Öğretmen dışındaki diğer personelin hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Öğretmen dışındaki diğer personelin hizmet süresi nasıl hesaplanır, askerlik hizmeti hesaba dahil edilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Temmuz 2022 00:02, Son Güncelleme : 05 Temmuz 2022 23:08
Öğretmen dışındaki diğer personelin hizmet süresi nasıl hesaplanır?

Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre; eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı haricinde kalan diğer personelin İl içi veya İller arası isteğe bağlı yer değiştirme talebinde bulunan personelin atamaları, Temmuz ayında tercihleri de dikkate alınarak hizmet süresi üstünlüğüne göre Bakanlıkça yapılır. Hizmet süresinin eşit olması halinde halen bulunduğu kadrodaki hizmet süresi fazla olana öncelik verilir, eşitliğin bozulmaması durumunda kura yoluna başvurulur.

Hizmet Süresi; birçok atama, görevde yükselme ve unvan değişikliği işlemlerinde de kullanılmaktadır.

Peki, Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı haricinde kalan diğer personelin hizmet süresi nasıl hesaplanmaktadır?

Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği Ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmeliğinin "Tanımlar" başlıklı 4. maddesi (h) bendinde; "Hizmet Süresinin" tanımı yapılarak nasıl hesaplanacağı belirlenmiştir.

İşte o madde;

"Tanımlar MADDE 4 (1) Bu Yönetmelikte geçen; h) (Değişik:RG-10/12/2014-29201) Hizmet süresi: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesi çerçevesinde hesaplanan süreleri, ifade eder."

Maddenin atıfta bulunduğu 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 68. maddesi (B) bendine göre hizmet süresi hesaplanmaktadır.

İşte o madde;

"B) ( Değişik bent: 04/05/1984 - KHK 199/1 md.) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

(Değişik fıkra: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete - 6111/101 md.) Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,

hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dahil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dahil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır."

Dolayısıyla eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı haricindeki personelin muvazzaf askerlikte geçirmiş olduğu sürelerde hizmet süresi hesabında kullanılır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber