301'de gözler meclis adalet komisyonunda

Haber Giriş : 17 Nisan 2008 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

301'DE GÖZLER MECLİS ADALET KOMİSYONU'NDA

-Türk Ceza Kanunu'nun 301 ve 305'inci maddesine yönelik kanun teklifi yarın Meclis Adalet Komisyonu'nda ele alınacak. AB Uyum Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde iktidar ve muhalefet partileri arasında sert tartışmalara yol açan 301'le ilgili kanun teklifinin yine iktidar ve muhalefet arasında gerginliğe ve sert tartışmalara yol açması bekleniyor. Görüşmelerin yarın tamamlanamaması halinde cumartesi günü de görüşmelere devam edilecek.

Uzun süredir kamuoyunda tartışmalara neden olan Türk Ceza Kanunu'nun 301'nci maddesinde gözler yarın yapılacak Meclis Adalet Komisyonu toplantısına çevrildi. AB Uyum Komisyonu'nda yapılan görüşmelerde iktidar ve muhalefet partileri arasında sert tartışmalara yol açan 301'le ilgili kanun teklifinin yine iktidar ve muhalefet arasında gerginliğe ve sert tartışmalara yol açması bekleniyor. Teklifle ilgili görüşmelerin yarın tamamlanamaması halinde cumartesi günü de görüşmelere devam edilecek.

-CUMHURBAŞKANINA YETKİ DE TARTIŞMALI

Meclis Adalet Komisyonu, TCK'nın 301 ve 305'nci maddelerinde değişiklik öngören kanun teklifini görüşmek üzere yarın saat 10.00'da toplanacak. Meclis AB Uyum Komisyonu'nda dün benimsenen kanun teklifinin görüşmeleri, iktidarla muhalefet partileri arasında sert tartışmalara neden olmuştu. Komisyonda, CHP ve MHP, 301'in değiştirilmesine tepki gösterirken, DTP, tümden kaldırılması gerektiği görüşüyle teklife destek vermeyeceğini açıklamıştı. AB Uyum Komisyonu'nda AKP ile muhalefet partileri arasında yaşanan gerginliğin ise yarın Meclis Adalet Komisyonu'na taşınması bekleniyor. Adalet Komisyonu üyelerinin dışında CHP ve MHP'den çok sayıda milletvekilinin de, komisyon toplantısına katılması ve 301'e muhalefet etmesi bekleniyor. Çok sayıda milletvekilinin katılacak olması nedeniyle de, toplantı, Meclis'in en büyük komisyon salonu olan Plan ve Bütçe Komisyonu'na alındı. Komisyon toplantısında görüşmelerin tamamlanmaması halinde ise cumartesi günü saat 10.00'da yeniden toplanacak ve görüşmelere devam edecek.

Komisyondaki tartışmalara soruşturma yetkisinin adalet bakanından alınarak cumhurbaşkanına verilmesi ve kovuşturma olarak değiştirilmesi de eklenecek. Bu devirden hoşnut olmadığı iddia edilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilere, "TBMM'nin bileceği iş" değerlendirmesini yapmıştı. Bu devre AKP'li çok sayıda milletvekilinin yanısıra TBMM Başkanı Köksal Toptan da karşı çıkmış, ancak Başbakan Erdoğan tarafsızlığı nedeniyle yetkinin cumhurbaşkanına verildiğini açıklayarak tartışmayı noktalamak istemişti.

Komisyonda, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın, 301'inci maddenin tamamen yasadan çıkarılmasına yönelik kanun teklifi de ele alınacak. AKP ve DTP'nin teklifleri birleştirilerek görüşülecek. 301'le ilgili düzenlemenin Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilmesi halinde de önümüzdeki Genel Kurul gündemine gelmesi bekleniyor.

-TEKLİF NE GETİRİYOR?-

Türk Ceza Kanunu'nun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 1'nci maddesi, TCK'nın 301. maddesindeki ?Türklüğü? ifadesinin ?Türk Milletini? olarak, ?Cumhuriyeti? ibaresinin de ?Türkiye Cumhuriyeti Devleti? olarak değiştirilmesini öngörüyor. Maddedeki ?üç yıl olan cezanın üst sınırı? da iki yıla indirilirken, ?yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır? ifadesi de tümüyle maddeden çıkarılıyor.

Kanun teklifinde 301. madde

şöyle düzenleniyor:

?1- Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

2- Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

3-Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

4-Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Cumhurbaşkanının iznine bağlıdır.?

Kanun teklifinde 301. maddenin yanı sıra, 305'inci maddede de değişiklik öngörülüyor. 305'nci maddedeki ?Adalet Bakanının? ibaresi, teklifteki ?kovuşturma yapılması, Cumhurbaşkanının iznine bağlıdır? fıkrasına uygun olarak ?cumhurbaşkanının? olarak değiştiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber