta acentelik işlerinin halen bu şirketlerle sürdürüldüğü, ancak bu ilişkinin devam ettirilmesinde gereklilik bulunmadığı dikkate alınarak; sigorta acenteliği konusunda ihale yoluna gidilmesi, Banka'nın yönetimine hakim olacağı ortaklık oluşturulması, ya da yeni bir şirket kurulması alternatiflerinin titizlikle değerlendirilmek suretiyle Banka'nın çıkarları doğrultusunda ivedilikle karar alınması önerilir?

ŞİRKETE NE KADAR PARA AKTI?
Meclis KİT Komisyonu üyesi ve CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal da rapordaki iddiaları soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. Ünsal, özelleştirme sonrası şirketle bağlantının sürdürülmesi, ihale yoluna gidilmemesinin gerekçesini ve şirkete akıtılan parayı sordu. Ünsal, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'e, ?Bugüne kadar Başak Sigorta ve Başak Emeklilik'i satın alan şirkete sigorta kolları itibariyle yapılan ödemelerin tutarı nedir? Bu ödemeler hangi zaman itibariyle yapılmıştır? diye sordu. Ünsal ayrıca, sigorta işleri için ihale açmayan Ziraat Bankası yöneticileri ile Banka'nın talebini yanıtsız bırakan Halk Bankası yöneticileri hakkında soruşturma açılıp açılmadığı, eğer açıldıysa soruşturmanın akıbetinin ne olduğunu da sordu.

gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber