Emeklilikte 65 yaş şartı yumuşadı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu yasa tasarılarında Emek Platformu ile varılan anlaşma çerçevesinde önemli değişikliklere gidildi.

TBMM Genel Kurulu'nda SSK'lılar için prim gün sayısı 7 bin 200'e indi. Bağ-Kur ve Emekli Sandığı mensupları içinse 9 bin gün korundu. Emeklilik yaşı olarak öngörülen 65 yaşta da yumuşamaya gidildi. Buna göre yasanın yürürlüğe girmesinin ardından sigortalı olan 20 yaşındaki birisi, 2029 yılında prim gün sayısını dolduracak. Ancak emekli olmak için 60 yaşını bekleyecek. 60 yaşına ulaşacağı 2048'de ise kademeli geçiş dolayısıyla emeklilik yaşı 65'e çıkartılmış olacak. Bu kişinin ilave olarak beş yıl daha beklemesi gerekecek. Değişiklik, bu ve benzer durumdaki kişilerin 60 yaşında emekli olabilmesine imkan tanıyacak. Dul kadınlara evlenme yardımı verilmesi ile ilgili madde ise tasarı metninden çıkartıldı.


Prim günü 9 binden 7 bin 200'e indi, işçi o anki yaşına en yakın kademeden emekli olabilecek

Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar için 9 bin prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 olacak. Bu kişiler, 7 bin 200 prim gün şartını doldurduğunda, yaşı hangi emeklilik kademesine yakınsa, o kademeden emekliye ayrılacak.

TBMM Genel Kurulunda görüşülen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarı üzerinde verilen önergeyle, malullük aylığının hesaplanması, başlangıcı, kesilmesi ve yeniden bağlanmasına ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, malullük aylığı, prim gün sayısı 9 bin günden az olan sigortalılar için 9 bin gün üzerinden, 9 bin gün ve daha fazla olanlar için ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden hesaplanacak.

Sigortalı, başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise tespit edilen aylık bağlama oranı 10 puan artırılacak.

Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar için 9 bin prim ödeme gün sayısı 7 bin 200 olacak. Bu kişiler, 7 bin 200 prim gün şartını doldurduğunda, yaşı, hangi emeklilik kademesine yakınsa, o kademeden emekliye ayrılacak.

Malullük aylığı almaktayken, kanuna göre veya yabancı bir ülke mevzuatına göre çalışmaya başlayanların malullük aylıkları, ç alışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başında kesilecek.

Kanuna tabi olarak çalıştıkları süre zarfında, prime esas kazan çları üzerinden kısa ve uzun vadeli sigorta kolları ile Genel Sağlık Sigortasına ait prim alınacak.

-"DÖRT DÖRTLÜKTÜR DEMİYORUM..."-

Tasarının 11. maddesinin son derece önemli bir düzenleme olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, maddedeki düzenlemeyle iki iyileştirme yapıldığını söyledi.

SSK'lıların geçici iş göremezlik ödeneği alabilmeleri için gerekli olan 120 gün prim ödeme şartını 90 güne indirdiklerini ifade eden Çelik, bugüne kadar geçici iş göremezlik ödeneği alamayan BAĞ-KUR'luların da bu imkandan yararlanabileceğini kaydetti.

Faruk Çelik, yasanın bir bütün olarak ele alınmadığı için eleştirildiğini belirterek, yasayla herkesin genel sağlık sigortası kapsamına alındığını bildirdi.

Acil hallerde herkesin genel sağlık sigortası kapsamında olduğunu kaydeden Bakan Çelik, "Bugün, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için, Bağ-Kur'lunun 240 gün, SSK'lının ise 90 gün prim ödemesi gerekiyor. Biz bu şartı bir aya çekiyoruz. Ancak, diyelim ki vatandaşın bir ay bile prim ödeyemeden acil bir rahatsızlığı oldu. Bugünkü düzenlemeyle buna çare yok. Ancak biz, acil durumda prim ödeme şartı aramıyoruz" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Bu düzenleme köklü bir düzenlemedir. Ancak başından beri 'Dört dörtlük bir düzenlemedir, eksiği yoktur' da demiyorum. Her aşamasında katkılara açık olduğumuzu hep söyledim" dedi.

Tasarının 16. maddesi üzerinde verilen önergelerin görüşülmesi sırasında, çalışma süresinin dolması üzerine TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşimi yarın saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber