İç Denetçi adaylarının sertifikasını düzenleyen taslağa ilişkin öneriler

Haber Giriş : 14 Ekim 2004 02:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İÇ DENETÇİ ADAYLARI EĞİTİM VE SERTİFİKA YÖNETMELİĞİ TASLAĞI HAKKINDA GÖRÜŞ VE ÖNERİLER

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 65 inci maddesi uyarınca hazırlanan söz konusu Yönetmelik Taslağı hakkındaki görüş ve önerilerimiz; 5018 sayılı Kanunun amir hükümlerine bağlı kalınarak aşağıda sunulmuştur.

1. Aday Belirleme Sınavı başlıklı 5 inci madde ifade edilen;

".........yılda en az bir defa olmak üzere........." ifadesinin "..............yılda en fazla bir defa olmak üzere........." şeklinde değiştirilmesi, üst yöneticilerin yapacakları atamalarda daha objektif bir ölçüte bağlı kalmalarını sağlayacaktır.

2. Aday Belirleme Sınavına Başvuru Koşulları başlıklı 6 ncı maddenin (b) bendinin;

"Kamu idarelerinde denetim elemanı olarak en az beş yıl veya kamu idarelerine yarışma sınavı ile alınıp yeterlilik sınavını veren uzman ve benzeri unvanları elde ederek idarelerde müdür ve üzeri kadrolarda yönetici olarak en az sekiz yıl çalışmış olmak. Bu sürelere yardımcılıklarda geçen süre dahildir" şeklinde değiştirilmesi; bir taraftan iç denetçiliğin bir kariyer meslek olduğunun işareti sayılacağı gibi, diğer taraftan da sair görevlerde başarılı olanlara iç denetçiliğe geçiş imkanı tanınmış olacaktır.

Ayrıca, "Aday Belirleme Sınavına Başvuru Koşulları" başlıklı bu madde ile "Adaylarda Aranacak Şartlar" başlıklı 7 nci maddenin; İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları ile Diğer Hususlar Hakkında Yönetmelik Taslağı"nın 27 nci maddesinde belirtilen "İç Denetçinin Nitelikleri" başlıklı maddede belirtilen şartlara paralel olarak tek bir maddede ifade edilmesi, aynı konunun bir maddede ifade edilmesinin sağlanması bakımından daha uygun olacaktır.

3. Eğitim Konuları başlıklı 14 üncü maddenin IV- Mevzuat bölümüne;

"f) Genel olarak vergi mevzuatı,
g) Genel olarak milli emlak mevzuatı"

konularının da eklenmesi gerekir.

4. Sertifikanın Verilmesi başlıklı 22 nci maddenin ikinci paragrafında belirtilen;

"...................üç yıl süreyle geçerli olup, üç yıllık çalışma süresi sonunda ............." ifadesinin; gerek üç yıllık sürenin oldukça dar tutulmuş olması nedeniyle iç denetçinin güvencesini tehdit edecek mahiyette olması, gerekse İç Denetçilerin Çalışma Usul ve Esasları ile Diğer Hususlar Hakkında Yönetmelik Taslağının 31 inci maddesinde ifade olunan "iç denetim mesleğinde 6 yıl geçmedikçe sertifika derecelendirmesi yapılamaz" hükmüne paralelliğin sağlanması bakımından bu ifadenin, "...... altı yıl süreyle geçerli olup, altı yıllık çalışma süresi sonunda........." şeklinde değiştirilmesi daha isabetli olacaktır.

5. İç Denetçiliğe Atanma başlıklı 23 üncü maddenin;


"İç Denetçiliğe Atanma

Madde 23- Kamu idareleri ihtiyaç duydukları iç denetçilerin sayısını kendi internet sitelerinde bir ay süreyle ilan ederler. Üst yöneticiler, iç denetim birimlerinde görev almak isteyen iç denetçi adaylarını, sertifika başarı derecelerine göre iç denetçi olarak atarlar"

şeklinde değiştirilmesi, iç denetçilerin atanmasının objektif bir kritere bağlanması bakımından zorunludur. Aksi takdirde yapılacak atamalarda ve yürütülecek iç denetimlerde sübjektif değerlendirmeler ön plana çıkacaktır.

6. Yönetmelik Taslağının Geçici 1 inci Maddesinde belirtilen;

"............üç yıl süreyle........." ifadesinin, "........altı yıl süreyle........" şeklinde değiştirilmesi gerekir.

H. Keleş

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber